1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Engelli Annesine 'Yılın Annesi' ÖDÜLÜ
Kars'ın Seçimi, Her Aday Kendini Kazanmaya Yakın Görünüyor!

Kars'ın Seçimi, Her Aday Kendini Kazanmaya Yakın Görünüyor!

Kars'ta yerel seçimler öncesi adaylar şekillenmeye başlarken; 2019 yılındaki yerel seçimlerde birbirine yakın oylar alan partiler, bu seçimde de iddialı.

A+A-

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde, sonuçları en çok merak edilen illerin başında Kars geliyor. 

Kars'ta yerel seçimler öncesi adaylar şekillenmeye başlarken; 2019 yılındaki yerel seçimlerde birbirine yakın oylar alan partiler, bu seçimde de iddialı.

duvaR'dan Emrullah Bayrak'ın özel haberine göre; 2019'da kullanılan oyların dağılımına bakıldığında her partinin gösterdiği aday kendini kazanmaya yakın görüyor.

ADAYINI AÇIKLAYAN İLK PARTİ İYİ PARTİ OLDU

Şehirde ilk belediye başkan adayını açıklayan İYİ Parti oldu. İYİ Parti Kars Belediye Başkan adayı Metin Özat gösterildi. Bu seçimde de AK Parti Kars'ta MHP adayını destekleyecek.

MHP, Kars'ta Ötügen Senger'i belediye başkan adayı gösterdi. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ "Kars’ta eğer güçlü aday CHP adayı olursa CHP adayını destekleriz, MHP adayı olursa MHP’yi" açıklamasını yaptı.

Geçen dönem belediye başkanlığını kazanan HDP, bu seçimlere DEM Parti olarak giriyor. DEM Parti’den Kars Belediye Eşbaşkan Adayları olarak Kenan Karahancı ve Arzu Savaş Derman gösterildi.

CHP’de ise Kars Belediye Başkanlığı için 7 başvuru var. Fakat parti henüz adayını açıklamadı. Bu hafta perşembe günü yapılacak son Parti Meclisi toplantısında Kars Belediye Başkan adayının da açıklanması bekleniyor.

MHP 2019’DA KAYBETTİĞİ BAŞKANLIĞI ALMAK İSTİYOR

Cumhur İttifakı'nın Kars Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger, cumartesi günü itibariyle seçim çalışmalarına başladı. AK Parti ve MHP, seçimlerin galibinin Cumhur İttifakı olacağını vurguluyor. MHP'nin amacı, 2019 yerel seçimlerinde kaybettiği Kars Belediye Başkanlığı'nı yeniden alabilmek.

Kars'ta 2004 ve 2009 yıllarındaki yerel seçimi AK Parti kazanırken 2014'teki seçimi MHP kazandı. 2019 yılında ise HDP belediye başkanlığını kazandı.

'KAYYUM ATAMASINI HİÇBİR HUKUK KABUL EDEMEZ'

DEM Parti Kars İl Başkanı Seyfettin Gönel, 14 Mayıs seçimlerinde birinci parti çıktıklarını hatırlattı. “Oylarımızı her zaman bir tık üzerine koyarak büyüyen partiyiz" diyen Gönel, şunları ifade etti:

“Halk, politik bir halktır. Kime oy vereceğini biliyor. Partinin vermiş olduğu kararlara her zaman saygılı olmuştur. Adayı görmese bile partisine riayet eden bir seçmen kitlemiz var. Bu seçimi de kazanacağımıza inanıyoruz.

Artık kayyumın bu memleketi ne hale getirdiğini biliyoruz. Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak vatandaşıdır. Bir vatandaşın valiye gidip bir şey istemesi farklı bir şeydir. Ama halkçılık belediyesi adı altında gidip bir belediye başkanına sorununu veya bir hizmet eksikliği varsa bunu dile getirmesi daha kolaydır. Milyonların oyuyla seçilmiş bir iradeye tekrar gasp edip kayyum atamasını hiçbir hukuk kabul edemez. Artık bazı yanlışları iktidar da fark etmiştir. Ben böyle bir şeyin tekrar olacağını tahmin etmiyorum.”

'35 YIL SONRA BELEDİYE BAŞKANLIĞINI KAZANACAĞIZ'

CHP Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir de il merkez adayı dışında tüm ilçe ve beldelerin belediye başkan adaylarının açıklandığını söyledi.

CHP’nin son Parti Meclisi toplantısının perşembe** (2 Şubat Cuma günü saat 18.00'de toplanacağı teyit edildi) günü yapılacağını dile getiren Uludaşdemir, 7 başvuru olduğunu ve o toplantıda CHP’nin Kars Belediye Başkan adayının açıklanacağını kaydetti.

14 Mayıs’ta yapılan seçimde milletvekili adayı olduğunu belirten Uludaşdemir, şöyle devam etti: “21 yıl sonra CHP, Kars’tan milletvekili çıkarmayı başardı. Bu son zamanlardaki depremler, ekonomik sıkıntılar, Kars’ın temsilinin ve yönetimin sürekli iktidar partisinden olmasına karşın bunun şehre olumlu yansımamasından dolayı insanların meyilleri CHP’ye yansımakta. Gördüğüm tabloya bakarak ve inanarak söylüyorum CHP 35 yıl sonra Kars Belediye Başkanlığını da alacaktır. Gözlemlerimiz de bu yönde çünkü ciddi bir eğilim söz konusu. Çalışmalarımız da gayet olumlu gidiyor.

Kars’ta İYİ Parti ile bir ittifakımız söz konusu değil. Başvuru süreci tamamlanmadan İYİ Parti Kars’ta adayını en erken açıklayan parti oldu. Bizim aday belirleme sürecimiz devam ediyor. Genel merkez düzeyinde oldukça titiz bir çalışma var. Adaylarla birden fazla mülakat yapıldı. Heyetler geldi.

Geçen seçimlerde biz ilçelerde de bir ilçemizde yaklaşık 20 oyla kaybettik. Bir ilçemizde 50 oyla kaybettik. Aday göstermediğimiz bir ilçede birinci parti çıktık. Sadece il olarak değil ilçelerde de oldukça iddialıyız.

Kars’ı sadece etnik farklılıklarla ifade ediyorlar ama ideolojik farklılıklar da söz konusu. Yıllar önce sosyal demokratların yoğun yaşadığı bir yerdi. Şu an yeniden geri dönüş başlıyor. Kürt ve Türk milliyetçiliğinin olduğu bir şehirdi aynı zamanda. O yüzden bu sonuçlar bizi şaşırtmıyor. Alışık olduğumuz durumlar. Her partinin iddiası var. Biz de bu dönemde oldukça iddialıyız.”

BAŞKAN SEÇİLDİKTEN SONRA TUTUKLANDI

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Kars Belediye Başkanlığı'nı HDP kazandı. Yüzde 29,58 (12 bin 192) oy alan HDP'nin adayı Ayhan Bilgen belediye başkanı seçildi ancak tutuklandı. Kars Belediyesi'ne, Başkan Ayhan Bilgen'in tutuklanmasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından 2 Ekim 2020 tarihinde kayyum atandı. Belediye, kayyumla yönetilmeye devam ediyor.

Cumhur İttifakı'nın MHP'den gösterilen ortak adayı Çetin Nazik ise yüzde 26,57 (10 bin 954) oy aldı. CHP'nin adayı yüzde 22,14; DSP'nin adayı yüzde 18,47; İYİ Parti'nin adayı da yüzde 2,23 oy aldı.

Oylar birbirine çok yakın seyrediyor. Yerel seçimlerde, bu partilerden herhangi birinin aday göstermemesi veya başka bir adayı desteklemesi halinde seçimdeki dengelerin değişeceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler