1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kafkasya | Azerbaycan ve Ermenistan’a Çağrı
Kafkasya | Azerbaycan ve Ermenistan’a Çağrı

Kafkasya | Azerbaycan ve Ermenistan’a Çağrı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile Uluslararası Af Örgütü, Azerbaycan ve Ermenistan'a, Dağlık Karabağ'daki çatışmalara derhal son verme çağrısında bulundu.

A+A-

Uluslararası Af Örgütü, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmaların tüm taraflarına, uluslararası insancıl hukuka tam olarak uyma ve sivilleri çatışmaların etkilerinden koruma çağrısı yaptı.

27 Eylül’de Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan ve Ermenistan destekli Dağlık Karabağ güçleri arasında şiddetli çatışmalar başladı.

PolitiKARS'ın derlediği bilgilere göre; açıklama şöyle, "Uluslararası Af Örgütü, çatışmanın tüm taraflarına, uluslararası insancıl hukuka, özellikle de sivillere ve sivil yapılara doğrudan saldırı ve gelişigüzel saldırı yasaklarına eksiksiz saygı gösterme çağrısı yapıyor. Askeri güçler ayrıca sivillere ve sivil yapılara zarar vermemek için mümkün olan tüm tedbirleri almak zorundadır. Bu da sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde top gibi geniş alan etkili patlayıcı silahların kullanılmaması gerektiği anlamına gelir.

"Uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiği iddiaları kapsamlı bir şekilde soruşturulmalı ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır. Ermenistan ve Azerbaycan, uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklerine uymak zorundadır ve insan haklarına keyfi sınırlandırmalar getirmek için çatışmaları bahane etmemelidir. Azerbaycan yetkililerinin tüm ülkede internet erişimini kestiğine dair bilgiler son derece kaygı vericidir. Böyle bir uygulama orantısız olur ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal eder. Giyas İbrahimov’un ifade özgürlüğü hakkının ihlal edilmesi ve savaş karşıtı görüşleri nedeniyle keyfi şekilde gözaltına alınması kaygı vericidir.

"Uluslararası Af Örgütü, uluslararası toplumu, durumu gözlemlemeye ve çatışmaların her iki tarafının da uluslararası insancıl hukuka uymasını ve sivillerin korunmasına mutlak surette öncelik vermesini sağlamak için gerekli tüm çabaları harcamaya çağırıyor.

Haberin öncesi...

BM'DEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Azerbaycan ve Ermenistan'a, Dağlık Karabağ'daki çatışmalara derhal son verme, gerginliği azaltma ve gecikmeksizin müzakerelere geri dönme çağrısında bulundu.

Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmaları kapalı oturumda görüşen BMGK, toplantı sonrası yaptığı ortak açıklamada, Dağlık Karabağ'daki temas hattında yaşanan büyük çaplı askeri harekattan endişe duyduğunu belirtti.

Çatışmalardaki sivil kaybını ve güç kullanımını kınadı.

Dağlık Karabağ

  • Azerbaycan ve Ermenistan'ın askeri kapasiteleri ne?

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da 1990'ların başından bu yana en yoğun çatışmalar yaşanıyor. Pazar gününden beri devam eden çatışmaların nasıl başladığıyla ilgili taraflar birbirini suçluyor. Sahadan gelen haberler, çatışmalarda savaş uçağı, insansız hava aracı (İHA), tank ve top gibi ağır silahların kullanıldığına işaret ediyor. Açık kaynaklardan derlenen veriler ve yapılan açıklamalar, iki ülkenin de son yıllarda askeri yatırım ve harcamalarını artırırken, Azerbaycan'ın Ermenistan'a kıyasla askeri anlamda bir adım ön plana çıktığını gösteriyor. 1990'ların başına kadar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) bir parçası olan her iki ülke, askeri tedariklerinin büyük bir bölümünü Rusya'dan sağlıyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler