Kafkasya | Ermenistan'da Ordu 'İstifa' Çağrısı Yaptı

Kafkasya | Ermenistan'da Ordu 'İstifa' Çağrısı Yaptı

Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti.

A+A-

Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti. Paşinyan başkent Erivan'da destekçileriyle düzenlediği mitingde muhalefete bir tarih belirleyerek erken seçim çağrısı yaptı. 

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Ermenistan ordusu tarafından yapılan açıklamada "Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve hükümetin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor" dendi. 

Paşinyan yaptığı ilk açıklamada, "Ülkede darbe girişimi var" ifadelerini kullanarak destekçilerini sokağa çağırdı.

Fransız haber ajansı AFP, Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

Ermeni basınında yer alan haberlere göre Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay İkinci Başkanı Tiran Kaçaryan'ın görevden alınmasına "net şekilde karşı çıktığını" söyledi.

Paşinyan, ordunun istifa talebiyle ilgili yaptığı açıklamada "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" dedi. 

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz" ifadesini kullandı. 

DESTEKÇİLERİNİ CUMHURİYET MEYDANI'NDA TOPLADI

Paşinyan ilk açıklamasının ardından destekçileriyle birlikte Cumhuriyet Meydanı'na geçiş yaptı.

Paşinyan destekçileriyle düzenlediği mitingde muhalefete bir tarih belirleyerek erken seçim çağrısı yaptı. 

Paşinyan, "Tüm subay ve generallere emrim, beyler, kendi işlerinizle ilgilenin, ülkenin sınırlarını koruyun. Bu benim emrim. Kimse bunu görmezlikten gelemez" dedi.

"Bazıları ülkenin Genelkurmay'ını halk karşıtı, anti-demokratik süreçlere dahil etmeye çalıştı. Ama Ermenistan'da askeri darbeye kimse izin vermeyecek" diyen Paşinyan "Bana hain diyorlarsa burada toplanan herkes hain demektir" iddiasında bulundu.

BAŞKENTTE JETLER UÇTU

Öte yandan, Cumhuriyet Meydanı'ndan yapılan canlı yayınlarda Ermenistan Hava Kuvvetleri'ne ait jetlerin Erivan semalarında uçuş yaptığı duyuluyor.

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında  Ermenistan Başbakanı'nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı. 

KARABAĞ'DAN ARABULUCULUK TEKLİFİ

Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ’ın lideri Araik Harutyunyan, Ermenistan’da yaşananlarla ilgili arabuluculuk teklif etti.

Tüm taraflara itidal çağrısı yapan Arutyunyan, “Aksi takdirde yenilgimiz daha da derinleşecek ve daha da ölümcül olacak. Bunları durdurun, çok kan döküldü. Şimdi vakit krizi hafifletme ve uzun vadeli gelişim yolunu izleme vaktidir” ifadelerini kullandı.

'PAŞİNYAN'IN SON ŞANSI'

Muhalif Refah Ermenistan Partisi, bir açıklama yaparak Paşinyan'ı görevi bırakmaya çağırdı. Açıklamada, "Paşinyan'ı sivil savaşa doğru gitmemeye, ülke içinde Ermenilerin kanını akıtmamaya çağırıyoruz. Bu, Paşinyan'ın siyasi yollardan görevi bırakması için son şans" dendi.

KOÇARYAN: KAYBEDEN YETKİLİLER GİTMELİ

Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da vatandaşlara Başbakan Paşinyan'ın istifasını isteyen ordunun etrafında birlik olma ve ülkelerine sahip çıkma çağrısı yaptı.

Facebook hesabından açıklama yapan Koçaryan, "Değerli yurttaşlar. Bu kader anında sizleri ülkemize sahip çıkmaya, ordumuzun yanında durmaya çağırıyorum. Savaşı kaybeden ve topraklarımızı veren hükümet gitmeli. Ulusal yeniden doğuşumuz için ilk ihtiyacımız olan şey budur" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA: KINIYORUZ

Ermenistan'da yaşananlarla igilili Türkiye'den ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'da geldi. Çavuşoğlu, "Darbe ve darbe girişimlerine kesinlikle karşıyız. Şiddetle kınıyoruz" dedi.

KREMLİN: ENDİŞELİYİZ

Kremlin'den konuyla ilgili ilk açıklamalar geldi. Rusya, durumu Ermenistan'ın kendi iç işleri olarak tanımlarken Kremlin de durumdan endişe duyulduğunu ifade etti ve itidal çağrısı yaptı. 

ALİYEV: SEFİL DURUMDALAR

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in Ermenistan'daki gelişmelerle ilgili ilk yorumu "Hiç bu kadar sefil bir durumda olmamışlardı" oldu.

MUHALEFET ORDUYA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Muhalefet lideri ve eski başbakan  Vazgen Manukyan da Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmiş,  güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.

KALIN: NORMALE DÖNMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanların, Başbakan Nikol Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamasına ilişkin paylaşımda bulundu.

İbrahim Kalın, "Ermenistan'daki darbe girişimini kınıyoruz. Darbeler her zaman demokratik süreçleri inkıtaya uğratmış ve kaosa neden olmuştur. Ermenistan'da sürecin ivedilikle normale dönmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler