1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. IKBY, Adıyaman'da Çadır Kent Kuruyor
İran'da Seçimler... Katılım Oranı yüzde 41'de Kaldı

İran'da Seçimler... Katılım Oranı yüzde 41'de Kaldı

1 Mart Cuma günü yapılan 12'nci Dönem Milletvekili ve 6'ncı Dönem Uzmanlar Meclisi seçimlerinin resmi olmayan sonuçlara göre, seçime katılım yüzde 41'de kaldı. 

A+A-

İran'da kesin olmayan sonuçlara göre, 1 Mart'ta yapılan "Milletvekili ve Uzmanlar Meclisi" seçimlerinde başkent Tahran'da seçmenlerin sadece yüzde 25'i sandık başına gitti.

İran, Eylül 2022'de Mahsa Jîna Emini'nin 'ahlak polisi'nin gözaltında katledilmesiyle başlayan protestolardan bu yana ilk kez sandık başına gitti. 

1 Mart Cuma günü yapılan 12'nci Dönem Milletvekili ve 6'ncı Dönem Uzmanlar Meclisi seçimlerinin resmi olmayan sonuçlara göre, seçime katılım yüzde 41'de kaldı. 

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, kesin olmayan sonuçlara dayandırdığı haberinde, ülkede yapılan parlamento ve İran liderini seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi seçimlerinde yaklaşık 25 milyon seçmenin sandık başına gittiğini duyurdu. Başta İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney olmak üzere liderlerin sandığa gitme çağrısı yaptığı ülkede, toplam 61 milyon 172 bin 298 seçmen bulunuyor. 

TAHRAN'DA SEÇMENLERİN SADECE YÜZDE 25'İ OY KULLANDI

AA'nın aktardığına göre, parlamentodaki 290 sandalye ile Uzmanlar Meclisi'ndeki 88 üyelik için yapılan seçimlerde, başkent Tahran'da bulunan seçmenlerin sadece yaklaşık yüzde 25'i sandık başına gitti. Ülke basınında yer alan haberlerde, resmi olmayan istatistiklere göre, Kum’da yüzde 49,7, Sistan- Beluçistan’da yüzde 43, Rezevi Horasan’da yüzde 40, İlam’da yüzde 55, Loristan’da yüzde 47 seçime katılım olduğu bilgisi paylaşıldı.

Uzmanlar Meclisi üyeliği için Güney Horasan eyaletinden aday olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 80’ninden fazlasını aldığı da yer aldı. Bazı bölgelerde ise adayların gerekli oy oranına ulaşamadığı aktarılan haberlerde bu nedenle seçimlerin ikinci tura kaldığı bilgisi paylaşıldı.

SOSYAL MEDYADA 'OY VERMEYE HAYIR OYU VERİN' KAMPANYASI

Dün oy verme sürecinin başlamasının ardından oyunu kullanan İran'ın dini lideri Hamaney, oy kullanmayı 'dini bir görev' olarak nitelendirmişti. Oy kullanan ilk kişi olan Hamaney, "Mümkün olan en kısa süre içinde oy kullanın... Bugün İran'ın dostlarının ve kötü niyetlilerin gözü sonuçlarda. Dostları mutlu edin, düşmanları hayal kırıklığına uğratın" demişti. 

İran'daki aktivistler ve muhalif gruplar ise sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden, #VOTENoVote (Oy vermeye hayır oyu verin) ve #ElectionCircus (Seçim sirki) etiketleriyle paylaşımlar yapmıştı. Muhalifler, seçimlere katılımın yüksek olmasının 'İslam Cumhuriyeti'ni meşrulaştıracağı' görüşünü savunmuştu. Bu kişilerden biri olan 22 yaşındaki İsfahanlı tıp öğrencisi Mehran, "Ben, rejim değişikliğinin peşindeyim. Bu, İslam Cumhuriyeti'nin kontrolünü güçlendireceği için oy kullanmamaya karar verdim" demişti.

..haberin uzantısı

URMİYE'DE 12 VEKİLİN 7’sini KÜRTLER KAZANDI

İran’da dün gerçekleşen parlamento seçimlerinin kesin olmayan sonucuna göre; Urmiye Eyaleti genelinde 12 parlamenterden 7’sini Kürtler kazandı.

Urmiye Vilayetin’in Azeriler ile Kürtlerin birlikte yaşadığı ve sık sık etnik çatışmalara sahne olan kent merkezi ile diğer seçim bölgelerinde Kürtler 4 milletvekilini Parlamentoya gönderdi. Buna göre Urmiye kent merkezi seçim bölgesinden 2, Maku seçim bölgesinden 1, Şino ile Nakhede seçim bölgesinden 1 olmak üzere Kürtler ile Azerilerin birlikte yaşadığı seçim bölgesinde 4 Kürt milletvekili seçimi kazandı.

Urmiye Seçim Komisyonun açıklamasına göre Maku’da Umer Elipur 41 bin oy alarak kentte ilk kez parlamentoya giden Kürt oldu.

Urmiye kent merkezinde ise Hakim Memekan, Şehin Cihangiri isimli iki Kürt  ile Selman Zakir isimli Azeri seçimi kazandı. İlk kez Urmiye kent merkezinde 2 Kürt parlamentoya girmeye hak kazanıyor.

İran’daki genel seçimlerinde Urmiye’de her zaman 2 Azeri 1 Kürt aday parlamentoya seçiliyordu.

Nakhede ve Şino’dan çıkarılan 1 milletvekilliğini ise Abdulkerim Huseyinzade isimli Kürt aday kazandı. Azeriler ve Kürtlerin birlikte yaşadığı bu seçim bölgesinde her seçimde Azeri adaylar kazanıyordu.

Azeri ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Urmiye’nin Selmas, Sayin Qella, Xoy kentlerinde Kürt adaylar yeterli oyu alamadı.

Urmiye’nin sadece Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Mehabad kentinde Selam Stude, Bokan’da Kasım Osmani, Piranşar-Serdeşt seçim bölgesinde Kemal Hüseyinpur olmak üzere 3 Kürt aday daha seçimleri kazandı.

Buna göre Urmiye Vilayetinin 12 milletvekilliğinin 7’sini Kürtler aldı.  Diğer Urmiye kent merkezinde Selman Zekir, Salmas’ta Yakub Rezazade, Khoy’da Adıl Necefzade, Sayin Qella’da Muhammed Mirizayi ve Miyandwaw’da Ali Ahmedi isimli 5 Azeri seçime kazandı.

Seçimin kesin olmayan sonucuna göre Urmiye’de 12 milletvekiğinin 7’sini Kürtler 5’ini Azeri vekiller kazandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.