Kürtlerin 'Irak Cumhurbaşkanlığı' Rekabeti

Kürtlerin 'Irak Cumhurbaşkanlığı' Rekabeti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) iki büyük Kürt partisi arasındaki cumhurbaşkanlığı adaylığı rekabeti kızışmaya başladı.

A+A-

Irak'ta seçimlerin ardından yeni hükümet kurma çalışmaları sürerken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) iki büyük Kürt partisi arasındaki cumhurbaşkanlığı adaylığı rekabeti kızışmaya başladı.

Irak eski cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin başkanlığındaki Kürdistan Yurtseverler Birliği, Berhem Salih'in cumhurbaşkanlığına aday göstermesi ardından, IKBY eski Başkanı Mesut Barzani başkanlığındaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), söz konusu makam için kendilerinin de adayları olduğunu açıkladı.

KDP Siyasi Politbürosu Üyesi Fazıl Mirani yaptığı açıklamada, KYB tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Salih'in her iki partinin ortak adayı olmadığını belirterek "Bizim partimizin de bu makam için adayı var" dedi. Ancak adaylarının kim olduğu hakkında bilgi vermedi.

Irak anayasasında, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı olmak üzere üç ana makamın paylaşımı hakkında bir madde olmamasına rağmen 2005 yılında gerçekleştirilen ilk seçimlerden bu yana Cumhurbaşkanlığı Kürtler, Başbakanlığı Şiiler ve Meclis Başkanlığı Sünniler arasında paylaşılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.