1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Settar Kaya'dan "Gizli İttifak" İtirafı
Fahri Ötegen, Şura’da Kars’ı Konuştu!

Fahri Ötegen, Şura’da Kars’ı Konuştu!

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KATSO) Fahri Ötegen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’na katıldı.

A+A-

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Toplantısı’nda Kars’ı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen temsil etti.

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 81 il oda ve borsanın yönetim kurulu başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

otegen.jpg

9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na Kars ilini temsilen Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen katıldı ve Kars’ın sorunlarını ve çözüm önerilerini Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti. Başkan Ötegen yaptığı konuşmada, Kars’ın sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin şu ifadelere yer verdi; “İlimiz Kars, ülkemizin önde gelen hayvancılık merkezlerinden biri olmakla beraber yakın zamanda bitirilmesi beklenen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu ve Kars Lojistik Merkezi projeleriyle birlikte Türkiye’nin Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan ulaşım üssü konumuna gelerek Kuzeydoğu Anadolu’nun ticaret merkezi olmaya da adaydır. Kars ulusal ve uluslararası büyük projelerin merkezinde yer almasına rağmen, ilimizde doğudaki birçok ilin de ortak sorunu olan göçün önüne bir türlü geçilememektedir. Merkez ilçe nüfusu uzun bir aradan sonra ilk defa artmakla beraber özellikle kırsaldaki göç, ilin toplam nüfusunun her geçen yıl azalmasına neden olmaktadır.”

‘Bölgeden büyükşehirlere yönelen göçün önüne geçmeyi hedefleyen teşvik sistemi kapsamında göreceli daha cazip desteklerin verildiği 6. bölgede bulunan ilimize beklenen büyük yatırımlar yapılmamış ve sanayi gelişimi istenilen düzeye ulaşamamıştır’ diyen Ötegen, “Yakın zamanda açıklanan ve mevcut teşvik sisteminin eksiklerini gidermesi beklenen cazibe merkezleri projesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 5 ana cazibe merkezinden biri olarak seçilen ilimiz Kars’ta verilecek doğru destekler hem sanayi ve ticareti geliştirerek hem de yeni istihdam alanları açarak kalkınma ivmesi başlatabilecek ve göç sorununu ortadan kaldırabilecektir. Bu bağlamda projedeki desteklere ek olarak özellikle doğalgaz, benzin ve elektrik gibi enerji maliyetlerindeki vergi yükünün hayvancılık, lojistik ve et ve süt ürünleri sanayinde kaldırılması ya da en azından hafifletilmesi ve hayvancılık sektöründe kaliteli yemlere sübvansiyon verilmesi ilimizdeki kalkınma arayışlarına ciddi katkıda bulunacaktır.” İfadelerine yer verdi.

Kars’ın da heyecanla beklediği 3 ülkeyi yakından ilgilendiren Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hakkında da konuşan Başkan Ötegen; “Öte yandan 2017’de operasyonel hale gelmesi beklenen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi ile eş zamanlı olarak bitirilmesi planlanan Kars Lojistik Merkezi’nin inşaatına halen başlanmamıştır. Cazibe merkezleri projesi kapsamında projesi revize edilen ve bu yıl da temeli atılamayan lojistik merkezin, ilgili sürecin hızlandırılarak, en kısa zamanda inşaatına başlanıp bitirilmesi; ihracat ve yatırım fırsatlarının kaçırılmasının önüne geçecek ve cazibe merkezleri projesinin de başarı şansını artıracaktır. İlimizdeki sanayinin kalbi konumundaki Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) altyapı sorununun yıllardan beri tam olarak çözülememesi, ilimizdeki yatırım ortamını olumsuz olarak etkileyen bir diğer sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanayi bölgesinin, en kısa sürede, modern bir OSB’nin gerektirdiği tüm özelliklere sahip bir hale getirilmesi; yeni yatırımların sayısını artıracak ve ilimizi büyük şirketler için daha cazip bir yer haline gelecektir.” dedi.

Kars’ın turizm alanında sahip olduğu değerlerden bahseden Başkan Ötegen, Kars’ın hayvancılık anlamında da ülkede sahip olduğu yere değindi. Başkan Fahri Ötegen, konuşmasında son olarak şunları söyledi; “Ülkemizin en önemli hayvancılık merkezlerinden olan, son yıllardaki projelerle birlikte ticarette de söz sahibi olması beklenen ilimiz Kars; aynı zamanda bu yıl UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Ani Antik Kenti, Tarihi Şehir Merkezi, Sarıkamış Kayak Merkezi ve Çıldır Gölü ile yüksek bir turizm potansiyeli de barındırmaktadır. Turizme yönelik pazarlamaya, yatırımlara ve restorasyonlara daha fazla bütçe ayrılması ilimizin turizm gelirlerini ve istihdamını da artıracaktır.”

81 il temsilcisi ve Başkan Fahri Ötegen’i dinleyen Başbakan Binali Yıldırım Şurada yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret odası başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğine dikkati çekerek, "Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. 'Her şeyi biz biliriz, biz yaparız' zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.