1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'ta 'İpekyolu ve Diğer Harikalar'ın Çekimleri
Kars'ta 'İpekyolu ve Diğer Harikalar'ın Çekimleri

Kars'ta 'İpekyolu ve Diğer Harikalar'ın Çekimleri

Fransa ve Almanya ortak yayın yapan Sanat Kanalı Arte Televizyonu, “İpekyolu ve Diğer Harikalar” adlı belgesel için Kars’a geldi.

A+A-

Fransa ve Almanya ortak yayın yapan Sanat Kanalı Arte Televizyonu, “İpekyolu ve Diğer Harikalar” adlı belgesel için Kars’a geldi.

İHA'nın haberine göre, yapımcılığını Guillaume Bernard, sunuculuğunu Fransız Gazeteci Alfredde Montesquiou’nu yaptığı “İpekyolu ve Diğer Harikalar” adlı programın kamera çekimlerini, Xavier Lefevre ve Cristophe Bofer üstlendi. Programın çekimlerine Koordinatör ve Tercüman Şenel Kılıç destek verirken Erkal Taşkın da ses teknisyenliği görevini üstlendi.

Fransız - Alman ortak yayını yapan ve uzaydaki çeşitli uydulardan dünyaya yayın yapan sanat kanalı Arte TV ekibi, Kars’ta iki gün profesyonel çekimler gerçekleştirdi. Program, Nisan ayında Arte TV ekranlarına gelecek ve Türkiye’de ve dünyada, Kars bu yönleriyle tanıtılacak.

Dünya’da belgesel çekimleriyle isim yapan ekip, sırasıyla Kars Kalesini ve Kaleden Kars’ı, Salih Şahin’in sanatını ve özelikle saz yapımını, kurduğu koro ve icrasını, kendisine ait Kars türkülerinden İpekyolu Kültürünün ve yöresel tarihi geleneklerin işlendiği bazı türküleri kayıt altına aldı.

“KARS ELİNİN MARALI” TÜRKÜSÜ İLE İPEKYOLU BAĞLANTISI

Çok sayıda türkü derlemeleri, beste, mani ve türkü sözü yazarlığı bulunan Gazeteci ve Müzisyen Salih Şahin’in saz, tar ve sazuta gibi kişisel üretimi olan enstrüman yapımlarını da ele alan Arte ekibi, yöresel halk müziğini Şahin’den dinledi.

Kendisine ait Müzikevi’nde oluşturulan yöresel halk müziği ekibin çekimini yapan belgeselciler, Şahin’den İpekyolu Kültürü üzerine söyleşi yaparak bazı türküleri de ele aldı. Örnek olarak söz ve müziği Salih Şahin’e ait olan “Kars Elinin Maralı” türküsünün İpek yolu bağlantısının üzerinde özel çalışma yapıldı. Salih Şahin türküde, tarihten gelen yöresel geleneklere bağlı olarak bir kişinin sevdiğinin adını açıkça söyleyemediğini ve dolaylı olarak başka bir güzel ve yakalanmak istenen bir canlı ile özdeşleştirildiğini, bunu duygularının aracı olarak kullandığını belirtti. Bu türküde de ‘Maral’ın, yörede ve İpekyolu güzergahında sıkça kullanıldığını, Maral’ın sevimli bir av havanı olmasının yanında ürkek bir sevgiliye de benzetildiğini ifade eden Şahin, bu türkünün bu geleneğe bağlı olarak işlendiğine dikkat çekti. Belgeselin yapımcıları türküdeki sözlerin anlamlarını ve dolaylı olarak işlenen kültürel gelenekleri genişçe ele aldılar. Ayrıca ekip Şahin’e ait halk müziği ekibi ile üç çocuğu Melih, Hilal ve Semih Şahin’in bu geleneğe uygun olarak çalışmalarını da kayıt altına aldı. Salih Şahin de Fransa ve Almanya’dan Kars’a kadar gelerek yöre kültürünü dünyaya tanıtımı konusunda özverili çalışma yapan Arte Televizyon ekine duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.

Salih Şahin’in müziğe nasıl başladığını, kimlerden etkilendiğini, kitap yazarlığı, albüm yapımcılığı, öğretmenlik, gazetecilik ve özellikle sanatsal geçmişini de geniş biçimde kayıt altına alan Arte ekibi, Kars’a Ani Ören Yeri ve Salih Şahin’in İpekyolu bağlantılı kültürel çalışmalarını da ele almak için Kars’a geldiklerini belirtiler.

BELGESEL SERİSİ, ANİ’DE SON BULDU

Programın yapımcısı Guillaume Bernard, belgesel çekimlerinin Türkiye ayağının, Edirne’den başladıktan sonra Kars’a kadar sürdüğünü ve Ani’de son bulduğunu söyledi. Guillaume Bernard, programın bundan sonraki seyrinin ise İpek Yolu Güzergahı üzerinde bulunan İran, Azerbaycan ve Türkmenistan olacağını söyledi. Programın her bir bölümünde İpekyolu güzergâhı ve bu güzergah üzerindeki ülkelerde bulunan diğer güzellikler ve harikaları yerinde belgesel çekimler yapan Arte TV, bu güzellikleri ekranlarına getirerek dünyaya gösteriliyor.

'İpekyolu ve Diğer Harikalar' Belgesel Çekimleri

'İpekyolu ve Diğer Harikalar' Belgesel Çekimleri

'İpekyolu ve Diğer Harikalar' Belgesel Çekimleri

'İpekyolu ve Diğer Harikalar' Belgesel Çekimleri

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.