1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Düzce’de 506 Kişi Sigarayı Bırakmak İçin Müracat Etti
İngiltere Başbakanı Theresa May Türkiye'de

İngiltere Başbakanı Theresa May Türkiye'de

İngiltere Başbakanı Theresa May, dün ABD Başkanı Donald Trump'ı ziyaretinin ardından Erdoğan'la görüştü. May, "Çok farklı konuları ele aldık. En önemli nokta şu oldu: İki ülke ilişkileri daha da ileri taşınmalıdır" dedi.

A+A-

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkanı Donald Trump ziyaretinin ardından Türkiye’ye geldi.

Ankara Esenboğa Havalimanı'na saat 11.05'te inen Başbakan May, Anıtkabir ziyaretinin ardından Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü.

Daha sonra Başbakan Binalı Yıldırım tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanacak May, düzenlenecek ortak basın toplantısının ardından onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.

Başbakan Binali Yıldırım’ın daveti üzerine gerçekleşen ziyarette Türkiye-Birleşik Krallık ikili ilişkilerinin farklı veçheleri ele alınarak işbirliğinin derinleştirilmesi imkanlarının gözden geçirilmesi, terörizmle mücadele, Kıbrıs çözüm süreci ve AB konularının yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması öngörülüyor.

May’in anı defterine mesajı

Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan May’in daha sonra Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı mesaj şöyle:

"Modern Türkiye'nin kurucusunu anmak için bu özel yeri ziyaret etmek büyük bir onur. Atatürk'ün 'Yurtta sulh dünyada sulh' vizyonunu yerine getirmek için hep beraber çabalarımızı tazeleyelim.”

Erdoğan: Koalisyon güçleriyle Türkiye'nin işbirliğini  görüştük

Erdoğan-May görüşmesinin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, Erdoğan şöyle konuştu:

"Bölgede Suriye, Irak, bu konu Türkiye-İngiltere arasında büyük önem ifade ediyor. Koalisyon güçleriyle Türkiye'nin işbirliğini bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir konsepte oturtalım istiyoruz. Bu konuları aramızda görüştük”

May: İki ülke ilişkileri daha da ileri taşınmalı

İngiltere Başbakanı Theresa May ise şöyle konuştu:

"Suriye’de barış koşullarını oluşturmaya çalışıyoruz. Bir eğitim ve bilgi paylaşımı programıyla savunma alanındaki işbirliğimizi arttıracağız. Mevcut ilişkileri daha ileri taşıma niyetindeyiz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülkenin de çıkarına olacaktır. Çok farklı konuları ele aldık. Tüm bunların altında yatan önemli nokta şu oldu: İki ülke ilişkileri daha da ileri taşınmalıdır.

"İlişkilerimizin tarihine baktığımızda, 400 yılı aşkın bir tarihten bahsediyoruz. Gelecekte de yapabileceğimiz elbette çok sayıda şey vardır. Bu köklü ilişkinin üzerine yeni aşamalar koymak isteriz. 15 Temmuz'da demokrasinize sahip çıktınız, büyük bir mücadele gösterdiniz. Türkiye'nin bu demokrasiyi şimdi de sürdürmesi, hukukun üstünlüğü ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesi ve buna devam etmesi çok önemli. Hükümet zaten bunun sözünü vermiş durumda"

Çankaya Köşkü'nde resmi tören

Erdoğan’la görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü'ne geçen İngiltere Başbakanı May, Başbakan Yıldırım tarafından resmi törenle karşılandı.

Törende, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ile diğer yetkililer de hazır bulundu.

May dün Trump’ı ziyaret etmişti

ABD’nin yeni başkanı Trump, Beyaz Saray'da ilk yabancı lider olarak İngiltere Başbakanı May’i ağırladı.

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında Trump Rusya ile iyi ilişkiler geliştirmek istediğini söylerken "Ancak Rusya'ya yaptırımların kaldırılmasını tartışmak için henüz çok erken" dedi.

May ise Moskova'nın Kırım'ı işgaliyle ilgili yaptırımların, mevcut koşullar değişmediği sürece kaldırılmaması gerektiği yorumunu yaptı.

NATO ile ilgili bir soru üzerine İngiltere Başbakanı May, "Bugün (NATO) ittifakına olan sarsılmaz bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Bay Başkan, sanıyorum NATO'nun yüzde 100 arkasında olduğunuzu teyit ettiniz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.