1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Diyanet İşleri eski Başkanı Lütfi Doğan Hayatını Kaybetti
HDP Heyeti Demirtaş ve Zeydan'la Görüştürülmedi

HDP Heyeti Demirtaş ve Zeydan'la Görüştürülmedi

Edirne'de tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve Hakkari Milletvekili Zeydan'ı ziyaret etmek isteyen HDP heyeti Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ziyaret izni almalarına rağmen Adalet Bakanlığı izni olmadığı için görüştürülmedi.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve Mardin Milletvekili Erol Dora ile birlikte Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ı ziyaret etmek için Edirne’ye gitti. 

Ancak heyetin, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ziyaret izni almalarına rağmen Adalet Bakanlığı’ndan izinleri olmadığı gerekçesiyle Demirtaş ve Zeydan’la görüşmelerine izin verilmedi.

Heyet, HDP Edirne İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda konuşan Meral Danış Beştaş, cezaevine gitmek üzere geldikleri kentte önce Demirtaş'ın cezaevi koşullarına ve maruz kaldığı uygulamalara dair Hakimler, Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) yaptıkları suç duyurusuna ilişkin Edirne Başsavcılığı ile görüşme gerçekleştirdiklerini aktardı.

Benzer şekilde Cezaevi Müdürü ile de görüştüklerini belirten Beştaş, ancak Adalet Bakanlığı’nın kararı ile Demirtaş ve Zeydan ile görüştürülmedikleri kaydetti.

“Güvenlik gerekçesi absürt”

İlk günden beri ayrı koğuşlara konulan Eş Genel Başkanları Demirtaş ile Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan’ın, seslerini birbirlerini duyuracak mesafede olmalarına rağmen aynı koğuşa geçme yönündeki taleplerinin reddedildiğini söyleyen Beştaş, bu konuda İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulunmalarına rağmen sonuçsuz kaldığını aktardı.

Beştaş, şunları söyledi:

"Bu tümüyle mevzuata Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı bir durumdur.

"Bu Türkiye ve dünya kamuoyu tarafından yakından izlenmektedir. Şu anda Türkiye'nin AB'ye giriş süreçlerinde karşılaştığı en ciddi problemlerinden biri demokratik siyaset yürütücülerinin bu şekilde tutulmasıdır.

“İşkence yapılıyor”

“Sadece Demirtaş ve Zeydan değil, diğer Eş Başkanımız Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Silivri'de Kandıra'da bulunan diğer vekillerimiz tek kişilik odalarda tutulmaktadır.

“Bu da tek tek cezaevi müdürlüklerinin kararı değildir. Bu, tıpkı arkadaşlarımızın 4 Kasım'da bir darbeyle gözaltına alındıktan sonra tutuklanmaları gibi merkezi bir karardır.

“Vekiller tek başlarına tutularak işkence yapılıyor.

“Yasama faaliyetlerine katılmaları engelleniyor”

“Diğer vekiller gibi Demirtaş'ın milletvekilliği devam ediyor.

"Bu devam ettiği için yaşama faaliyetlerine katılmasının engellenmesi de bir suçtur.

"Mektuplar engelleniyor"

"Aslında üç konu hakkında başvurumuz vardı, bir tanesi de mektuplarla ilgili.

"Demirtaş'ın grup toplantısı konuşması bile verilmedi, sansür edilerek iki hafta sonra verildi.

"Yine Avrupa'daki parlamenterlere yönelik yazıları verilmedi. Gazetelerin röportaj istemlerine karşı vermiş olduğu yanıtlar verilmedi.

"Yani her anlamda bir tecrit, kısıtlama ve hukuksuzluk uygulanıyor. Bunlar kabul edilebilir meseleler değil.

"Türkiye'nin üçüncü büyük partisinin eş genel başkanının işkence altında tutulması, bu kadar kısıtlanması Türkiye'ye hiçbir yarar sağlamaz. 

“Edirne’den Hakkari’ye…”

“’Edirne'den-Hakkari'ye’ deyimi bir metafor olarak kullanılır. Hakkari milletvekilimiz Edirne'ye getirilmiştir. Diyarbakır vekilimiz Edirne'ye getirilmiştir.

“Bu planlanmamış bir mesele değildir. Merkezi akıl bu kararı vermiştir.

“Diğer vekiller ziyaret edebiliyor”

“Adalet Bakanlığı'na başvurduk, ancak yanıt alamadık.

“Diğer milletvekilleri istedikleri yerlerde istediği kişiyi ziyaret edebiliyor. Ancak burada sadece HDP vekillerine dönük bir karar olduğunu anlıyoruz.”

3 itiraz

HDP’den gönderilen basın metninde Demirtaş’a yönelik uygulamalara ilişkin Edirne Adliyesi'nde itiraz başvurularında bulunulduğu bilgisi aktarıldı.

İtiraz başvurularında, Demirtaş'ın Zeydan ile bir arada kalma talebinin reddedilmesi, Demirtaş'ın Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e yazdığı iki mektuba el konulması ve mektuplarının sansürlenmesi gündeme getirildi.

HDP’den paylaşılan açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:

* HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın, partisinin grup toplantısı için göndermek istediği konuşma metni ile gazetelerin röportaj talebine verdiği cevabı içeren evrakın reddedilmesi, akabinde sansürlenerek Demirtaş’a iade edilmesi ve asıllarına el konulması üzerine, Edirne Birinci İnfaz Hâkimliğine yapılan itirazlar reddedilmiştir. Edirne İkinci Ağır Ceza Mahkemesine başvuru yapılarak bu kararın kaldırılması, grup konuşmasının ve röportaj cevabının avukatlara verilmesi talep edilmiştir.

* Demirtaş'ın HDP Grup Başkanı ve milletvekili olması nedeniyle parti ve yasama çalışmalarına dair sorumluluklarının olmasından ötürü HDP Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan ile aynı odada kalma isteği müdürlükçe karşılanmamıştır. Demirtaş'ın, uygun kişi ya da kişiler ile kalma hakkının göz önünde bulundurularak oda değişikliği talebinin kabulü için Edirne İnfaz Hâkimliğine başvuru yapılmıştır.

* Demirtaş’ın Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Muiznieks’e gönderilmek üzere iletmek istediği 2 ayrı mektuba cezaevi görevlileri tarafından el konulmuştur. Ayrıca, Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından “Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşürebilecek, kişi ve kuruluşları paniğe yöneltebilecek yalan yanlış bilgilere yer verildiği…” gerekçesiyle mektupların alıkonulmasına karar verilmiştir. İptal kararının kaldırılması ve söz konusu mektupların Demirtaş'a iade edilmesi talebiyle Edirne İnfaz Hâkimliğine başvuru yapılmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.