1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İzmir'de Ortak Kabine TOPLANTISI
İzmirde Ortak Kabine TOPLANTISI

İzmir'de Ortak Kabine TOPLANTISI

Türkiye-Azerbaycan ortak kabine toplantısı gelecek hafta İzmir'de yapılacak.

A+A-

Türkiye-Azerbaycan ortak kabine toplantısı gelecek hafta İzmir'de yapılacak. Toplantı öncesinde İzmir'deki Petkim sahasında yeni bir rafinerinin temeli atılacak. Petkim'in sahibi SOCAR-Turcas ortaklığında Azerilerin payı yüzde 75.

Türkiye ile Azerbaycan'ın geçen sene oluşturduğu Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı gelecek hafta İzmir'de yapılacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ortak kabine toplantısı için birçok bakanla Türkiye'ye gelecek. Başbakan Tayyip Erdoğan da 25-26 Ekim'de bakanlarıyla İzmir'de olacak. Bu ilin seçilmesinin ise özel bir önemi bulunuyor. Liderler, iki ülkenin ortaklığıyla Petkim sahasında inşa edilecek 5 milyar dolarlık yeni rafinerinin temelini atacak.

Ankara-Bakü ilk 'ortak kabine' toplantısı 25-26 Ekim'de gerçekleştirilecek. Azeri lider Aliyev beraberinde ekonomi, ulaştırma, enerji ve dışişleri bakanları başta olmak üzere birçok bakanla birlikte İzmir'e gelecek. Toplantıda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ana gündem maddesi olacak. Bakanlıklar hangi alanlarda işbirliği yapılabileceğini masaya yatıracak. Ankara, 'bir millet iki devlet' olarak görülen Azerbaycan ile siyasi ilişkilerdeki yakınlığın ekonomiye daha fazla yansımasını istiyor. İzmir'de bazı mutabakat zabıtlarının imzalanması da bekleniyor. Türk tarafının toplantıyı İzmir'de düzenlemesi, burada büyük yatırımlara sahip Azerilere jest olarak değerlendiriliyor. Erdoğan ile Aliyev 2015 yılında devreye girmesi planlanan Ege Rafinerisi'nin temelini atacak. Rafineriyi Azerbaycan milli petrol şirketi SOCAR ile Türk ortağı Turcas inşa edecek. Petkim'in sahibi SOCAR-Turcas ortaklığında Azerilerin payı yüzde 75. Petkim Aliağa Kompleksi'ndeki rafineride Türkiye'nin net ithalatçı olduğu jet yakıtı, ultra düşük kükürtlü motorin, LPG gibi mamuller üretilerek, Türkiye'nin cari açığının azalmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor. İki lider Petkim tarafından yaptırılan Haydar Aliyev Mesleki Eğitim Okulu'nun açılışını da yapacak.

Bu arada kasım ayında Türkiye, Azerbaycan ve İran dışişleri bakanları Bakü'ye bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde buluşacak. Toplantının amacı ortak sınır kapılarındaki sıkıntıların giderilmesi, bölgede ticaret yapan işadamlarının sorunlarının çözülmesi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.