1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Avrupa Birliği ‘Schengen’ Vizelerini Dijitalleştiriyor
İran'da ‘Polis Karakolu’na Silahlı Saldırı, En Az 11 Ölü

İran'da ‘Polis Karakolu’na Silahlı Saldırı, En Az 11 Ölü

İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinin Rask kentindeki bir polis merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 11 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği bildirildi.

A+A-

İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinin Rask kentindeki bir polis merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 11 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İran medyasında yer alan habere göre, bir polis karakoluna düzenlenen saldırıda silahlı kişiler en az 11 kişiyi öldürdü ve diğerlerini de yaraladı.

İran’da hükümete bağlı ajansların aktardığına göre, ülkenin güneydoğusunda bulunan Sistan-Beluçistan bölgesindeki bir karakol ‘cihatçıların’ hedefindeydi.

Karakola düzenlenen saldırıda en az 11 polis memurunun öldürüldüğü ve saldırıda bazı güvenlik görevlilerinin de yaralandığı kaydedildi.

Eyalet Vali Yardımcısı Alirıza Merhameti de bir açıklama yaptı ve Rask kasabasında yapılan saldırıyı doğruladı.

Merhameti, Sünni cihatçı Ceyşü’l Adl (Adalet Ordusu) isimli örgütün saldırıyı üstlendiğini, saldırıda birkaç militanın da öldürüldüğünü sözlerine ekledi.

CEYŞÜ’L ADL (ADALET ORDUSU)

Ceyşü’l Adl bölgede İran rejimine karşı silahlı mücadele yürüten bir grup olarak biliniyor. Ceyşü’l Adl, bölgedeki Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu öne sürüyor ve Tahran tarafından da terör örgütü olarak kabul ediliyor.

İran ve Afganistan ile sınırı bulunan Sistan-Beluçistan’ın nüfusu 2,5 milyon. Hem Afganistan hem de Pakistan sınırına yakın olması, bir de İran rejiminin mahrum bıraktığı bir coğrafya olması nedeniyle bölgede kaçakçılık ve uyuşturucu ticareti de yapılıyor. Bölgede yaşayan halkın etnik ve mezhepsel aidiyetleri Sünni ve Şii olarak ikiye ayrılıyor.

Sistan-Beluçistan sık sık Tehrik-i Taliban Pakistan (TTP) ya da Pakistan Talibanı ve IŞİD tarafından sık sık hedef alınıyor. Beluçistan eyaletinde hem ayrılıkçı isyan sürüyor, hem de Sünni ve Şii gruplar arasında mezhep farkından kaynaklanan çatışmalar yaşanıyor. Eyaletin özellikle Afgan sınırı yakınlarındaki bölgelerinde Taliban ve Taliban’ı destekleyen gruplar da saldırı düzenliyor. Pakistan ordusu militan gruplara karşı uzun zamandır mücadele yürütülüyor.

Sistan-Beluçistan, İran’ın en yoksul ve mahrum bölgelerinden biri. İran rejimi, hem bu bölgenin etkin ve mezhep yapısı hem de stratejik konumu itibarıyla nerdeyse hiçbir kültürel ve altyapı sağlamadı. Bölge halkı İran rejiminin etnik ve mezhep çatışmalarını alevlendirecek provokasyonlarına maruz kalmalarının yanı sıra temiz su, elektrik, güvenlik, altyapı gibi temel insani haklarından da mahrum. İşsizlik de bölgenin bir diğer önemli sorunu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.