1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Covid-19 Dünya | Son Durum
Gazze’ye Kadın Gemisi Yola Çıktı

Gazze’ye Kadın Gemisi Yola Çıktı

Tüm dünyadan kadınların sesini Gazzeli kadınlara taşımayı hedefleyen Gazze'ye Kadın Gemisi (Women’s Boat to Gaza – WBG) dün yola çıktı.

A+A-

Dünyanın farklı yerlerinden kadınlar, dün Barselona’dan ayrılarak Gazze’ye doğru yola çıktı.

Gazze'ye Kadın Gemisi (Women’s Boat to Gaza – WBG) girişimi, Amal (Umut) ve Zaytuna (Zeytin) adlı gemilerle dün Barselona’dan çıkarak, tüm dünyadan kadınların sesini Gazzeli kadınlara taşımayı hedefliyor.

Gemi 17 Eylül’de Fransa’nın Korsika kıyısınaki Ajaccio’ya varacak. Buradan da 19 Eylül’de ayrılarak, Gazze’ye doğru yola çıkacak.

Geminin yolcuarı arasında İsveç’ten Avrupa Parlamentosu üyesi Malin Björk, 2003’te Irak işgali sırasında istifa eden ABD ordusu albaylarından Ann Wright, Malezyalı fizikçi Dr. Fauziah Modh Hasan gibi isimler de var.

''Çatışmalarda erkekler önde, kadınlar görünmez''

İspanyol Laura Arau, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu filo sadece kadınlardan oluşuyor. Gemilerin kaptanları ve personeli bile kadın. Çünkü tarih boyunca tüm çatışmalarda erkekler önde gösterildi, kadınlar ise görülmez oldu. Biz de bu kez Filistinli kadınlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermeye karar verdik. Ben ilk girişim olan Mavi Marmara'da da bulundum. Ama bu kez farklı. Sadece kadınlar var ve belki de sırf bu yüzden Gazze'ye ulaşabiliriz. Filistin topraklarının işgali ve Gazze'ye uygulanan abluka, uluslararası karmaşalığın içinde bu haliyle daha fazla devam edemez. Siyasetçiler, İsrail ile olan lüks ilişkilerini değiştirmelidir. Sivil toplum da özgürlük filosu gibi girişimlerle, siyasetçileri buna zorlamalıdır'' dedi. 

Gemideki diğer bir kadın, İspanyol ve Filistin vatandaşı Jaldia Abubakra da "2014'te Gazze'ye yapılan saldırıdan sonra yıkılan binaların sadece yüzde 10'u inşa edilebildi. Gazze'de son dönemlerde öldürülen kadınların sayısında da çok fazla artış var. Çünkü direnişte kadınların rolü çok büyük. Bu girişimde de hedef her zaman olduğu gibi ablukayı delmek olsa da vermek istediğimiz mesaj Gazze'dekilere umut ve onların yalnız olmadıklarını göstermektir" ifadelerini kullandı.

Galatasaray’da dayanışma eylemi

Türkiye’den Barış için Kadın Girişimi de dün, Gazze'ye Kadın Gemisi’ne selam göndermek, Gazzelilere ve bu ablukanın sonuçlarını en ağır biçimde yaşayan kadınlarla dayanışma içinde olduklarını ifade etmek için Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

dayanisma.jpg

Gazze'ye Kadın Gemisi nedir? 

Gazze'ye Kadın Gemisi (Women’s Boat to Gaza – WBG), 2010’da kurulan Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun (Freedom Flotilla Coalition) başlattığı bir girişim.

WBG, Gazze’deki İsrail ablukasına karşı Gazzeli kadınlara dayanışma ve umut mesajı taşımayı hedefliyor.

221107_12545.jpg

WBG girişiminde Gazze Yolunda Kanada Gemisi, İtalya Özgürlük Filosu Koalisyonu, Filistin Dayanışma Birliği (Güney Afrika) ile Norveç, İspanya, İsveç,  Yen Zelanda, Avusturalya ve ABD Gazze Gemileri ve Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler