1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KDP'den Flaş Karar... Parlemento Seçimlerine Katılmayacağız!
KDP'den Flaş Karar... Parlemento Seçimlerine Katılmayacağız!

KDP'den Flaş Karar... Parlemento Seçimlerine Katılmayacağız!

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Irak Federal Mahkemesi'nin müdahaleleri nedeniyle Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılmayacağını açıkladı.

A+A-

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Irak Federal Mahkemesi'nin müdahaleleri nedeniyle parlamento seçimlerine katılmayacağını açıkladı.

KDP, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin IKBY Parlamento seçimlerindeki azınlık kotasını iptal etmesi ardından seçimlere katılmama karar aldıklarını duyurdu.

Rûdaw'ın aktardığına göre KDP’den yapılan yazılı açıklamada, “Bize yüklenen tarihi misyon ve ulusal çıkarlarımız gereği gereği  yasadışı ve anayasaya aykırı bir şekilde dayatılan seçimlere katılmayacağız” denildi.  

KDP Politbürosu tarafından yapılan yazılı açıklama, parti lideri Mesud Barzani'nin katılımıyla düzenlenen toplantı ardından geldi. Açıklamada anayasanın uygulanması, hükümeti kurmaya yönelik siyasi ve idari anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanması konusunda (iktidardaki) Devlet Yönetme bünyesindeki tarafları ulusal sorumluluk sahibi gördüklerini ifade edildi. KDP açıklamasında "Aksi takdirde siyasi süreci devam ettiremeyiz” dedi.

KDP’nin seçimi boykot etmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi'ne ve onun anayasal kurumlarına karşı yürüttüğü tüm anayasa ihlallerine, anayasaya aykırı ve demokratik olmayan bir seçimi meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

ANAYASANIN RUHUNA AYKIRI

KDP’nin seçimlere katılmama kararı, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin bölgeye ilişkin 21 Şubat’ta aldığı ve KDP’nin "anayasanın ruhuna aykırı" olarak nitelendirdiği kararlarının ardından geldi.

Irak Federal Mahkemesi, IKBY'deki memur maaşlarının Irak banklarında açılacak hesaplara yatırılmasına, Bağdat hükümetinin, IKBY'ye "borç para verme" yetkisinin elinden alınmasına ve IKBY’nin tüm petrol ile petrol dışı gelirlerinin merkezi hükümete teslim edilmesi gerektiğine hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, IKBY’nin dört seçim bölgesine bölünmesi ve 111 sandalyeli IKBY meclisinde Türkmenlere 5 ve Hristiyanlara 6 olmak üzere, 11 kişilik kotanın “anayasaya aykırı” olduğuna karar vererek, meclisteki koltuk sayısının da 100'e düşürüldüğünü açıklamıştı.

IKBY’deki bazı Türkmen ve Hristiyan siyasi partiler, mahkemenin bu kararı sonrası seçimleri boykot edeceklerini duyururken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkmenlerin seçime tek liste ile katılması için çalıştıklarını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.