1. HABERLER

  2. Digor 'Özgürlük' İzmir 'Hapis' dedi...
Kars'ta Et Entegre Tesisi AÇILDI

Kars'ta Et Entegre Tesisi AÇILDI

Kars'ta, yüzde 50 hibe desteği ile yaptırılan Kars Kar-Et Entegre tesisleri düzenlenen açılış töreniyle hizmete girdi.

A+A-
Kars'ta, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programından yüzde 50 hibe desteği ile yaptırılan Kars Kar-Et Entegre tesisleri düzenlenen açılış töreniyle hizmete girdi.

30 Ekim Mahallesi Digor yolu caddesi üzerinde ki tesisin açılış töreninde konuşan işadamı Dünyamalı Demir, yatırımcılara Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programından yüzde 50 hibe desteği verilmesinin bölge için çok önemli olduğunu söyledi.
İşadamlarına da çağrıda bulunan Demir, Doğu Anadolu’da üreticilere verilecek olan teşviklerden yararlanmaları gerektiğini belirterek, "Bölgemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Burada birçok cevher var. Bir araya gelerek iş yapmak gerekir. Gerek hayvancılık ve gerekse et ve süt üzerine herkesin en azından tek başına yapamasa da grup halinde iş yapmasının tam zamanıdır. İşadamlarımız birleşerek bir kooperatif oluşturarak devletin bu hibelerinden faydalanması gerekiyor’’ diye konuştu.
21 Şubat’ta İstanbul’da Kars Kar-Et tesislerinin tanıtımının yapılacağını ifade eden Demir, "Sadece Kars’ın eti değil. Kaşarı ve Balının da tanıtımını İstanbul’da yaparak Türkiye’nin ilgisini çekmeye çalışacağız’’ dedi.
Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan da yaptığı konuşmasında, ilde Kars Kar-Et Entegre tesisleri gibi 11 adet tesisin faaliyette bulunduğunu söyledi.
Yurdalan, 2009 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programına müracaat eden 17 projeden 13 tanesinin de kabul edildiğini ifade etti.
İnsanlara sağlıklı gıda yedirmek gerektiğini vurgulayan Yurdalan, "Güvenilir gıdanın olabilmesi için sürekli söylenen bir slogan vardır. Tarladan sofraya, çiftlikten çatala. İnsan sağlığı için hijyenik ortamda gıdaların işlenerek paketlenmesi ve tüketime sunulması çok önemlidir’’ diye konuştu.
Kars Valisi Ahmet Kara ise, işadamı Dünyamalı Demir’i böylesi bir yatırım yaptığı için kutladığını belirterek, "Hepimizin bir takım yükümlülükleri, bir takım borçları vardır. Bu memlekette okuyan insanların okuyamayan insanlara borçları vardır. Zengin insanların diğer zengin olmayan insanlara karşı borcu vardır. Akıllı insanların aklı ancak kendine yeten insanlara borçları vardır. Bu memlekette ben vali olarak bütün ile borcum vardır. Allah bunu lütuf etmişse bunu toplumla paylaşma borcu ve sorumluluğu vardır. Bu borcu da bugün Dünyamalı Demir yerine getirmiştir’’ diye konuştu.
Karslıların ve diğer sermayedarların da bu borçlarını yerine getirmeleri gerektiğini ifade eden Kara, "Memleketin, ülkenin, milletin, şehrimizin başka türlü kalkınma formülü yoktur. Mutlaka sermayemizi paylaşacağız. Hem kendi sermayemizi çoğaltmak için hem de kendi istikbalimizi daha iyi hale getirmek için paylaşacağız. Kuracağımız bu tesislerden başkalarının ekmek yemesini sağlayacağız ve bu bizim insanlık borcumuzdur. Bu hizmet mutlaka memleketimiz için hayırlı olacaktır. Bu gibi tesislerin birçok tesis olması halinde Kars’ın bütün ihtiyacına yetmeyeceğini de biliyorum. Kars hayvancılıkta bugün güzel bir kent. Kars Türkiye’nin hayvancılık başkenti sayılır. Ama Kars’ta bu tür tesislerin sayısı maalesef az. Bu tür tesisleri artık devletten beklemenin devride çoktan geçmiştir. Bütün gücü yeten Karslıları hayvancılıkla, tarımla, gıdayla ilgili yatırımlar yapmaya davet ediyorum’’ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından tesisin açılışı Vali Ahmet Kara, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ve işadamı Dünyamalı Demir tarafından yapıldı.
Törene, Belediye Başkan Yardımcısı İsrafil Çakaz, Defterdar Hanifi Eraslan, Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yücel Sezer, Cemiyet Genel Sekreteri Burhan Akyıldırım, Daire Müdürleri, İşadamları ve vatandaşlar katıldı.
2 milyon TL’ye mal olan ve 250 bin TL’si devlet tarafından hibe edilen tesisin İnşaatına 2009 yılının Mayıs ayında başlandı. Tesiste günlük 150 büyükbaş, 500 küçükbaş hayvan kesimi yapılacak. 2 veteriner hekimi bulunan tesiste toplam 20 kişi istihdam edilecek. Tesislerde ayrıca kavurma, sucuk ve pastırma üretimi de yapılacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
4 Yorum