1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. ARPAÇAY

  4. Enver Akkaya, CHP'den İstifa Ederek İYİ Parti'ye Katıldı
KAÜ’de “Fuat Sezgin Yılı” Etkinliği

KAÜ’de “Fuat Sezgin Yılı” Etkinliği

"2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" kapsamında Kafkas Üniversitesi tarafından anma etkinliği düzenlendi.

A+A-

"2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" kapsamında Kafkas Üniversitesi tarafından anma etkinliği düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Eylül 2018 tarihinde ilan ettiği "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" etkinlikleri kapsamında Kafkas Üniversitesi'nde "İslam Medeniyeti ve Müslüman Kaşifler: İslam Bilim Tarihi" konulu panel düzenlendi.

Ahmet Arslan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, öğretim üyeleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlikte Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, "İslam Medeniyeti ve Müslüman Kaşifler: İslam Bilim Tarihi" konulu konferans verdi. Konferans plaket verilmesiyle son buldu.

FUAT SEZGİN HAKKINDA

Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis'te dünyaya gelen ve 30 Haziran 2018'de İstanbul'da vefat eden İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanlarında çalışmalar yapan akademisyen.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü'nün İslami Bilimler ve Orientalistik bölümünde görev yapan, Alman Hellmut Ritter'in yanında öğrenim gören Prof. Dr. Fuat Sezgin, 9 ve 13'üncü yüzyıllar arasındaki Endülüs ve Abbasi Devletleri'nde görev yapan bilim insanlarının önemli katkılarını inceleme alanına yöneldi. 

1950 yılında Arap Dili ve Edebiyatı'nda 'Buhari'nin Kaynakları' isimli doktora tezini bitirdi. 1954'te İslam Araştırmaları Enstitüsü'nde doçent olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi etkisiyle üniversiteden uzaklaştırıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, askeri darbenin ardından 1961'de Almanya'ya gitti. Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde ilk zamanlarda misafir doçent unvanı ile ders vermeye başladı. 1965 yılında profesörlük unvanı alan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1978'de Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfo tarafından İslami Bilimler Ödülü'nü almaya layık görüldü.

1982 yılında Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü kuran Prof. Dr. Fuat Sezgin, üniversite bünyesinde enstitünün müzesini de açtı. 

Prof. Dr. Fuat Sezgin 30 Haziran 2018 tarihinde İstanbul'da 93 yaşında yaşamını yitirdi ve İstanbul Gülhane Parkı içerisinde yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi önünde yer alan bölüme defnedildi.

KAÜ’de “Fuat Sezgin Yılı” Etkinliği

KAÜ’de “Fuat Sezgin Yılı” Etkinliği

KAÜ’de “Fuat Sezgin Yılı” Etkinliği

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.