1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bulgaristan, Ankara Büyükelçisi'ni Geri Çağırdı
Lice'de Köylüler Vuruldu

Lice'de Köylüler Vuruldu

HDP heyeti Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Bağlan köyünde dün meydana gelen olayla ilgili incelemelerde bulundu.

A+A-

HDP heyeti Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Bağlan köyünde dün meydana gelen olayla ilgili incelemelerde bulundu. Daha sonra HDP İl Binasında açıklama yapan Ziya Pir, 3 köylünün helikopterden açılan ateşle yaralandığını söyledi.

Sabah saatlerinde Bağlan köyüne giden HDP Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir, burada incelemelerde bulundular. Köylülerle görüşen ve olay yerinde inceleme yapan milletvekilleri daha sonra Diyarbakır’da açıklama yaptılar. Ziya Pir, 3 köylünün helikopterden açılan ateşle yaralandığını söyledi. Köylülerden birinin ağır yaralandığını ve yoğun bakımda olduğunu belirten Pir, hafif yaralanan iki kişinin ise sorguya alındığı bilgisini paylaştı.

VURULANLAR KÖYLÜYDÜ

Basın toplantısında konuşan Pir, şunları söyledi:

“Dün akşam Lice ilçesine bağlı Bağlan köyünde olay oldu. Bu sabah heyet olarak köye gittik. Olayın duyulmasından sonra valiliği aradık, bilgi alıp döneceklerini söylediler. Ancak 17 saat geçti, valilikten kimse bize bilgi vermedi. Diyarbakır’da sivil ölümler, yaralanmalar oluyor ama ilin valisi seçilmiş vekillerine bilgi vermekten aciz. Dün sabah içişleri bakanı açıklama yaptı. Hakkari’deki sivil katliamda insansız heronlardan ateş açıldı, 1 ölü 3 yaralı var. Soylu, yaptığı açıklama ile sivil katliamları itiraf etti, bu tür hatalar olabilir, dedi. 3 sivil şuanda karakolda ifadeleri alınıyor. Bu da hükümetin başka bir ayıbı ve ahlaksızlığıdır. Soylu’nun açıklamasından şu anlaşılıyor, ‘sivil de olsa, kim olursa olsun insanları katledebilirsiniz, soruşturma olmayacaktır’.

Ardından Lice’de bu olay yaşandı. Bu sabah arkadaşlarımızla birlikte köye gittik. Köye girdiğimizde sokaklarda kimse yoktu. İnsanlar korkudan hala sokağa çıkamıyordu. Bizi gördükten sonra çıktılar. Sivillerin aileleriyle görüştük. Olayım yerlerini çıplak gözle inceledik. Dün akşam saat 8’den itibaren 2 noktadan helikopterle askerler indirildi. Daha önce yasak ilan edilirken haber verilirdi. Vali yasak ilan etti, ams bu kez köylüler uyarılmadı, yasak ilan edildiğinden haberi olmayan köylüler, sokakta, tarlada çalışıyor. Askerler indirildiği an itibariyle bir traktörde bulunan Celal Yıldırım, yıllardır o köyde yaşayan sivil biri, 13 çocuk sahibi ve 60 yaşında. Traktörü kullanan oğlu Berdan yine sivil biri Diyarbakır’da yaşıyor ve bayram ziyareti için köyde bulunuyor. Hiç uyarı yapılmadan taranıyorlar.

Baba kafasından ağır yaralı. Bunların sivil olduğunu asker ve vali de biliyor. Ama Bedran tedavi edilmesi gerekirken şuan ifadede. Daha sonra yine askerler indiriliyor. Üç yüz metre iletide Münir Serin vuruluyor. Annesi, ‘oğlum tarlayı sulamaya gitti, gelirken ayaklarından arkadan vuruluyor’ dedi. Yaralılar köy meydanında tutuluyor, yardım için giden köylülere izin verilmiyor, hakaret ediliyor. Daha sonra evler aranıyor, herkesin GBT’sine bakılıyor. Köylüler zaten askerler tarafından tanınıyor. Ama arama yapılırken çocuk, anne, genç kadın hiçbir ayrım yapılmadan hepsi yüzüstü yere yatırılıp hakaret ve küfürlere maruz kalıyorlar. Hakkımızın duyarlılığından dolayı bu yaralılar saatler sonra hastaneye sevk ediliyor. Helikopter ve Ambulansla. Bu esnada askerler köye bir cenaze getiriyor, sonra götürüyorlar. Diğer köyden getirilen cenazenin kimliğini bilmiyoruz. Valilik de bize bilgi vermedi.”

SOYLU SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRMELİ

Köylerde uygulanan farklı bir konsept ile karşı karşıyayız. Askerler köylerde canlı tatbikatlar yapılıyor. Askerler gerçek mermilerle gerçek sivillere sıkıyor bunun adı sivil katliamdır, canlı tatbikat savaş suçudur. Soylu ise yaptığı açıklamada ‘İstediğiniz şekilde öldürebilirsiniz’ demek istiyor. Normal ülkelerde böyle bir bakan istifa ettirilir. O ülkenin savunma bakanı, başbakanı istifa ettirilir. Ancak bunlarda istifa edecek yüz yok. Ne yazık ki barış kelimesini ağızlarına almıyor, ille de savaş istiyorlar. Kürtler ölsün, içeri atalım konsepti yürütüyorlar. Ne Kürtler bitebilir ne de HDP biter. Soylu’nun derhal dünkü açıklamalarına bir açıklık getirmesini bekliyoruz.”

Konuşmasının devamında İçişleri Bakanı Düleyman Soylu’yu yaptığı açıklamadan dolayı kınayan Pir, “Soylu konuşmasına bir açıklık getirmeli” dedi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.