1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ayıların Keyifli Anları
Leyla Güven Tahliye Edildi

Leyla Güven Tahliye Edildi

HDP'li Leyla Güven açlık grevi eyleminin 79. gününde tahliye edildi. Buldan, Güven'in 'ben dışarıdayım ama ruhum, maneviyatım içeride kaldı' dediğini aktardı.

A+A-

HDP'li Leyla Güven açlık grevi eyleminin 79. gününde tahliye edildi. Buldan, Güven'in 'ben dışarıdayım ama ruhum, maneviyatım içeride kaldı' dediğini aktardı.

Tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde 79 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürdüren DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında tahliye oldu. Güven'in avukatı Şivan Cemil Özen açıklama yaptı. Özen "Sayın Leyla Güven tahliye edilerek evine götürüldü. Bizde şu an evine doğru gidiyoruz" dedi.

GÜVEN’E DESTEK

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Milletvekilleri, Yeşiller Grubu, Norveç Kızıl Parti, Almanya Sol Parti,  Fransa Sol Parti, Fransa Komünist Partisi milletvekillerinden oluşan uluslararası heyette Diyarbakır Adliyesine gelerek Güven’e destek verdi.

ADLİYE ÖNÜNDEN ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Güven’e destek için Diyarbakır Adliyesine giden heyet duruşmayı izlemedi. Duruşma başlarken adliye önünde basın açıklaması yaptı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, devletin uyguladığı tecritle kendi hukukunu, yasasını ihlal ettiğini belirterek, hukukun uygulanması yönünde hiçbir umutlarının olmadığını söyledi.  HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Leyla Güven’in milletvekili olduğunu hatırlattı. Güven’in başlattığı eylemle Türkiye’yi kendi hukukunu uygulamaya davet ettiğini ifade eden Koçyiğit, “Sadece Güven değil, bir çok yerde açlık grevleri sürüyor. Kendi iradeleri ile eylemlerini sürdürüyorlar. Tecridin kalkmasını istiyorlar. Buradan Adalet Bakanlığına, hükümete, yargıya çağrı yapıyoruz. Sessizliğiniz ölümü kaosu getirir. Gelin bu sessizliği bozun. Bu hukuk sistemine inancımızı yitirdik” dedi.

BULDAN: GÜVEN’İN TALEPLERİNİ SAHİPLENİYORUZ

Koçyiğit’in ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Güven’in taleplerini sahiplenmek için burada olduklarını söyledi. Güven’in aldığı iradi bir kararla bedenini açlık grevine yatırdığını ifade eden Buldan,  Abdullah Öcalan’ın 20 yıldır bir tecritle karşı karşıya olduğunu söyledi. Öcalan’ın Türkiye’nin, Ortadoğu’nun barışına katkısı olabilecek birisi olduğunu ifade eden Buldan, “Bu barış sürecinde tecrübe edildi. Ailesi ile görüşmesi tecridin kalktığı anlamına gelmiyor. Onun için bir an önce tecrit ortadan kaldırılmalı” dedi.

YURT DIŞI YASAĞI KONULARAK TAHLİYE EDİLDİ

Heyet adliye önünde açıklama yaparken Güven’in duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven'in katılmadığı duruşmada mahkeme heyeti, delillerin toplanmış olduğunu göz önünde bulundurarak,  yurt dışı yasağı koşulu ile Leyla Güven’in tahliyesine karar verdi. Duruşma 29 Mayıs 2019 tarihine ertelendi.

CEZAEVİ ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Kararın ardından Güven’in yakınları, DTK, HDP üyeleri Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önüne gitti. Cezaevi önünde polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Cezaevi önünde ise bir ambulans hazır bekletiliyor. Güven’in tahliye olmasının ardından ambulansla evine götürüleceği belirtiliyor. 

'ANNEMİ YALNIZ KARŞILAYACAĞIM'

Leyla Güven'in kızı Sabiha Temizkan "Cezaevinin önünde bekliyorum. Sadece görüşe gelen tutuklu yakınları ve benim girişime izin verildi ablukadan içeriye. Cezaevi abluka altında. HDP’li vekil arkadaşlarının da annemi karşılamasına izin verilmiyor. Annemi yalnız karşılayacağım" dedi.

HDP: HAK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK 

Kararın ardından HDP tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, "Hukuka aykırı bir şekilde uzun süredir tutuklu bulunan Hakkari halkının iradesi Leyla Güven hakkında bugün Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında tahliye kararı verilmiştir. Hak ve özgürlük mücadelemiz devam edecektir" denildi.

AMBULANSLA EVİNE GÖTÜRÜLDÜ

Diyarbakır Cezaevi'nden tahliye olan Leyla Güven'in ambulansla evine götürüldü. Güven’in avukatı Şivan Cemil Özen açıklama yaparak "Sayın Leyla Güven tahliye edilerek evine götürüldü. Bizde şu an evine doğru gidiyoruz. Sağlık sorunları devam ediyor. Bundan sonraki süreci bağımsız sağlık uzmanları tarafından takip edilecek" dedi.

GÜVEN AÇLIK GREVİNİ EVİNDE SÜRDÜRECEK

Güven’i evinde ziyaret eden HDP Eşgenel Başkanı Pervin Buldan, ziyaretin ardından basın açıklaması yaptı. Güven’in çok güçlü olduğunu, moralinin yüksek olduğunu kendilerine ifade ettiğini anlatan Buldan, açlık grevinin ise sona ermediğini söyledi.

Güven’nin Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi talebi ile açlık grevine başladığını hatırlatan Buldan, “Bu talep hala yerine getirilmedi. Cezaevlerinde birçok insanın başlatmış olduğu açlık grevinin devam edeceğini söyledi. Sayın Güven, bu talebin dikkate alınması ve görüşmeler başladıktan sonra ancak kararını değiştirebileceğini ifade etti. Sayın Güven açlık grevine bugün itibariyle evinde devam ediyor” dedi.

"BEN DIŞARDAYIM AMA RUHUM, MANEVİYATIM İÇERİDE KALDI"

Buldan, Güven hakkında verilen tahliye kararına ilişkin de konuştu. Güven’in tahliye kararına değinirken oldukça duygusal bir an yaşandığını anlatan Buldan, “Güven, ‘ben dışarıdayım ama ruhum, maneviyatım içeride kaldı. Arkadaşlarımızı içeride bıraktım. Birçok insan suçsuz yere cezaevinde’ dedi. İçeriyi bırakıp dışarıya çıkmak açıkçası onun açısından zor oldu. Oldukça duygusal bir andı” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler