1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öcalan ve Çatlı Fotoğrafları Montaj
Kültür Varlıklarına Katkı Payı ÇAĞRISI

Kültür Varlıklarına Katkı Payı ÇAĞRISI

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Kültür Varlıklarına Katkı Payı konusuyla ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Kültür Varlıklarına Katkı Payı konusuyla ilgili açıklama yaptı.
Doğanay, “5226 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Kanunu’na icafen çıkarılan Kültür Varlıklarına Katkı Payı Yönetmeliği adı altında biz her yıl Haziran ve Ekim ayının sonuna kadar özellerde bulunan tescilli evlerle ilgili hem proje yardımı hem uygulama yardımı veriyoruz. Bu proje ve uygulama yardımına başvuran vatandaşlarımız bizlere evlerinin kendilerine ait oluğunu veya veraseti olduklarına dahil bir dilekçeyle baş vurdukları taktirde biz bu vatandaşlardan evlerini fotoğraflandırmalarını, şahsen müracaat etmelerini veya vekil tayin ettikleri bir mimar aracılığıyla başvurmalarını istiyoruz.” dedi.

Doğanay ayrıca, “Bu yasa 2001 yılında çıkmış, yasayı destekleyen yönetmelikte 2001 yılına hicafen çıkarılmış bir yönetmeliktir. Bu yönetmelik gereği bizim şu anda Kars’ta tespit ettiğimiz 157 tane tescilli özel ev var. Bu 157 tane özel eve yazılı görsel basın aracılığıyla sürekli ulaşmaya çalışıyoruz. Buraya davet ediyor, her gelenle bizzat kendim ilgileniyorum. Ayrıca kültür müdürlüğü birimi içerisinde gelenlere bilgi vermek ve yardımcı olmak amacıyla özel bir arkadaşımız var. Fakat Kars halkı nedense bu tescilli binaların yaptırılmasında ve restorasyonuna geçiş sırasında bizlere pek başvurmuyorlar. Ben bunu da şuna bağlıyorum; insanlar biraz bizim vermiş olduğumuz restorasyon ve proje uygulamalarına yüzde 75 destek veriyoruz. Hem restorasyon ve proje uygulamalarına, hem de yapım uygulamalarına yüzde 75 destek veriyoruz, yüzde 25 katkı payını da vatandaşın kendisinden istiyoruz. Bu yüzde 25 yaşadıkları yerleri daha güzel, daha havadar, Kars değerlerine daha uygun hale gelebilecek bu evler için kaçınılmaması gereken bir orandır. Aslında olaya insanlar herşeyin en iyisine layık, yaşadıkları mekanları da en güzel şekilde tutmaları gerekiyor diye bakmak lazım. Kars halkı da bu güzelliğe layıktır. Kars bir kenttir, bir şehir değildir. Kars halkının bize başvurarak yüzde 75 destekten faydalanmalarını istiyorum. Kars halkının bunlardan haberdar olmadığını da düşünüyorum ama ben sürekli içlerindeyim ve sürekli istişare halindeyim.” diye konuştu.
2010 yılından itibaren 157 evin Kültür Müdürlüğü’ne başvuran 22 tanesine uygulama yardımı verdiklerini de ifade eden Doğanay “Toplam 69 başvurunun 22 tanesine uygulama verdik. Bu 22 vatandaşımızın evini yüzde 75 uygulama yarımıyla destekledik. Ayrıca 69 başvurunun da toplam 33 tanesine de proje uygulaması verdik. İleriki tarihlerde duyarlı yaklaşımlarla bu yardımlar artacaktır. Kars halkına hem bu tarihi evlere, hem de bizim vermiş olduğumuz bu hibe programlarına daha çok ilgi bekliyoruz. Bizi biraz daha rahatsız etsinler istiyoruz, nasıl faydalanabiliriz diye sorsunlar ve bizler de yol gösterelim. Biz hakikaten arkadaşımızın donanımlı olmasıyla hiçbir şeyden kaçmıyoruz, tüm sorulan soruları cevaplandırmaya hazırız yeter ki halktan bize karşı bir yaklaşım olsun. Kars tarihinin misyonunu yansıtan bu evlerde yaşayan vatandaşlara biraz daha yakın olmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Doğanay, şöye konuştu:

