1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hollanda Ermeni Soykırımı'nı Tanıdı
Hollanda Ermeni Soykırımı'nı Tanıdı

Hollanda Ermeni Soykırımı'nı Tanıdı

Hollanda Parlamentosu'nun alt kanadında önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi beklenen "Ermeni Soykırımı"nın tanınmasını öngören tasarı, 24 Nisan'daki anmalara resmi katılımı da kapsıyor.

A+A-

Hollanda'da hükümet üyesi partilerin desteklediği, "1915 yılında Anadolu'da Ermeniler'e yönelik katliamların soykırım olarak tanınması" önerisinin, önümüzdeki hafta parlamentonun alt kanadı olan temsilciler meclisi gündemine gelebileceği belirtildi.

Türkiye medyasında oylama yapılıp, tasarının kabul edildiği yönünde haberler yer almıştı.

Hükümet ortağı partilerden Hıristiyan Birliği CU) tarafından hazırlanan "Ermeni soykırımının resmen tanınması" önerisine, koalisyonu oluşturan Liberal Sağ Parti (VVD), Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Demokratlar 66 (D66) de destek veriyor.

Öneri, 'Ermeni soykırımının tanınmasını" ve 24 Nisan'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yapılan anma törenlerinde Hollanda'nın bakanlar düzeyinde temsil edilmesini içeriyor.

Lahey'deki kaynaklara göre, Hollanda hükümeti 24 Nisan'da Erivan'a bakanlardan oluşan bir heyet göndermeye olumlu bakıyor.

Hıristiyan Birliği Milletvekili Joel Voordewind, meclis çoğunluğunun öneriye destek verdiğini söyledi.

Hollanda Temsilciler Meclisi'nde gündeme gelmesi beklenen Ermeni soykırımını tanıma tasarısı hakkında çıkan haberler Hristiyan Birliği (CU) meclis grubu yöneticileri tarafından yalanlandı.

Cuma günü Hollanda Temsilciler Meclisi'nde oturum olmadığı için, "soykırımı tanıma" önerinin ne zaman ele alınacağı konusu netleşmedği belirtildi. 

Hıristiyan Birliği (CU) meclis grubu yöneticileri, BBC Türkçe'ye yaptıkları açıklamada, "Ermeni soykırımı" ile ilgili önerinin ne zaman oylanacağının henüz belli olmadığını dile getirdi. 

"Önce gündeme alınması gerekiyor"

Önerinin oylanabilmesi için önce gündeme alınması gerektiğine işaret eden bir CU yöneticisi, "Öneri belki önümüzdeki hafta gündeme alınabilir. Ancak bugünden bir şey söylemek zor. Çünkü meclis gündemine ilişkin ajanda Salı günleri hazırlanıyor. Önümüzdeki Salı günü, belki gündeme alınabilir" açıklaması yaptı. 

BBC Türkçe'nin haberine göre Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, hükümeti oluşturan partilerin desteklediği öneriye ilişkin, "Hiç şüphesiz Türkiye bundan memnun olmayacktır. Fakat geçmişte Almanlar da bu konuda aynı Türkiye ile aynı şeyleri yaşadı ve sonunda her şey düzeldi" değerlendirmesinde bulundu.

Öneriyi hazırlayan CU Milletvekili Joel Voordewind de, Ankara'nın tepkisi konusundaki soruya, "Bu tür değerlendirmeler, diğer ülkelerin düşüncesine göre yönlendirilemez. Biz uluslararası hukukun başkentiyiz ve dünyada gerçekten yanlış olan şeylerle ilgili açık ifadeler üretmeliyiz" karşılığını verdi.

2004'te de gündeme gelmişti

Hollanda parlamentosu, 2004 yılında yine CU'nun önerisiyle dolaylı bir şekilde "Ermeni soykırımından" söz etmişti.

CU tarafından verilen, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin, 'Ermeni soykırımını tanıma şartına' bağlı olmasına ilişkin önerisi oy birliğiyle kabul edilmişti.

Koalisyon protokolünde ise, soykırımların tanınmasının, uluslararası mahkemeler tarafından alınan kararlar ve Birleşmiş Milletler (BM) araştırmalarının yönlendirici olması gerektiği vurgulandı.

Hollanda hükümeti, soykırım söylemi konusunda hep dikkatli bir tutum sergilemişti. Hollanda, 2015 yılında Erivan'da düzenlenen 100. yıl anmasında sadece büyükelçi düzeyinde temsil edilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.