1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. İstanbul Film Festivali Başladı
İstanbul Film Festivali Başladı

İstanbul Film Festivali Başladı

36. İstanbul Film Festivali dünkü törenle başladı. Barış Pirhasan ödülünü cezaevindeki sanatçı ve gazetecilere adarken, Macit Koper "Hayırlı geceler" diledi. Ian McKellen "pazar günü başlarınızı dik tutmanızı tavsiye ediyorum" dedi.

A+A-

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 36. İstanbul Film Festivali dün TİM Maslak Show Center'da düzenlenen törenle başladı.

Sanatçı Kalben’in performansıyla başlayan törende Sinema Emek Ödülü’nün sahibi Mithat Alam oldu. Sinema Onur Ödülü’nün sahipleri Barış Pirhasan, Çetin Tunca, Selma Güneri, Macit Koper ve Ian McKellen oldu.

Törende, 2016'dan bugüne vefat eden ve aralarında Vedat Türkali, Tarık Akan, Pınar Odabaş Aktuğ, Giovanni Scognamillo ve Halit Akçatepe gibi isimlerin de bulunduğu yerli ve yabancı oyuncu ve yönetmenleri anmak üzere bir video gösterildi.

Törenin ardından Tassos Boulmetis'in yönettiği Lodos / Notias filmi gösterildi.

McKellen: Pazar günü başınızı dik tutun

Richard III’ten Yüzüklerin Efendisi’ne birçok filmdeki rolleriyle tanınan, sinemanın yanı sıra Shakespeare yorumlarıyla tiyatro alanında da dünyanın en sevilen aktörlerinden,  6 kez Laurence Olivier tiyatro ödülünü almış, Bafta ve Oscar adaylıkları, Altın Küre ve Tony ödülleri de olan, dünyaca ünlü oyuncu Sir Ian McKellen törende şöyle konuştu:

"İngiltere'de doğdum. Kendime Britanyalı diyorum. Sanırım Avrupalıyım ancak enternasyonalistim. Sinema bizi hiçbir zaman kendi başımıza gidemeyeceğimiz yerlere götürür. Başka hiçbir şekilde tanışamayacağımız insanlarla tanıştırır. Deneyimlerimizi birbirimizle paylaşmamızı sağlayan sinema, hepimizi enternasyonalist yapar. Ülkenizin tarihi ve geçmişi dünyanın geri kalanı için önemli. Festival boyunca ve özellikle de pazar günü başlarınızı dik tutmanızı tavsiye ediyorum."

McKellen’a ödülünü İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan takdim etti.

Pirhasan: Ödülü cezaevindeki gazeteci ve sanatçılar için alıyorum

Ödülünü Nurgül Yeşilçay’dan alan Barış Pirhasan “Onurlu olmak bugün her zamankinden zor galiba. Ben bu ödülü şu anda cezaevlerinde kalan gazeteci, ve sanatçı bütün dostlarıma, yoldaşlarıma alıyorum” diye konuştu.

Koper: Herkese hayırlı geceler

Ödülünü Hale Soygazi’den alan Macit Koper “"Bu ülkede, İstanbulumuzda yıllarca özgür bir sanat ortamı yaratan, sevgili Onat Kutlar'ın deyişiyle, değişimi yinelercesine sinemanın bir şenlik olduğunu kanıtlayan ve bana bu ödülü layık gören İKSV'ye çok teşekkür ederim. Bu şenlik umudunun devam edebilmesi için herkese hayırlı geceler, hayırlı günler diliyorum” dedi.

Güneri: O olmasaydı olmazdık

Ödülünü Ediz Hun’dan alan Selma Güneri de "Bu güzellikleri, siz sinemaseverlerle birlikte yarattık. Sizler desteklediniz, alkışladınız. Biz de sizler için gerçekten çok çalıştık. Sizin sayesinde buradayız bu akşam. Sizlerle ağladık. Hep beraber güldük. Yılların sevgisini, saygısını, teşekkürünü ve minnetini sunmak istiyorum size. O olmasaydı bizler bugün burada olmazdık ve sanat olmazdı. Mustafa Kemal Atatürk için” diye konuştu.

59 film yarışacak

5-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde 61 ülkeden 207 yönetmenin 186 uzun metrajlı ve 17 kısa filmi gösterilecek.

36. İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışma, FACE Sinemada İnsan Hakları, Seyfi Teoman En İyi İlk Film, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması olmak üzere 6 farklı kategoride tam 59 film yarışacak. Bu yıl Altın Lale Uluslararası Yarışma jürisinin başkanlığını yönetmen Reha Erdem, Altın Lale Ulusal Yarışma jürisinin başkanlığını ise yönetmenler Durul Taylan ve Yağmur Taylan üstlenecek.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.