1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SARIKAMIŞ

  4. Öğrencilere 'Bölgenin Biyoçeşitliliği' Anlatıldı
Kar, Tipi, Soğuk ve Susuzluk ÇİLESİ

Kar, Tipi, Soğuk ve Susuzluk ÇİLESİ

Kars Kocabahçe'de ağır kış koşulları altında atlarla su taşıyan vatandaşlar çile çekiyor.

A+A-

Kars’ın merkeze bağlı Kocabahçe Köyü’nde ağır kış koşulları altında atlarla su taşıyan vatandaşlar tipiye adeta meydan okuyorlar.

KHA'dan Bedir Altunok'un haberine göre; köylerine 2 kilometre mesafedeki kuyudan çıkarılan suyla idare eden köylüler kış aylarında su miktarının azalmasıyla büyük çile çekiyorlar. Bu çileler suyun az akmasıyla da sınırlı kalmıyor. Yoğun kar, şiddetli soğuklar ve sürekli etkili olan tipi çileyi artırıyor. Göz gözü görmez hale gelen tipi altında suya çıkan köylüler aynı zamanda da hayvanların su ihtiyacını karşılamak zorunda kalıyor. İçme ve yıkanma ihtiyaçları için tipi altında at arabalarıyla evlerine su taşıyan köylüler ardından da hayvanları suya götürüyorlar.

Sabahtan akşama kadar mevsim boyunca devam eden bu çileli yolculuğun bir büyük sıkıntısı da suyun az akması. Bir bidonun dolması bazen saatleri bulabiliyor. Bunun içinde köylüler su dolumu yapılan bölgedeki barakada sıranın kendilerine gelmesini bekliyorlar. Barakada yakılan sobada ısınan ve burada su nöbeti tutan köylüler ömürlerinin su taşımakla geçtiğini söylediler.

İlgili Haberler

KUVVETLİ KAR YAĞIŞI VE ÇIĞ TEHLİKESİNE DİKKAT!

Bugün kar yağışının Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun doğusu (Bitlis, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Van, Hakkari, Şırnak, Muş, Bingöl) ile zamanla Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda (Siirt, Batman, Mardin) kuvvetli olması bekleniyor.

Çığ tehlikesi başta olmak üzere yaşanabilecek olumsuz şartlara (Buzlanma ve Don Olayı, Görüş Mesafesinde Azalma vb) karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

SARIKAMIŞ'TA GÜNLÜK YAŞAM FELÇ OLDU

Yoğun kar yağışı ve tipi yurdun büyük bölümünde etkisini sürdürürken, Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde de günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezi olan Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde aralıklarla devam eden yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ilçeye bağlı 90 köy yolu ulaşıma kapandı. Kars İl Özel İdaresi ve Karayolları 18. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler köy yollarının açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Yoğun kar yağışıyla birlikte trafikte seyreden sürücüler zor anlar yaşarken, olası kazaları önlemek için ekipler önlemlerini artırdı. İlçe merkezinde 120 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığı, Bayraktepe Kayak Merkezinde 190 santimetreye ulaştı. Sarıkamış Belediyesi’ne bağlı ekipler de, araç ve yaya trafiğinin aksamaması ve olası kazaların meydana gelmemesi için cadde ve sokaklarda iş makineleriyle kar temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

Yoğun kar yağışı ve tipinin yanı sıra sis nedeniyle görüş mesafesinin 20 metreye kadar düştüğü Kars-Sarıkamış arasındaki karayolunda sürücüler zorlu anlar yaşadı. Karayolları ekiplerinin sürekli olarak karayolunda iş makineleriyle yaptığı kar temizlemesine karşın, şiddetli tipinin etkisiyle yol kenarındaki karlar yeniden karayoluna serildi. Karayolunda yapılan kar temizleme çalışmalarının ardından yol kenarlarında metrelerce yüksekliğe ulaşan kar yığınları trafik levhalarını kapattı. Yoğun kar yağışı ve tipinin etkisiyle trafik levhaları bile karla kaplandı ve sürücüler zincirlerini taktıktan sonra dikkatli şekilde yollarına devam ettiler.

KAĞIZMAN'DA YOĞUN KAR YAĞIŞI

Kars’ın Kağızman İlçesi’nde aralıklarla etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Kars ve Ağrı’da eksi 30, Ardahan’da eksi 32, Erzurum’da eksi 33, Iğdır ve Bayburt’ta eksi 10, Erzincan’da eksi 4 derece olarak ölçüldü.

Dün akşam saatlerinden itibaren Kağızman’da etkili olan kar yağışı 24 saattir devam etmesinden dolayı şehir merkezinin bazı mahallelerinde yollar kapandı. Kağızman’da kar kalınlığı yüksek kesimlerde 60, şehir merkezinde 25 santimetreye ulaştı. Meteoroloji Şube Müdürlüğü yetkilileri de kar yağışının yarın akşama kadar etkili olmasının beklendiğini belirttiler.

Kağızman’da ulaşımın sağlanamadığı köylerde özellikle hasta nakillerinde sıkıntı yaşanıyor. İlçede son 24 saatte, yolu ulaşıma kapalı olan köylerden 4 hasta, karla mücadele ve sağlık ekiplerince hastaneye ulaştırıldı.

Yoğun kar yağışı ve yüksek kesilmedeki tipi nedeniyle Kars’ın Kağızman ilçesinin yüksek kesiminde bulunan yaklaşık 30 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kapanan köy yolları bazıları şöyle: Akören, Ağcakale Yağlıca, Kuruyayla, Çiftlik, Şaban, Böcüklü, Tunçkaya, Bastan, Gümüştepe, Kızılveren, Kozlu, Camuşlu, Yukarı Karagüney, Aşağı karagüney, Karacaören, Görecek, Yankıpınar, Çengilli, Akören, Karakuş, Ülker, Yenice, Günendiyaylası, Keşişkıran, Komik, Pınagöze, Todan, Çaayarı, Değirmendere, Denizgölü.

Kağızman İlçe Özel İdaresi ekipleri köy yollarını açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor, 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.