1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere Başbakanı Liz Truss İstifa Etti
İngiltere Başbakanı Liz Truss İstifa Etti

İngiltere Başbakanı Liz Truss İstifa Etti

İngiltere Başbakanı Liz Truss, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

A+A-

İngiltere Başbakanı Liz Truss, bugün (20 Ekim) İngiltere saatiyle 13:30'da Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın önünde bir basın açıklaması yaptı.

Liz Truss, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

PolitiKARS.com'un bianet'den derlediği bilgilere göre; önceki dönem Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Boris Johnson'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti lideri seçilerek başbakanlık görevine başlayan Truss, göreve geldikten 45 gün sonra istifa etti.

İngiltere'nin the Guardian gazetesi, Liz Truss'ın İngiltere tarihinin en kısa süre görevde kalan başbakanı olarak kayıtlara geçeceğini yazdı.

Liz Truss, 5 Eylül 2022 tarihinde, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçilmiş, bir gün sonra, 6 Eylül'de de başbakan olarak atanmıştı.

YENİ LİDER SEÇİLENE KADAR GÖREVDE KALACAK

Liz Truss, Başbakanlık Ofisi 10 Numara önünde yaptığı basın açıklamasında, Rusya-Ukrayna savaşına da atıfla büyük bir ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık döneminde göreve geldiğini belirterek, aileler ve işletmelerin faturalarını nasıl ödeyecekleri konusunda endişeli olduğunu kaydetti.

Bunu değiştirme yetkisiyle görevi devraldığını belirten Truss, şu anki durum düşünüldüğünde, bu görevi yerine getiremeyeceğini kabul etti.

Truss, istifasını sunmak için İngiltere Kralı 3. Charles'la görüştüğünü aktardı.

Truss, parti içerisinde gelecek hafta tamamlanacak bir liderlik seçimi olacağını ve yeni başbakan seçilene kadar görevinde kalacağını aktardı.

Truss'ın istifa açıklamasının ardından bir açıklama yapan ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer "derhal genel seçim" çağrısı yaptı.

Liz Truss'ın istifası, İçişleri Bakanı Suella Braverman'in görevini bıraktığını açıklaması ve Truss'ın en üst düzey danışmanlarından Jason Stein'ın görevden alınmasının ardından geldi. Truss'ın 14 Ekim'de görevden aldığı Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng de 38 gün bu görevde kalmıştı.

Kwasi Kwarteng'in görevden alınması ise ülkede toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasını öngören düzenlemenin tepkilerin ardından geri çekilmesinden sonra yaşanmıştı.

Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği yönündeki beklentileri artırarak, sterlinin sert değer kayıpları yaşamasına neden olmuştu.

Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından hükümet, yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.

Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim'de kamuoyu baskısına dayanamayarak, Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden almış, yerine Jeremy Hunt'ı getirmişti. Liz Truss, ciddi piyasa oynaklığına neden olan "hatalar" için özür dilemiş; ancak, Truss'un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiltere kamuoyunda tartışmalar başlamıştı.

LİZ TRUSS

Mary Elizabeth Truss.

1975'te Oxford'da dünyaya geldi. Oxford Üniversitesinde, felsefe, politika ve ekonomi bölümünden mezun olan Truss, eğitiminin ardından uluslararası bir petrol şirketinde yönetim muhasebecisi olarak çalıştı.

Eski İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Muhafazakar Partinin "A listesine" almasının ardından Truss, 2010'da South West Norfolk'tan milletvekili seçildi. Truss, 2012'de Eğitim Bakanı olarak Cameron hükümetinde kabineye girdi. Truss, 5 Eylül 2022'de başbakan olarak göreve geldiğinde 15 Eylül 2021'den bu yana İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyordu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.