1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gelecek İçin 1 Saat Karanlık EYLEMİ
Gelecek İçin 1 Saat Karanlık EYLEMİ

Gelecek İçin 1 Saat Karanlık EYLEMİ

26 Mart'ta 20.30-21.30 saatleri arasında bu sene 5'incisi gerçekleştirilecek ''Dünya Saati Kampanyası'' için milyonlarca insan, ışıklarını bir saatliğine kapatacak.

A+A-

26 Mart'ta 20.30-21.30 saatleri arasında bu sene 5'incisi gerçekleştirilecek ''Dünya Saati Kampanyası'' için milyonlarca insan, ışıklarını bir saatliğine kapatacak.

Tüm dünyada uygulanan ve Türkiye'de de Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yürütülen ''Dünya Saati Kampanyası''na destek veren milyonlarca kişi, sürdürülebilir bir gelecek için 26 Mart'ta bir saatliğine ışıklarını kapatacak.

WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, 2007 yılında Avustralya'da başlayan kampanyanın 2008'de küresel bir harekete dönüştüğünü söyledi.

26 MART CUMARTESİ GÜNÜ 20.30-21.30 SAATLERİ ARASINDA
Baştak, kampanyanın, geçen yıl bir rekora imza attığını ve dünya çapında yürütülen en büyük kampanya olduğunu belirterek, şunları kaydett

''Milyonlarca insanın destek verdiği kampanyada, ışıklar bugüne dek küresel ısınmayla mücadele için kapatılıyordu. Kampanya kapsamında 2010 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün yanı sıra 250 kurum, 7 belediye, İstanbul Valiliği ve binlerce hane kampanyaya destek verdi. Bu sene kampanya değişime ayak uyduruyor kampanya katılımcılarından gezegenimizin geleceğine olan bağlılıklarını göstermek için 26 Mart Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında ışıklarını bir saatliğine kapatmasını talep ediyoruz.''

Doğal kaynaklar üzerinde yaratılan baskının dünyanın biyolojik kapasitesinin yüzde 50'sini aştığını belirterek, ''Bu artışın en büyük bölümünü karbon emisyonlarımız oluşturuyor. Bu durum çağımızın en büyük tehdidi olan iklim değişikliğiyle sonuçlanıyor. Bu şekilde devam edersek, tüketimimizi karşılamak için 2030 yılında 2, 2050 yılında ise 2,8 gezegene ihtiyacımız olacak. Kampanyayla bu yıl katılımcılarımızdan ışıklarını kapattıkları bir saatin ötesine geçerek gezegenimizdeki yaşamın sürekliliği için günlük hayatta alabilecekleri önlemleri düşünmelerini istiyoruz'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN 13 İL ''DÜNYA SAATİ ŞEHİRLERİ LİSTESİ''NDE YER ALIYOR
Baştak, şu ana kadar Türkiye'den kampanyaya katılacağını bildiren 100'ün üzerinde kurum olduğunu aktararak, Kocaeli, Sivas, Batman, Eskişehir, Nevşehir, Çankırı, Karabük, Batman, Hakkari, Isparta, Manisa, Erzincan ve Kırklareli valililiklerinin katılımıyla Türkiye'den 13 ilin uluslararası ''Dünya Saati Şehirleri Listesi''nde yerini aldığını, bunun yanı sıra pek çok büyükşehir, il ve ilçe belediyesinin kampanyaya destek olacaklarını açıkladıklarını dile getirdi.

IŞIKLARI KAPATILACAK SEMBOLİK YAPILAR

Türkiye'nin ışıkları kapatılacak sembolik yapıları arasında, Boğaziçi Köprüsü'nün yanı sıra Ankara Opera binasının yer aldığını ifade eden Baştak, ''Kampanya kapsamında ışıkları kapatılacak dünyadaki sembolik yapıların sayısı ise dünyada 462'yi aşmış durumda. Bunlar arasında Şangay Dünya Finans Merkezi, İngiltere Milli Tarih Müzesi, Japonya Tokyo Kulesi, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli gibi yapılar var'' şeklinde konuştu.

Baştak, evde ve iş yerinde bireysel olarak hayata geçirebilecek çevreci önlemlere de değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Kullanmadığınız televizyonu tamamen kapatın. Elektrikli aletler bekleme modundayken yüzde 25 elektrik tüketir. Evinizdeki normal ampulleri, enerji tasarruflu ampullerle değiştirin. Bu tip lambaların çektiği enerji normal ampullere göre yüzde 80 daha azdır. Günlük gıdalarınızı seçerken yaşadığınız yörede ve bulunduğunuz mevsimde yetişen taze gıdaları tercih edin. Doğal koşulları zorlamadan, ulaşım ve dağıtım için harcama yapılmadan elde edilen ürünleri tercih etmeniz hem sağlığınız hem de doğamız için faydalıdır. Çamaşır makinelerinde kullanılan su miktarı evlerde kullanılan toplam su miktarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelir. Çamaşır makinelerinizi yalnızca tam doluyken çalıştırın. İş yerinizde yazıcının ve fotokopi makinesinin yanına, toplantı odası gibi ortak alanlara geri kazanım kutuları yerleştirin. Topladığınız kağıtları atık kağıt toplama merkezine düzenli olarak gönderin.''

Kampanyaya katılım formu ve ayrıntılı bilgiye ''www.wwf.org.tr/dunyasaati'' adresinden ulaşılabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.