1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Işık: "İki Orgeneral'in de Yaş’a Girmeleri İstenmedi, İstifalarını Verdiler"
HDP Grup Toplantısı'na Yoğun Katılım

HDP Grup Toplantısı'na Yoğun Katılım

HDP'nin 10 vekilinin tutuklanmasının ardından Meclis’teki ilk grup toplantısına büyükelçiliklerden, siyesi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden yoğun katılım vardı.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP), eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 10 vekilinin tutuklanmasının ardından Meclis’teki ilk grup toplantısını düzenledi.

Toplantıda parti adına Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel konuştu; toplantı alkışlar ve sloganlarla başladı. Toplantıya diplomatik temsilciliklerden, siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden yoğun katılım vardı.

Toplantı Facebook ve Periscope üzerinden canlı yayınlandı.

Büyükelçilikler

AB Türkiye Delegasyonundan Aycan Deniz, Avusturya Büyükelçi Vekili George Oberraytır, Avusturya Büyükelçisi Klaus Völfe, Belçika Büyükelçisi Mark Trentesu, Finlandiya Büyükelçi Vekili Jusi Soyni, İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Lusia Garsiya Riko, Lüksemburg Büyükelçisi Virginie Arslan, Yunanistan Büyükelçiliği Başkatibi Astariyos Tisurvas.

Siyasi partiler

Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü ve parti yöneticileri, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) temsilcisi Mehmet Kemal Başak, Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve yöneticileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Çiçek Otlu ve yöneticileri, Halkevleri MYK Üyesi Mustafa Eberliköse ve yönetim kurulu üyeleri, Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) MYK Üyesi Doğan Ergün ve parti yöneticileri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyeleri Alper Taşve Pelin Bektaş, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) MYK Üyesi Tülay Korkutan, Yeşiller ve Sol Parti Genel Başkanı Naci Sönmez ve yöneticileri

Sivil toplum örgütleri

AKA-DER’den Betül Koca, Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yılmaz ve federasyon yöneticileri, Alınteri’nden İlknur Birgül ve Uğur Karadaş, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı ve Demokratik Alevi Derneği temsilcisi Murat Işık, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Sekreteri Zeynel Can, Kaldıraç’tan Anıl Altıparmak, KESK Eşbaşkanları Şaziye Köse ve KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ve yöneticileri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ve dernek yöneticileri, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve ikinci Başkanı Züber Akgör, TTB’den Hande Arpat

Toplantıda tutuklanan vekillerin cezaevlerinden gönderdiği mesajlar okundu.

Yüksekdağ: Mutlaka sevgi ve cesaret kazanacaktır

İlk olarak Parti Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklandıktan hemen sonra gönderdiği mesaj tekrar okundu:

“Her şeye rağmen umudumuzu tüketemez, direncimizi kıramazlar. İçeride ya da dışarıda HDP ve bizler yine Türkiye için biricik özgürlük ve demokrasi seçeneğiyiz. İşte bütün korkuları bundandır. Kimse moralini bozmasın, gardını direncini düşürmesin. Bu nefret ve saldırganlığın korkudan olduğunu unutmasın. Mutlaka sevgi ve cesaret kazanacaktır. Sevgi ve selamlarımla”

Demirtaş: Tek mum karanlığı aydınlatmaya yeter

İkinci mesaj olarak Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukatlarıyla ilettiği mesajı okundu.

Demirtaş mesajında Avrupa kamuoyunu daha etkili tutum sergilemeye çağırdı.

“Bizim, milletvekillerimizle birlikte sivil bir darbe sonucu adeta rehin alınmış olmamız sadece şahsımıza yönelik bir saldırı değildir. Adım adım tek adam yönetimini kalıcılaştırmak için her türlü senaryoyu devreye koyanların bu amaç doğrultusunda attıkları yeni bir adımdır.

"Ülkemizde kardeşçe, eşitçe, özgürce ve barış içinde yaşamı savunan bizlere yönelik bu saldırının bütün demokrasi güçlerine yapılmış ortak bir saldırı olduğu unutulmamalıdır. Elbette baskıcı bu tür rejimlere karşı her koşulda yan yana durmak ve faşizme karşı ortak mücadeleyi büyütmek tek çıkış yoludur.

"Avrupa kamuoyunun ve demokratik kurumlarının hukuk dışı bu baskılar karşısında çok daha etkili ve sonuç alıcı bir tutum sergilemelerini bekliyor ve diliyoruz.

"Bu korku imparatorluğu en kısa zamanda dağılacaktır. Bizler, demokratik siyasete olan inancımızı kaybetmeden bulunduğumuz her koşulda mücadeleye devam edeceğiz. Dört duvar arasında da olsak, aynı göğün altında olduğumuzu unutmadan dışarıdaki mücadelenin bir parçası olmaya, süregelen özgürlük halayının neşesinden yararlanmaya devam edeceğiz. Dışarıda çalışma yürüten bütün yoldaşlarıma, gençlere, kadın arkadaşlara özel selam ve sevgilerimi iletiyorum.”

Grup toplantıları sürecek

HDP, Mecliste yasama faaliyetlerine katılmama kararı almıştı. Parti, Genel Kurula, komisyonlara katılmama, soru ve araştırma önergesi vermeme kararı aldı. Ancak parti, Salı günkü grup toplantıları ve basın toplantıları yapmaya devam edecek.

Bu arada Demirel, Meclis TV’nin HDP’nin grup toplantısı sırasında yayınının kesildiğini açıkladı.

Demirtaş'ın mesajının yayımlanmasının ardından HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınma görüntüleri barkovizyonda gösterildi. Son yayınlanan konuşmada Demirtaş'ın 'Seni başkan yaptırmayacağız' ifadesi yer aldı.

Ne olmuştu?

4 Kasım'da yapılan gece yarısı operasyonuyla eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekilleri Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Ferhat Encü, Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan 'terör' soruşturması kapsamında tutuklanmış, İmam Taşçıer, Ziya Pir, Sırrı Süreyya Önder adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Demirtaş Edirne'de, Yüksekdağ Kandıra'da cezaevinde tutuluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.