1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Dünya'nın En Güçlü İnsanı Xi Jinping
Liz Truss, İngiltere'nin Yeni Başbakanı Oldu

Liz Truss, İngiltere'nin Yeni Başbakanı Oldu

15 Eylül 2021'den bu yana İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Truss, 7 Temmuz'da parti liderliğinden istifa eden Boris Johnson'ın yerini alacak.

A+A-

Boris Johnson'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti liderlik yarışını kazanan Liz Truss, İngiltere'nin yeni başbakanı oldu. Truss aynı zamanda Margaret Thatcher ve Theresa May'in ardından ülkenin 3. kadın başbakanı oldu. 

Ülkede 7 Temmuz'da parti liderliğinden istifa eden Johnson'ın yerini almak için mücadele veren Dışişleri Bakanı Liz Truss ve eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki seçim yarışını, parti üyelerinin oylarının çoğunluğunu alan Truss kazandı.

Seçimde partinin 172 bin 438 üyesi oy kullandı. Oyların 81 bin 326'sını Liz Truss, 60 bin 399'unu Sunak aldı. 654 oy geçersiz sayılırken, seçime katılım oranı yüzde 82,6 oldu.

İngiltere'de vergi kesintilerine gitmek ve ekonomiyi büyütmek için "cesur bir planı" olduğunu söyleyen Truss, enerji kriziyle ilgili olarak da uzun vadeli arz çözümleri geliştireceği vaadinde bulundu.

Partisinin 2024 genel seçimlerinde İşçi Partisi'ni yenilgiye uğratacağı sözünü veren Truss'ın başbakan olarak erken seçime gitme zorunluluğu bulunmuyor. Truss'ı yeni görevinde kendisini bekleyen ilk zorlu konunun enerji kriziyle mücadele olacağı belirtiliyor. 

Liz Truss

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'ten hükümeti kurma görevini alacak olan yeni Başbakan Truss, evli ve 2 çocuk annesi.

Tam adı Mary Elizabeth Truss, 1975'te Oxford'da dünyaya geldi. Oxford Üniversitesinde, felsefe, politika ve ekonomi bölümünden mezun olan yeni başbakan, eğitiminin ardından uluslararası bir petrol şirketinde yönetim muhasebecisi olarak çalıştı.

Eski İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Muhafazakar Partinin "A listesine" almasının ardından Truss, 2010'da South West Norfolk'tan milletvekili seçildi. Truss, 2012'de Eğitim Bakanı olarak Cameron hükümetinde kabineye girdi.

Truss, 15 Eylül 2021'den bu yana İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.