HDK'nin Karadeniz Ziyareti ERTELENDİ

HDK'nin Karadeniz Ziyareti ERTELENDİ

HDK heyetinin Karadeniz ziyareti ertelendi. BDP'den Önder, Samsun'da kaldıkları binalara saldıranların birçoğunun başında beyaz bere olduğunu söyledi.

A+A-

HDK heyetinin Karadeniz ziyareti ertelendi. BDP'den Önder, Samsun'da kaldıkları binalara saldıranların birçoğunun başında beyaz bere olduğunu söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Halkların Demokratik Kongresi'nin "Çözüm için müzakere, barış için kardeşlik" başlıklı Karadeniz turunun ertelendiğini açıkladı.

Samsun'daki toplantının ardından CNNTürk'ten Şirin Payzın'a konuşan Önder, bundan sonra gitmeyi planladıkları Trabzon, Ordu, Giresun'daki HDK bileşenleriyle görüştükten sonra bu kararı aldıklarını söyledi.

Önder özetle şu açıklamayı yaptı:

"Bugün bir güruh Sinop'ta yaşananları tekrarlamaya kalktı. Birçoğunun başında beyaz bere vardı."

"Karadeniz halkını bu güruhtan ayrı tutuyorum. O beyaz berelilere bir şey söylemek istiyorum. Beyaz bereyi bu ülkenin suç tarihine bulaştıranların akıbetine bakın. Beyaz bereye kendileri sahip çıkmıyor. Bugün süt dökmüş kedi gibiler, hepsi birbirini ihbar ediyor. Özel Harp Dairesi'ni, Gladyo'yu ihbar ediyorlar."

"Geleceği ellerinden alınmış, üzerimize salınmak istenen o çocuklar bunu düşünsünler, karşımıza yeni katiller olarak çıkmasınlar."

"Polis gözetiminde sürdüremeyiz"

Payzın'ın bu saldırıların organize olup olmadığı yönündeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Saldırganları gördük, fotoğrafladık. Şikayetlerimizi yağacağız, yetkililerle paylaşacağız.

İçlerinde örgütlü MHP'li yok. MHP başkanının itidal tavsiye eden açıklamaları var. Ama CHP Sinop Belediye Başkanı bu işin vebalini omzunda taşıyor."

"Bu bir Gladyo operasyonudur. HDK bileşenleri olarak, Ordu Giresun ve Trabzon'daki bileşenlerimizle de toplantı yaptık ve ziyaretimizi erteleme kararı aldık."

"Burada halkla, sivil toplumla barış meselesini görüşmek, itirazlarını ve uyarılarını dinlemek, süreci kendi açımızdan anlatmak için geldik. Birinci elden dinlemek için geldik. Bunu da yapmaya devam edeceğiz. Barış üç-beş çapulcuyla kesilmez."

"Ancak bu şekilde halkla aramızda bir koruma duvarı oluşmak zorunda kalıyor. Polis gözetiminde bu işi sürdüremeyiz. İnanıyoruz, Sinop ve Samsun halkı bizi tekrar çağıracak."

"Bu süreci erteliyoruz, süreci gözden geçiriyoruz. Daha sonra yine geleceğiz, daha fazla geleceğiz, aramızda polis kordonu olmadan bizi protesto edenler de dahil herkesi dinleyeceğiz."

Belediye başkanından açıklama

Aynı programa bağlanarak yanıt hakkını kullanan Sinop Belediye Başkanı CHP'li Baki Ergül, pazar günü öğleden sonra eşinin hastanedeki tahlilileri için Samsun'a gittiğini pazartesi günü akşam saatlerinde Sinop'a döndüğünü belirtti ve olayları televizyondan izlediğini söyledi.

"Bir insan iki yerde aynı anda olamaz heralde" diyen Ergül, "Sayın vekiller, bizim seçilmişlere saygımız sonsuz, herkese olduğu gibi. Neyi amaçlıyorlar onu bilmiyorum. Bir hafta içinde ne yerel basında ne genel basında ne radyoda ne televizyonda hiç bu anlamda bir temasım olmamıştır. Ben de son derece üzgünüm. Kentimde böyle olayların olmasını kesinlikle tasvip etmiyorum. Ben eşimin problemleriyle uğraşırken, hiç hakkım, günahım olmadığı halde böyle bu anlamda ifadelerde bulunulması onların yapılarını gösterir diye düşünüyorum" dedi.

Ergül BDP'li vekillerinden kendisini ziyaret etmek için hiçbir talebinin gelmediğini söyledi ve sözlerini şöyle bitirdi: "O gün içerisinde Sayın Valiyi veya belediye başkanını ziyaret etme talepleri olsa seçilmiş milletvekillerimizdir tabii ki kapıyı kapatacak halimiz yok. Biz 24 saat çalışıyoruz. Telefonumuz 24 saat açık. Her kesimden insan telefonla görüşebilir, derdini anlatır, ziyarete gelir. Onlar gelmişler de biz 'Gelme' mi demişiz? Bu ne demek oluyor?"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.