1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. AKYAKA

  4. Akyaka'da 'Silah ve Tarihi Eser' Operasyonu.. 5 Kişi Gözaltına Alındı
KHK’li Öğretmenden ‘Yöresel Lezzetler’

KHK’li Öğretmenden ‘Yöresel Lezzetler’

Öğretmen iken KHK ile mesleğinden ihraç edilen Hanım Kurtulan, arkadaşlarının teşviki ile Kars'ta tarihi bir evi restorana dönüştürdü...

A+A-

Biyoloji Öğretmeni iken KHK ile mesleğinden ihraç edilen Hanım Kurtulan, arkadaşlarının teşviki ile Kars'ta tarihi bir evi restorana dönüştürüp, gelen müşterilerine kaz yemeği, piti, xaşîl gibi yöresel lezzetleri sunmaya başladı. 

Mezopotamya’daki özel haberde, Kars'ta yaşayan Hanım Kurtulan, Malakanlardan kalma 100 yıllık tarihi bir evi restorana dönüştürüp, gelen müşterilerine kentin lezzetlerini tattırıyor. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmeden önce Biyoloji Öğretmeni olan Karaman, ihraç edilince arkadaşlarının teşviki ile restoran açmaya karar vermiş.

Beş arkadaşı ile her sabah 07.00'da işe koyulup, akşama kadar  kaz yemeği, piti, xaşîl gibi yöresel yemekler pişiren Kurtulan, konuklarına çay ve kestane ikram etmeyi de ihmal etmiyor. Organik ürünlerle yapmış olduğu yemeklerin, reçel ve turşuların çok beğenildiğini dile getiren Kurtalan, her gelenin memnun ayrıldığını belirtti. 

KAZIN YAPILIŞI TECRÜBE İSTER 

Kurtulan’ın anlatımlarına göre, sundukları birbirinden leziz yemekler arasında en çok tercih edilen ise kaz yemeği. “Siyah kaz” olarak da anılan Kars kazı yemeğinin hazırlanmasının oldukça zahmetli olduğunu ve tecrübe gerektirdiğini söyleyen Kurtulan, köylerden aldıkları kazları temizledikten sonra üç gün boyunca tuzda beklettiklerini kaydetti. 

10 GÜN AYAZDA VE GÜNEŞTE BEKLETİLİYOR 

Kaz etinin 10 gün boyunca ayazda ve güneşte kuruttuktan sonra ancak haşlamaya hazır hale geldiğini belirten Kurtulan, büyük tencerede haşladıklarını kaz eti yemeğinin yapılışını şöyle anlattı: “Haşlayan kaz etimizi tereyağı ile birlikte fırına atıyoruz. Fırından sonra kaz etini, yine Kars yöresine ait olan ve Kavılca buğdayından olan ekmek ile sunuyoruz. Yerel halk kırmızı et tüketimini küçükbaş ve ya büyükbaş havanlardan temin etmek yerine hem bakımı hem de ekonomik açıdan daha hesaplı olan kazdan karşılamaktadır."

MASAYA, PİŞİRİLDİĞİ KAPTA GELİR

Kurtulan, Azeri mutfağına özgü olan ve Kars ile Iğdır yörelerinde yapılan “Piti”, diğer ismiyle “Bozbaş” yemeğinin de yine çok tercih edildiğini ifade etti. Ana malzeme olarak koyun eti, nohut ve lavaş ekmeği kullanılan bu yemekte, baharat olarak ise sarıkök otu ve safran tercih edildiğini söyleyen Kurtulan, sonraki aşamaları ise “Masaya, pişirildiği güvecin içinde getirilerek servis edilir. İki aşamada yenen yemeğin önce suyu bir kaseye alınır ve içine lavaş ekmeği ve sarıkök otu eklenerek çorba gibi içilir. Daha sonra etler ve nohutlar güvecin içinde çatal yardımıyla ezilerek birbirine karıştırılır ve bir tabağa alınıp afiyetle yenir”  sözleriyle anlattı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum