1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bursa Oylat’ta Kartpostallık Görüntüler
İki Kişiden Biri AK Parti DEDİ

İki Kişiden Biri AK Parti DEDİ

AK Parti girdiği üçüncü genel seçimden de zaferle çıktı.

A+A-

AK Parti girdiği üçüncü genel seçimden de zaferle çıktı. 2002 genel seçimlerinde yüzde 34 oy alan AK Parti, 2007 seçimlerinde yüzde 46.6'ya çıkardığı oy oranını, 12 Haziran seçimlerinde yüzde 50'ye taşıdı.

Yüzde 50'yi bulan oy oranı, 21 milyonun üzerinde oy ile AK Parti, Türk siyaset tarihinde oylarını yükselterek üçüncü kez seçim kazanan ilk siyasi parti oldu.

2002'de ilk kez girdiği genel seçimde yüzde 34 oy alan AK Parti, 2007 genel seçimlerinde yüzde 46.6'ya çıkardığı oy oranını, yüzde 49.91'e taşıdı.

Tarihi bir zafere imza atan AK Parti 81 ilin 72'sinde birinci parti oldu. Ancak rekor oy oranına rağmen milletvekili sayısı düştü, 326'da kaldı. Oysa hedef, anayasayı referanduma götürme sınırı olan 330'un üstünde milletvekili çıkarmaktı.

2007 seçimlerinde sadece Tunceli'den sandalye kazanamayan parti, bu kez Tunceli'ye ek olarak Hakkari ve Iğdır'da da milletvekili çıkaramadı.

Şimdiye kadar Türkiye sahillerinde umduğunu bulamayan AK Parti, bu kez sahil direncini Çanakkale, Balıkesir gibi bazı illerde kırmayı başardı.

Deniz Baykal'ın memleketi Antalya'da yeniden birinciliğe yükseldi. Kabinenin en başarılı isimlerinden Binali Yıldırım'la yüklendiği İzmir'de birinci parti olamasa da oy oranını yükseltti.

AK Parti en yüksek oy oranına yüzde 70.3 ile Kahramanmaraş’taulaştı. Erzurum, Konya gibi illerde de yüzde 70 sınırına yaklaştı. 12 şehirde ise tulum çıkardı.

Başbakan’ın memleketi Rize'de AK Parti üç milletvekilliğinin tamamını aldı. Eşi Emine Erdoğan'ın memleketi Siirt'te de birinci parti oldu iki milletvekili çıkardı.

AK Parti, 2007 Genel Seçimleri’nde yüzde 46.58 oy almıştı. 2002’deki seçimlerden ise yüzde 34.28 oyla çıkmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.