“Sayın valimiz Kars şehrinin turizmle kalkınacağına inanmış durumda. Biz de halk olarak sayın valimize destek vermek zorundayız. Turizm topyekün hareket edilmesi gereken bir şeydir. Sayın valimiz de yurt dışında bulunmuş, turizm şehirlerini gezmiş, görmüş ve öğrenmiş. Turizmle ilgili heyecanları var ve bu heyecanları Kars’a yansıtmak istiyor. Çünkü tabyalar Kars tarihinde bir yara. Tabyalar Kars tarihine çok önemli bir ivme kazandırmıştır, çünkü Kars şehri serhat şehridir tarihiyle ön plana çıkması gereken bir şehirdir. Tabyalarla ilgili projeleri sayın valimizin talimatlarıyla değerlendireceğiz. Öncelikle bizim yapmış olduğumuz plan tabyaların içerisinde bir temizlik ve yollarının yapılmasıdır. Yürüyerek mobil halde turistlerin tabyalara ulaşmasını sağlamak, yönlendirme levhalarını koymak ve gittiklerinde temiz bir ortamla karşılaşmalarını sağlamak ve tabyaları olduğu gibi yansıtmak ilk hedefimiz.
Biz tabyalarla ilgili çalışmalara başladık. Kültür Turizm Bakanlığı Kanlı Tabya’daki çalışmasıyla ilk adımı atmış oldu. Kanlı Tabya Kars tarihine ışık tutacak bir şekilde restore edilip, bölgeye hitap edecek harp tarihi müzesi olacak inşallah. Ses oyunlarıyla, ışık oyunlarıyla 1855 Kars zaferinin ve Kars’ta bulunan savaşların anlatıldığı bir siminografik müzeye dönüşecek. Bunun da bitim tarihi 2013 yılının Aralık ayında restorasyonu bitecek ve müze içerisinde uygulamalar başlayacak. Kanlı Tabya’nın etrafı ise açık hava müzesi olarak hizmet verecek. Ben eminim ki bununla birlikte tabyalarımız da bir ivme kazanarak Kars tarihine ve Kars turizmine kazandırılmış olacak. Ben değerli Kars halkına turizmin çok çabuk ivme kazandırılacak ve çok çabuk harekete geçirilecek bir olay olmadığını hatırlatmak istiyorum.
Emin olun kaplumbağa hızıyla yürümüyoruz ama sizin de takdir edeceğiniz gibi restorasyonlar uzun sürüyor, proje ihaleleri uzun sürüyor buradan Kars halkına biraz daha sabırlı olmalarının gerektiğini söylemek istiyorum. Sabırlarının taştığını biliyoruz ama inşallah iyi bir yoldayız ve sayın valimizin de vermiş olduğu destekle biz Tabyaları, Osmanlı Evlerini, Kaleiçi Mahallesini yavaş yavaş ayağa kaldırıp, turizme kazandıracağız. Turizm topyekün hareket edilmesi gereken bir olgudur ve lütfen herkes bir turizm elçisi gibi çalışsın ve Turizm Bakanlığı’nın tek yeterli olacağını düşünmesin. Turistlere hiç gelmeyecekmiş gibi değil, yarın bir daha gelecekmiş gibi davranmalıyız. Esnaflarımız hakeza yine öyle kendilerini yenilemeliler, taksilerimiz kendilerini yenilemeliler, dolmuşlarımız kendilerini yenilemeliler, kaşarcılarımız, balcılarımız, satış firmalarımız kendilerini yenilemeli ve turistlere kazıklanacak değil de bir daha gelecek müşterisi gibi bakmalı ve tanıtım için ellerinden geleni yapmalıdırlar. Çünkü ilk izlenim oldukça önemlidir ve turistlerin ilk görüştüğü Karslı insanlarımız gerekli eğitimi alarak iyi izlenimler bırakmalarını rica ediyorum."


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.