1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Karabağ'da Ateşkes Kabul Edildi
Karabağ'da Ateşkes Kabul Edildi

Karabağ'da Ateşkes Kabul Edildi

Azerbaycan'ın dün Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçlere karşı başlattığı askeri operasyon, tarafların vardığı ateşkes anlaşmasıyla sona erdi.

A+A-

Azerbaycan ordusunun dün (19 Eylül) sabah saatlerinde Dağlık Karabağ'a askeri operasyon başlatması üzerine bölgede gerginlik tırmanırken, taraflardan anlaşmaya varıldığı konusunda açıklama yapıldı.

Azerbaycan resmi haber ajansı Azertac'a göre Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Karabağ'daki "silahlı oluşumların dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması" konusunda anlaşmaya varıldı.

Açıklamada Karabağ'daki Ermeni güçlerin "silahlarını bırakmayı, çatışma mevziilerini ve askeri üslerini terk etmeyi ve tamamen silahsızlanmayı kabul ettiği" açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Karabağ'daki Ermeni güçleri, konuya ilişkin açıklama yaparak, Rusya barış güçlerinin ateşkes teklifini kabul ettiklerini duyurdu. Azerbaycan güçlerinin cephe hatlarından geçerek pek çok önemli noktayı ele geçirdiği belirtilen açıklamada, 'dünyanın bu esnada durup izlediği' savunuldu. Bu şartlar altında çatışmaları durdurmaktan başka seçenek kalmadığı ifade edilen açıklamada, söz konusu ateşkes kararının bugün yerel saatle 13.00 itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da bu açıklamanın ardından bir açıklama yaparak Karabağ'da ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını teyit etti. Bakanlık, Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni güçlerin 'silah bırakmayı, savaş ve askeri pozisyonlarından ayrılmayı ve tamamen silahsızlanmayı' kabul ettiğini bildirdi. Buna göre, Ermeni güçlerin tüm silah ve ağır silahlarının Azerbaycan ordusuna teslim edilmesi gerekecek.

Rusya'nın Interfax ajansı, Karabağ Ermenilerinin, Rus barış güçlerinin ateşkes şartlarını kabul ettiğini duyurmuştu. Buna göre, ateşkes anlaşması, ayrılıkçı güçlerin dağılması ve tüm ağır silahlarını geri çekmesi anlamına gelecekti. Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan'ın çatışmalara son verme ve silahsızlanma talebini kabul ettiğini aktaran ajans, Karabağ temsilcilerinin 21 Eylül'de Azerbaycanlı yetkililerle bir araya geleceği bilgisini verdi.

ERMENİSTAN: ANLAŞMANIN HAZIRLANMASINDA DAHLİMİZ OLMADI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ateşkes anlaşmasının hazırlanmasında Ermenistan'ın dahli olmadığını ifade ederken, Rusya barış gücü birlikleri, ateşkesin uygulanmasına yardım edeceklerini bildirdi.

RUSYA: 2 BİN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı da Azerbaycan'ın dün 'terörle mücadele operasyonu' başlattığını açıkladığı Karabağ'daki durum hakkında açıklama yaptı. 

Reuters'ın Rus devlet ajansı TASS'tan aktardığına göre, Rusya'nın bölgede bulunan barış güçleri çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ'dan 2 binin üzerinde sivili tahliye etti. 

PAPA'DAN 'SİLAHLARI SUSTURUN' ÇAĞRISI

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis de St. Peter Meydanı'nda yaptığı konuşmada Dağlık Karabağ'daki çatışmaların durması çağrısında bulundu. Papa, "Bir kez daha dahli olan tüm taraflara ve uluslararası topluma silahları susturma ve barışçıl çözümler bulmak için her türlü çabayı gösterme çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

'100'E YAKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ' İDDİASI

Öte yandan, Karabağ'daki yönetimin eski devlet bakanlarından Ruben Vardanyan, Reuters'a yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 kişinin öldürüldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını iddia etti. "Bu büyük bir savaş; Azerbaycan tam anlamıyla bir operasyon başlattı" diyen Vardanyan, operasyonun dün gece saatlerinde de devam ettiğini belirtti. Vardanyan, "Halihazırda yüzlerce kişi yaralandı ve yüze yakın kişi öldürüldü" diye konuştu. 

"Bize esasında gitmemiz, burada kalmamamız gerektiğini ya da buranın Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul etmemizi söylüyorlar" diyen Ruben Vardanyan, "Bu, temel olarak tipik bir etnik temizlik operasyonudur ve şu anda öldürülen pek çok sivile karşı bir savaştır" iddiasında bulundu. Dünyanın Karabağ'ın kaderini görmezden geldiğini iddia eden Vardanyan, "Rusya sessiz; Rusya tüm bu askeri operasyonu görmezden geliyor. Ama sadece Rusya değil, aynı zamanda tüm dünya da sessiz" ifadelerini kullandı. 

Azerbaycan, Ermenistan'ın Karabağ'da 'etnik temizlik' iddialarını reddederek bölgede bulunan Ermenilerin haklarını kendi anayasası uyarınca koruyacağını söylüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler