1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 24 Kasım’ın Son Etkinliği Öğretmenevi’nde Yapıldı
İnfazlar, Diyalog Sürecine SABOTAJ MI?

İnfazlar, Diyalog Sürecine SABOTAJ MI?

Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in öldürülmesi, 'diyalog sürecine sabotaj mı' sorusunu beraberinde getirdi.

A+A-

PKK lideri Abdullah Öcalan'la hükümet tarafından başlatılan diyalog süreci devam ederken Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in öldürülmesi, "diyalog sürecine sabotaj mı" sorusunu beraberinde getirdi.

Paris'te önceki gün (9 Ocak) aralarında PKK'nin kurucularından Sakine Cansız'ın da olduğu üç Kürt kadın siyasetçinin bir suikast sonucu öldürülmesi bugünkü gazetelerin tümünde ilk sayfadan verildi, manşete çıktı.

Gazete başlıklarının çoğunda suikasti kimin düzenlemiş olabileceği konusunda spekülasyondan uzak, temkinli bir yaklaşım görülürken, bazı gazetelerde önemli iddialar dile getirildi.

Yeni Şafak ve Bugün'de, Abdullah Öcalan'ın "silah bırakma" konusunda bir mektup kaleme aldığı, bu mektubun PKK'nin Avrupa örgütlerine iletileceği, iletilecek kişiler arasında Sakine Cansız'ın da bulunduğu iddiası yer aldı.

Türkiye'de ise Sakine Cansız'ın kasım ayında "dağa bilgi vermeden" Türkiye devletinin görevlileriyle görüştüğü, "Kandil yönetimi"nin bu görüşme üzerine "ölüm emri verdiği" iddia edildi.

- Hürriyet, "Kasaya infaz" başlığıya manşetten verdi. Spot: "Paris'teki suikastta öldürülen PKK'lı 3 kadından biri olan Sakine Cansız, WikiLeaks'in sızdırdığı ABD kriptolarına göre örgütün Avrupa'daki en üst düzey iki yöneticisinden biriydi." Öldürülen üç kadından Sakine Yılmaz için, "Karayılan'ın temsilcisi" başlığı kullanıldı.

- Sabah'ta manşetten, "Sabotaj gibi 3 derin infaz" başlığıyla verildi. Üst başlık: "Ya Kürt ya Türk Ergenokonu ya da gizli servis" Spot: "PKK'ya silah bıraktırma sürecinin hızlandığı bir dönemde, Paris'te Ocalan'a yakın 3 önemli kadın militan kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü"

- Zaman, "Paris'te esrarengiz infaz" başlığıyla manşetten verdi. Spot: "Aralarında terör örgütü PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın da bulunduğu üç kadın, başlarından vurularak öldürüldü. Suikastın gerçekleştirildiği binanın giriş kapısının şifreli olması, kurbanların katilleri tanıdığı ve 'örgüt içi infaz' ihtimalini akıllara getirdi. Paris Kürt Enstitüsü, cinayeti 'müzakere istemeyenlerin provokasyonu' olarak niteledi.

- Habertürk'te sürmanşetten: "Paris'te infaz / PKK'lı üç kadını susturuculu silahla öldürdüler" Spot: "İnfaz, İmralı barış sürecine sabotaj şüphesi doğurdu" Fatih Altaylı'nın köşe yazısının: "Öcalan'a aşkla bağlıydı / Öldürülenlerden Sakine Cansız örgütte önemliydi. Ve Öcalan'a aşkla bağlıydı."

- Milliyet, "Paris'te derin infaz" başlığıyla manşetten verdi. Spot: "Paris'te üç kadın PKK'lı susturuculu silahlarla öldürüldü. Biri örgütte büyük itibar gören Sakine Cansız'dı. İnfazın sebebi bilinmiyor ama İmralı süreci başladıktan sonra gelmesine dikkat çekiliyor."

- Sözcü'de manşetten, "Paris'te ilk tango! PKK'nın 3 kadın yöneticisi Fransa'da infaz edildi" başlığıyla verildi. Spot: "PKK 'Bu işi Türkiye'nin derin devleti yaptı' diyor. Türkiye ise 'PKK'da barış istemeyenlerin iç hesaplaşması' diyor!.." Sakine Cansız'la ilgili kutuda, "Apo'nun sevgilisiydi" başlığı kullanıldı. Spot: "Öldürülen Sakine Cansız, 1978'den beri PKK'daydı. Üstelik Apo'yla gönül ilişkisi yaşamıştı. Sakine Cansız'ın öldürülmesi, Öcalan'ın her istediğinin yapılamayacağı mesajını taşıyor."

