Kupa Günlüğü | Fransa Finale Yükseldi

Kupa Günlüğü | Fransa Finale Yükseldi

2022 FIFA Dünya Kupası'nda son şampiyon Fransa, turnuvanın sürpriz takımı Fas’ı yarı final maçında 2-0 yenerek finale yükseldi.

A+A-

2022 FIFA Dünya Kupası yarı final maçında Fransa ile Fas karşı karşıya geldi. Sahadan 2-0 galip ayrılan Fransa finale yükseldi.

Al Bayt Stadyumu'ndaki karşılaşmada Didier Deschamps'ın ekibine galibiyeti getiren goller Theo Hernandez (5') ve Kolo Muani'den (79') geldi.

Turnuvada yarı final oynayan ilk Afrika takımı olan Fas, erken golle geriye düştüğü maçın ikinci yarısında pozisyonlar yakalasa da tecrübesizliğinin kurbanı oldu ve Fransa bir gol daha bularak final biletini cebine koydu.

2018 Dünya Kupası'nı şampiyon tamamlayan Fransa, 1994 ile 2002 yılları arasında düzenlenen üç turnuvada da şampiyonluk maçına çıkan Brezilya'dan sonra, arka arkaya final oynayan ilk takım olacak.

RAKİP ARJANTİN 

Fransa'nın finaldeki rakibi, futbol tarihinin en büyük oyuncularından biri olarak gösterilen Lionel Messi'nin kaptanlık ettiği Arjantin olacak. 

Daha önce bu organizasyonda 5 defa final oynayan ve 2 şampiyonluk elde eden Arjantin, 2014'te Almanya karşısında yaşadığı hayal kırıklığının tekrar etmemesi için uğraşacak. Tangocular daha önce 1978 ve 1986'da dünya şampiyonlukları yaşamışlardı.

Kylian Mbappe, Antoine Griezmann ve Olivier Giroud gibi isimlerin hücumda taşıdığı Fransa ise 4'üncü finalinde 3'üncü şampiyonluğunu elde etmeye çalışacak. Horozlar'ın 1998 ve 2018'de kazandıkları 2 Dünya Kupası zaferi bulunuyor.

FİNAL MAÇI

Arjantin - Fransa finali, 18 Aralık Pazar günü TSİ 18:00'de Lusail Stadyumu'nda oynanacak. 

Üçüncülük maçında ise Hırvatistan ve Fas, 17 Aralık Cumartesi günü TSİ 18:00'de Uluslararası Halife Stadyumu'nda karşı karşıya gelecek.

MAÇ ÖNÜ İSTATİSTİKLERİ

  • Fas ile oynadığı beş maçı kaybetmeyen Fransa (3G 2B), Kasım 2007'deki son randevudan 2-2'lik beraberlikle ayrıldı.
  • Afrika temsilcileriyle Dünya Kupası'nda oynadığı altı maçta sırasıyla birer galibiyet ve mağlubiyet alan Fransa, son karşılaşmasında Tunus'a 1-0'lık skorla mağlup oldu. Dünya Kupası tarihinde bir turnuvada iki Afrika ülkesine mağlup olan bir takım bulunmuyor.
  • Fas, Dünya Kupası finalinde boy gösterecek ilk Afrika ülkesi olmayı hedefliyor.
  • Dünya Kupası yarı finalinde yedinci kez boy göstermeye hazırlanan Fransa bu aşamadaki ilk üç eşleşmede elenirken (1958, 1982 & 1986), son üç karşılaşmada final biletini aldı (1998, 2006 & 2018).
  • 2022 Dünya Kupası'nda rakip oyunculardan gol yemeyen ve dört maçta kalesini gole kapatan Fas, kalesinde gördüğü tek golü Kanada karşısında kendi kalesine attı. Bugüne kadar bir turnuvada 4+ gole kapama yapan iki takım da şampiyonluk ipini göğüsledi (İspanya; 2010 & İtalya; 2006).
  • Dünya Kupası'ndaki son altı maçını kaybetmeyen Fas (3G 3B), turnuvada bir Afrika ülkesinin sahip olduğu en uzun yenilmezlik serisini yaşıyor.
  • Dünya Kupası'ndaki son altı maçında da gol yiyen Fransa, 1998'den (Brezilya) bu yana "son şampiyon" unvanıyla finale yükselen ilk ülke olmayı hedefliyor. Bunu başaran son Avrupa temsilcisi ise İtalya'ydı (1938).
  • 2022 Dünya Kupası'nda en fazla uzaklaştırma yapan (137) ve top kapan (104) takım Fas. Turnuvada, kalesine çekilen şutların isabet oranı Fas'tan (%20; 9/45) daha düşük olan tek ülke ise Ekvador (yüzde 19; 4/21).
  • Fransa Teknik Direktörü Didier Deschamps, Dünya Kupası'nda çıktığı 17 maçın 13'ünden galibiyetle ayrıldı (2G 2B). Fransız çalıştırıcı, turnuva tarihinde Helmut Schön'ün (16) ardından en fazla galibiyet alan teknik adam olan Felipe Scolari'yi (14) yakalamayı hedefliyor.
  • Dünya Kupası'nda ilk 11 başladığı son sekiz maçta sekiz golde payı bulunan Antoine Griezmann (3 gol & 5 asist), çeyrek finalde İngiltere karşısında iki asist yaptı. Fransız yıldızın, sekiz gol katkısının yedisi ise eleme karşılaşmalarında geldi.
  • 2022 Dünya Kupası'nda dört gol atan Olivier Giroud, bir turnuvada 5+ gol atan en yaşlı oyuncu olmayı hedefliyor. Fransa, 2002'den (Brezilya; Ronaldo & Rivaldo) bu yana bir turnuvada iki oyuncusu 5+ gol kaydeden ikinci ülke olabilir (Kylian Mbappe; 5 gol).
  • Dünya Kupası'nda Fas formasıyla en fazla gol atan oyuncu olan Youssef En-Nesyri (3 gol), bu gollerin ikisini bu turnuvada kaydetti. En-Nesyri, bir turnuvada 3+ gol sevinci yaşayan dördüncü Afrikalı oyuncu olmayı hedefliyor (Roger Milla, Papa Bouba Diop & Asamoah Gyan).

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler