1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. IKBY’den Mahkeme Kararı Açıklaması
IKBY’den Mahkeme Kararı Açıklaması

IKBY’den Mahkeme Kararı Açıklaması

IKBY Hükümeti Anayasa Mahkemesi'nin "hiçbir bileşenin ayrılma hakkı yok" kararına "saygı duyduklarını" açıkladı.

A+A-

Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin, Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun iptaliyle ilgili başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, “anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönünde karar çıkarmıştı. Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Hükümeti bu kararla ilgili açıklama yaptı.
Kürdistan Bölgesi’nin her zaman sorunların çözümü için anayasaya bağlılığı savunduğu belirtilen açıklamada, “Bu yöndeki her öneri konusunda tavrımız nettir, her şeyden önce Ayetullah Uzma Seyid Sistani ve Iraklı bazı şahsiyetler ile Irak halkının dostu olan ülkelerin sorunların Irak anayasasına göre çözülmesi konusunda. Federal Mahkeme’nin anayasanın ilk maddesini şerhine saygı duyuyoruz” denildi.

IKBY Hükümeti, sorunların çözümü için ulusal diyaloğa vurgu yaparak, Irak’ın birliği için tek yolun, anayasanın ilk maddesinde belirtilen husus olduğun altını çizdi. Federal Mahkeme, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, anayasanın 1. maddesine şerh düşerek ülkenin toprak bütünlüğüne vurgu yapmış, anayasanın, bütün kurumları Irak’ın toprak bütünlüğünü korumada bağlayıcı kıldığını belirtmişti.


Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.