- Vatan'ın manşeti, "14 yıl sonra TV'si oldu" başlığıyla, İmralı'da Abdullah Öcalan'ın televizyon seyretmesine izin verilmesine ilişkin haber oldu. Bu haberin hemen altında, "Şifreli infaz" başlığıyla Paris'teki saldırı verildi. Spot: "PKK'nın kurucusu Sakine Cansız ile Paris sorumlusu ve bir militan, Paris'te şifre ile girilen bürolarında susturuculu silahla vuruldu"

- Star'da manşetten "Paris'te çözüme pusu" başlığıyla verildi. Spot: "Öcalan'la birlikte PKK'yı kuran isimlerden olan ve örgütün Almanya sorumluluğunu yapan Sara kod adlı Sakine Cansız ile iki üst düzey kadın militan Paris'te susturucu silahla infaz edildi."

- Özgür Gündem'de "Çözüme suikast" başlığıyla manşetten verildi. Spot: "Devlet ile Öcalan arasında görüşmelerin yapıldığı bir dönemde Avrupa'nın göbeği Paris'te PKK'nin kurucularından Sakine Cansız'ın da içinde olduğu 3 Kürt kadını katledildi. Suikasti nefretle kınayan KCK, 'Bu uluslararası arka planı olan Türk Gladio'sunun işi olabilir' dedi"

- Akşam'da manşetin altında "Üç infaz derin mesaj" başlığıyla verildi. Spotta şu ifade kullanıldı: "Kapıda zorlama olmaması faillerin içeri alındığını gösteriyor. Ankara 'iç hesaplaşma', örgüt 'derin güçler' diyor. İki tarafın da ortak görüşü, amaç İmralı sürecini sabote etmek."

- Posta'da "Derin tuzak" başlığıyla manşetten verildi. Spot: "PKK'nın kurucularından Sakine Cansız ile iki örgüt üyesi kadın Paris'te öldürüldü. PKK'nın elebaşı Abdullah öcalan BDP'lilerle İmralı'da görüştüğünde 'Derin Türkler ve derin Kürtler devreye girmezse bu iş çözülür' demişti. Cinayetlerin terör sorununun çözümünü istemeyenler tarafından işlendiği görüşü hakim"

- Güneş'te "Derin cinayet" başlığıyla manşetten verildi. Spot: "Dış kapı şifreliydi. İç kapıyı kadınlar açtı. Susturuculu silah kullanan katil, kapıyı kilitleyip çıktı."

- Türkiye manşeten verirken, "İnfaz kararı Kandil'den" başlığını kullandı. Spot: "PKK kurucularından Sakine Cansız, kasımda devletle görüşünce iki kadın örgüt üyesiyle birlikte infaz edildi" Altta şu ifade yer aldı: "Sakine Cansız'ın kasım ayında dağa bilgi vermeden devlet görevlileriyle görüştüğü öne sürüldü. İddiaya göre bu görüşmeyi öğrenen Kandil yönetimi, daha önce alınan 'ölüm emri'ni uygulamaya koydu"

- Yeni Şafak'ta, "Mektup ona gidecekti" başlığıyla verildi. Spot: "İmralı'yla 'PKK'ya silah bıraktırma' görüşmeleri sürerken Fransa'da PKK'nın kurucularından Sakine Cansız ile örgüt elemanları Fidan Doğan ve Leyla Söylemez infaz edildi. Öcalan'ın çözüm için BDP'liler aracılığıyla Avrupa'ya mesaj göndereceği isimler arasında adı geçen Cansız'ın öldürülmesi 'yeni sürece sabotaj' olarak yorumlandı. PKK Fransız istihbaratını sorumlu tuttu."

- Takvim, "İmralı'ya 3 kurşun" başlığıyla manşetten verdi. Spot: "PKK'nın kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez, Paris'te öldürüldü. herkes 'Kim ve neden' diye sordu. Osman öcalan ise Takvim'e konuştu: 'Sakine müzakere sürecinin Avrupa görevlisiydi!'"

- Bugün'de, "Mektuptan önce kurşun" başlığıyla verildi. Spot: "Öcalan'ın çözüm mektubu göndereceği örgütün Avrupa kanadı suikastla sarsıldı. PKK'nın kurucularından Sakine Cansız ve iki örgüt üyesi öldürüldü"

- Taraf, sürmanşetten "PKK'ya 'şifreli suikast' başlığıyla verdi.

- Cumhuriyet'te manşetten: "Paris'te şok infaz / Devlet-PKK görüşmeleri sürerken biri örgütün kurucularından 3 kadın öldürüldü"

- Radikal'in manşeti: "Brüksel öncesi kurşun" Spot: "İmralı'da başlayan görüşme sürecini konuşmak için Brüksel'de yapılacak bir toplantıya hazırlanan 3 kadın Paris'te öldürtüldü."

Haberin ilişiği,

Paris'teki Kürdistan Enformasyon Bürosu'nda öldürülen PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in kısa portreleri.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.