1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran'da 'Kasım Süleymani Anması'nda Çifte Bombalı Saldırı
İran'da 'Kasım Süleymani Anması'nda Çifte Bombalı Saldırı

İran'da 'Kasım Süleymani Anması'nda Çifte Bombalı Saldırı

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kirman eyaletindeki mezarı yakınlarında iki patlama meydana geldi. 

A+A-

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümünde, mezarı yakınında arka arkaya iki bombalı saldırı gerçekleşti.

Devlet televizyonu, Kirman Vali Yardımcısı Rahman Celali'nin olayı "terör saldırısı" olarak nitelendirdiğini aktardı.

İran resmi haber ajansı IRNA ise en az 103 kişinin öldüğünü, 141 kişinin yaralandığını açıkladı. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kirman eyaletindeki mezarı yakınlarında iki patlama meydana geldi. 

Patlamalar sırasında, Süleymani için bir anma töreni düzenleniyordu.

VALİ YARDIMCISI 'TERÖR SALDIRISI' OLARAK NİTELEDİ

Vali yardımcısı, patlamaları 'terör saldırısı' olarak niteledi.  Kirman eyaletinden Kızılay yetkilisi Reza Fallah ise, "Acil müdahale ekiplerimiz yaralıları tahliye ediyor. Ancak yolları tıkayan büyük bir kalabalık var" ifadelerini kullandı. 

TRUMP 'EMRİ BEN VERDİM' DEMİŞTİ

Dönemin Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin daveti üzerine Bağdat'a giden Süleymani'nin konvoyu, 3 Ocak 2020'de sabaha karşı ABD ordusuna ait silahlı insansız hava aracından ateşlenen füzeyle hedef alındı. 

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklı ile toplamda 10 kişi hayatını kaybetti. Trump, 'binlerce ABD askerinin ölümünden sorumlu olduğunu' savunduğu Süleymani'yi öldürme emrini kendisinin verdiğini açıklarken saldırı, İran'da 'intikam' çağrılarıyla karşılık bulmuştu. 

KASIM SÜLEYMANİ HAKKINDA

3 Ocak 2020'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında hayatını kaybeden Süleymani, 11 Mart 1957 tarihinde İran'ın Kirman eyaletindeki Rabor şehrinde dünyaya geldi.

1979'da İran İslam Devrimi'nden sonra kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı. Muhafızlığının ilk zamanlarında, İran'ın kuzeybatısında ve Batı Azerbaycan Eyaleti'nde bir Kürt isyanının bastırılmasında görev aldı.

İlk önemli görevlerinden biri ise, İran-Irak Savaşı başladıktan sonra Kirman'daki erkekleri bir araya toplaması ve askerî eğitim vermesiydi.

1998'de ise Ahmed Vahidi'den sonra, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak görevlendirildi.

Suriye'de 2011'den bu yana yaşanan iç savaşta IŞİD'e karşı Devlet Başkanı Esad'a destek veren İran güçlerinin komutanlığını yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.