1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Newroz / Nevroz / Nevruz Kutlu Olsun
Halepçede Katliam Kurbanları ANILDI

Halepçe'de Katliam Kurbanları ANILDI

Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal gazlarla 5 bini aşkın Kürdü katlettiği Halepçe'de katliamın yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı.

A+A-

Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal gazlarla 5 bini aşkın Kürdü katlettiği Halepçe’de katliamın yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı.

Kürdistan Bölgesi Hükümet Başkanı Behrem Salih'in de katıldığı resmi anma etkinliklinin yanısıra sivil toplum örgütleri tarafından ayrı anma etkinlikleri düzenlendi.

 

23 yıl önce kimyasal saldırının hedeni olan Halepçe'de bugün çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Halepçe Spor Stadyumunda yapılan anma etkinliğine DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve beraberindeki heyet de hazır bulundu. PÇDK Genel Başkanı Diyar Garip ve beraberinde bir partili grup “Halepçe Şehitleri”ni anma çerçevesinde Halepçe Şehitliğini ve katliam kurbanları anısına yapılan müzeyi ziyaret etti.

Anma vesilesiyle bir açıklama yapan Garip, kimyasal gazların izlerinin halen silinmediğini belirterek, “halkın acılarının hissedilerek yaşanması gerektiğini” kaydetti. 23 yıl sonra artık Kürt hükümetini halkın bugünkü istemlerine kulak vermeye çağıran Garip, “Hükümetin halkın isteklerine kulak vermesi lazım ki var olan kazanımlar değer bulsun. Yolsuzluklar, adaletsizlikler sona ersin. Bu sadece iktidarın görevi değil. Herkesin, her Kürt bireyi ve partilerin görevidir. Var olan haksızlıkları tabi ki kabul etmiyoruz. İktidarın kesinlikle zihniyete bir değişime uğraması lazım. Muhaliflerin de egemenliğe bakış açısını değiştirmesi lazım. Aydınlar kanat önderleri ve duyarlı herkesin sorumluluğu ve görevleri vardır. Çünkü halen Kürdistan'ın dört parçasında soykırım bitmiş değil. Çeşitli biçimlerde devam ediyor. Bu temelde hepimizin tarihsel sorumluluklarımız var. Bundan kimse ne iktidar ne de muhalefet kimse kaçamaz" dedi.

 

23 yıl önce Halepçe'ye kimyasal atıldığını ve buranın 20 yıldır da Kürdistan Federe hükümetinin denetiminde olduğunu kaydeden Garib, “Gençlerimiz halen işsiz ve avaredir. Hiç bir medeni haklarına kavuşamamıştır” dedi.

17 Şubat’tan bu yana yaşanan protesto gösterilerine değinen Garib, “Biz binaların yıkılmasını istemiyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Halka ait olan binaların halka iade edilmesini istiyoruz. Binaların dili olsaydı onlar da haykırırlardı. Biz gerçek bir Kürt hükümetinin kurulmasından yanayız. Değişim ve reform istiyoruz. Hiç bir sanatsal yeteneğe izin vermediler. Hep gençleri savaşa yolladılar. Angarya işlerde çalıştırdılar. Halımızın kazanımlarını iki partinin hizmetine koydular. Bu yolsuzlukların aşılmasını istiyoruz. Asayiş ve polislerle bir sorunumuz yok. Kürt gençlerinin kanının akmasını istemiyoruz.”

Kürdistan Federe Hükümeti Başkanı Behrem Salih de yeni Halepçelerin yaşanmaması için Kürt halkının kazanımlarının korunması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.