1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kudüs, İsrail’in Başkenti Olarak Tanınacak
Kudüs, İsrail’in Başkenti Olarak Tanınacak

Kudüs, İsrail’in Başkenti Olarak Tanınacak

ABD Başkanı Donald Trump bugün Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan edecek.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump bugün Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan edecek.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan edeceğini" ve "Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması hazırlıkları için talimat verdiğini söyleyeceğini" açıkladı.

İsrail, kentin doğusunu 1967'de işgal etti ve 1980 yılında tamamını başkenti ilan etti. Ancak bugüne kadar Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan hiçbir devlet olmadı. Bu anlamda, Trump'ın açıklaması da bir ilk olma özelliği taşıyor.

Bu karar, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekti. Türkiye, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesebileceğini söyledi.

Erdoğan: İsrail ile diplomatik ilişkileri koparabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün grup toplantısında yaptığı konuşmada bu konuya değinerek, Kudüs'ün Müslümanların "kırmızı çizgisi" olduğunu belirtti. Erdoğan "İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'ni İstanbul'da toplayacağız. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir." dedi.

Yıldırım: ABD’nin Kudüs kararı hukuk dışı olacaktır

Resmi ziyaretlerde bulunmak için Güney Kore'ye giden Başbakan Binalı Yıldırım ise burada yaptığı açıklamada ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının hukuk dışı olacağını söyledi.

Alınacak bu kararın bölgede var olan sorunları iyice içinden çıkılmaz bir hale dönüştüreceğini kaydeden Yıldırım, "Bu yüzden zaman varken, yol yakınken ABD Başkanı'nın bu yönde bir açıklama yapmaması hem bölgenin geleceği hem de küresel barış açısından hayati öneme sahiptir. " diye konuştu.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler