1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kaü’deki Spor Şenlikleri Başladı
İnsanlık Anıtı Gitti, Gelsin Cezayir ANITI

İnsanlık Anıtı Gitti, Gelsin Cezayir ANITI

Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasanın kabul edilmesinin ardından, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'tan da ilginç bir çıkış geldi.

A+A-

Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasanın kabul edilmesinin ardından, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'tan da ilginç bir çıkış geldi.

Başkan Bozkuş, makamında yaptığı açıklamada Fransa'yı bu karardan dolayı kınadı.

Fransa'nın Cezayir'de katlettiği insanlar için Kars'ta bir mezalim anıtı dikeceklerini söyleyen Bozkuş, şöyle konuştu: Bu Fransa'nın meselesi değil, bizim Ermenistan ile aramızda olan bir meseledir. Belki gün gelecek daha iyi diyaloglar kurulacak, daha iyi ilişkiler kurulacaktır. Bunlar eğer bu şekilde davranıyorlarsa, biz de Kars'ta Fransa'nın Cezayir'de yapmış olduğu mezalim adına bir heykel dikeceğiz. Biz de bunu vurgulamaya çalışacağız. Madem onlar siyasi çıkarları için bir başka ülke ile Türkiye arasında ki problemi kullanarak prim yapmaya çalışıyorsa bizde gerçekleri söyleyip, doğruları yansıtacak bir takım fiziksel gerçekleri ortaya koyacağız. Cezayir'de yapmış oldukları zulüm ve işkenceye bağlı olarak koruma kuruluyla görüşüp, gerekli projeyi hazırlayıp, uygun bir noktaya bizde onlar için bir mezalim heykeli dikeceğiz.

İnsanlık Anıtı'nı yıktırmıştı

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, eski Başkan Naif Alibeyoğlu (sonradan CHPye geçen AK Partili) döneminde yaptırılan 30 metre yükseklikteki İnsanlık Anıtını yıktırmıştı.

Kars Belediye Meclisi'nin verdiği karar doğrultusunda soykırım anıtlarına karşı Sukapı Mahallesi'nde 2006 yılında heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından İnsanlık Anıtı yapılmaya başlandı.

8 Ocak 2011 günü Kars'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İnsanlık Anıtı'nı "Ucube" diye nitelendirdi ve yıkılmasını istedi.

1 Şubat 2011'de Kars Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un yönetiminde toplanarak İnsanlık Anıtı'nın ortadan kaldırılması ve mevcut yerin tarihi dokusuna uygun olarak çevre düzenlenmesi yapılmasını 4 hayır oyuna karşı 22 evet oyu ile kararlaştırdı.

26 Nisan 2011 günü İnsanlık Anıtı'nda yer alan iki heykelden birinin baş kısmı Allahuekber denilerek kesildi.

14 Haziranda ise parçalara ayrılan İnsanlık Anıtı tamamen ortadan kaldırıldı.

İlgili Haber..

Mevcut Heykeller Korunmuyor!

Kars'ta Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan tarihi Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı bahçesindeki 'Dört Mevsim Heykeli'ne saldırı.

Konağın bahçesinde bulunan süs havuzunun dört kenarına konulan ve her biri bir mevsimi canlandıran kadın heykellerinden, yaz mevsimini temsil eden heykel, 22 Aralık gecesi henüz bilinmeyen bir nedenle kırıldı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, kendilerinin Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullandıkları konağın bahçesinin Kars Belediyesi'ne ait olduğunu belirterek, 'Dört Mevsim Heykeli'nden de Kars Belediyesi'nin sorumlu olduğunu söyledi.

"HEYKELLERE SOYKIRIM YAPIYORLAR"

Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, görevde olduğu 2003 yılında Belçika'dan getirip süs havuzunun dört bir tarafına koydurduğu heykellerden birinin yıkıldığını öğrenince çok üzüldüğünü söyledi.

Kendi döneminde yapılan İnsanlık Anıtı'nın yıkıldığını, Haydar Aliyev Parkı'ndaki çok sayıda kadın ve kaz heykelin depolara kaldırıldığını söyleyen Alibeyoğlu, "Heykellere soykırım yapıyorlar" dedi.

Başkanlığı döneminde 2003 yılında onları Belçika'dan getirdiği heykellerin her birinin en az 100 yıllık olduğunu kaydeden Alibeyoğlu, "Onlar dört mevsimi sembolize ediyordu. Yazı sembol edeni yıktılar. Bu insanlık dışı. Çıplak olsalar derdik ondan yıktılar. Öyle bir şey de yok" diye konuştu.

Türklerin, Ermeni soykırımı yapmadığını, ancak Kars'ta kendi insanımızın heykellere soykırım yaptığını söyleyen Naif Alibeyoğlu, "Eğer İnsanlık Anıtı yıkılmasaydı, tam şu dönemde dünyaya mesaj verecektik. Bakın biz soykırım yapmadık, savaştan yana değiliz, insanlıktan yanayız" dedi.

OZANIN HEYKELİNE SALDIRI

Bu arada Naif Alibeyoğlu tarafından kentin İnönü Caddesi üzerine yaptırılan halk ozanlarının heykelleri de saldırıya uğradı.

Kimliği belirsiz kişilerin 23 Aralık gecesi yaptıkları saldırıda, halk ozanı Şeref Taşlıova'nın sazının sapı kırdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.