1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İsrail | 2 yılda 4'üncü Seçime Gidiyor
İsrail | 2 yılda 4'üncü Seçime Gidiyor

İsrail | 2 yılda 4'üncü Seçime Gidiyor

İsrail Başbakanı Netahyahu ve koalisyon ortağı Gantz'in karmaşık koalisyon anlaşmaları bütçe görüşmelerinde tamamen bozuldu. İsrail iki yılda dördüncü erken seçimine gidiyor.

A+A-

İsrail hükümeti, ülke parlamentosunun 2020 ve 2021 bütçelerinin geçiş süresine uymaması üzerine Salı günü yerel saatle 17.00 itibariyle çöktü. İsrail şimdi iki yıl içinde, dördüncü kez seçime gidecek.

PolitiKARS.com’un ajanslardan derlediği bilgilere göre, Başbakan Benjamin Netanyahu ve eski koalisyon ortağı Mavi Beyaz lider Benny Gantz, yedi aylık hükümetlerinin çöküşünden birbirlerini suçlamaya çalıştılar.

Erken seçim 2021'in Mart ayında yapılacak. Öngörülen tarih net olmamakla birlikte 23 Mart.

"GEREKSİZ SEÇİMLERE SÜRÜKLENDİK"

Cumartesi akşamı Covid-19 aşısını alan ilk İsrailli olan Netanyahu, "Mavi ve Beyaz [orijinal koalisyon anlaşmasını değiştirmek için] anlaşmalardan çekildi ve bizi korona krizi sırasında gereksiz seçimlere sürükledi," dedi ve ekledi:

"Seçim istemiyoruz ve ona karşı oy verdik ... ama seçimlerden korkmuyoruz - çünkü kazanacağız!"

"NETANYAHU DAVASIYLA MEŞGUL"

CNN International'ın haberine göre Netanyahu'nun karşı karşıya olduğu yolsuzluk suçlamalarına atıfta bulunan Gantz, "Başbakan, ekonomik istikrar sağlamak yerine kamu menfaatini kendi yararına kullandığı konusunda süren yargılanmasıyla meşgul" dedi. 

ÜÇ SONUÇSUZ SEÇİM GEÇTİ

Üç sonuçsuz seçimden sonra ve koronavirüs salgınının ilk dalgasıyla birlikte Gantz, Nisan ayında "acil durum" koalisyon hükümeti olarak tanımlanan Netanyahu'ya katılmayı kabul etmişti.

ARALARINDAKİ ANLAŞMA NEYDİ? 

Anlaşmaya göre başbakanlık iki parti lideri arasında değiştirilecekti: Netanyahu önce görev yapacak, ardından 18 ay sonra yerini Gantz'a bırakacaktı.

Karmaşık anlaşmadaki tek boşluk, milletvekillerinin Salı günkü gece yarısı süresine kadar bütçe üzerinde anlaşmaya varamamaları oldu.

Hükümetin kaderi, Salı gününün erken saatlerinde Knesset'in bütçe anlaşmasına varmak için son tarihi uzatacak bir tasarıyı ilk okumada kabul edememesinin ardından belirlendi.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.