1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Estetik Operasyonlar Bozuk Psikolojinin Habercisi
Estetik Operasyonlar Bozuk Psikolojinin Habercisi

Estetik Operasyonlar Bozuk Psikolojinin Habercisi

Uzmanlar, estetik operasyonların bozuk psikolojinin habercisi olduğunu söyledi.

A+A-

Psikoterapist / Aile Çift Ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, estetik operasyonların bozuk psikolojinin habercisi olduğunu söyledi.

İnsanın kendi bedeninden veya bedeninin bir bölümünden hoşnut olmaması ve daha güzel olma çabasının yüzyıllardır görülen bir durum olduğunu anlatan Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Bazı zamanlarda toplumsal kabul ve topluma uyum sağlamak amaçlı yapılan güzellik çabalarının, bazı zamanlarda ise kişisel olarak özgüven eksikliğinden kaynaklandığını görmekteyiz. Günümüzde de güzelliğin değişmeyen önemi devam etmekte ve güzel olmak ve beğeni toplamak için birçok kişi oldukça fazla çaba harcamaktadır” dedi.

Güzelliğin birçok alanda önem taşıması, insanları farklılaştırma da güzelliğin bir kriter olması, doğal olarak güzelleşmek için özellikle çaba sarfedilmesine yol açtığını kaydeden Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “İşe alma ve partner seçimi gibi insanların oldukça fazla önem verdiği alanlarda güzelliğin kişiyi daha öne geçirdiğini yapılan araştırmalar göstermiştir. İşe alımlarda güzel/yakışıklı olan kişinin ileri sınav ve mülakat gibi kriter bakılmadığı durumlarda tercih edilme olasılığı daha yüksektir. İkili ilişkiler için ise güzel/yakışıklı olmanın ne denli önemli olduğunu söylemeye gerek bile olmayabilir. Araştırmalar özellikle erkeklerin fiziksel çekiciliğe kadınlara göre daha fazla önem verdiğini göstermiştir. Güzelleşmek için birçok yol denenirken; bunlardan en önemlisi de estetik operasyonlardır. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte tıp dünyası çok gelişmekte; bu durum estetik operasyonların da gelişmesini hızlandırmaktadır. Birçok kişinin güzelleşmek uğruna estetik yaptırma sıklığı zorunlu ameliyatlar oranına yakındır. Herkesin kendi bedeni üzerinde değişiklik yapmak isteme ve bunu gerçekleştirme özgürlüğü olmalıdır. Ancak estetik operasyon oranındaki artışın sağlık sorunları dışında ve gerçeklik algısına dayalı olup olmadığı önem bir noktadır.” şeklinde konuştu.

“Güzellik oldukça göreceli bir kavramdır ve kişinin kendi beden algısının sağlıklı ve normal olduğundan emin olunmalıdır” diyen Uzman Psikolog Naciye Tokaç, ”Kişinin kendisini güzel olarak algılamaması toplumsal yargılarla da ilişkilidir. Toplumsal olarak güzel olan kişilerin daha fazla desteklenmesi, tercih edilmesi çoğu kişinin güzelleşmek için daha fazla çaba göstermesine yol açmaktadır. Kozmetik dünyasından yeterli fayda göremeyen bireyler doğal olarak estetik dünyasına yönelmektedir. Kişinin sağlık açısından sorun gösteren bölgelerinin veya hoş olmadığını düşündüğü, normal ölçütlere göre yetersiz hissettiği vücut bölgelerinin estetik operasyonlarla düzeltilmek istenmesi kişisel hakkı olmakla birlikte; fazla sayıda ve tekrarlarla yapılan estetiklerin tekrardan düşünülmesi gereklidir. Hatta bazı estetik operasyonlar sonucunda normal güzellik ölçütlerine uygun olmayan ve hoş karşılanmayacak derecede sonuçlarda ortaya çıkmaktadır. Burada akla gelen kişinin beden algı bozukluğu olmasıdır. Estetik operasyonların artmasının nedenleri arasında kişilerin internet vs sosyal medya gibi kanallar vasıtasıyla daima diğer kişilerle iletişim içerisinde olması; daima güzel ve bakımlı görünmek zorunda olduğunu hissetmesi gibi birçok neden sayılabilir. İkili ilişkilerde güzel olanın tercih edilmesi, birçok alanda rekabet ortamının olması diğer nedenler arasında sayılabilir. Bir diğer neden ise estetik yaptırmanın toplum tarafından daha normal olarak karşılanması da sayılabilir. Her ne sebeple olursa olsun estetik operasyonların artmasında dikkat edilmesi gereken önemli neden kişinin beden algı bozukluğu olup olmamasıdır. Eğer beden algı bozukluğuna bağlı bir durum gözleniyorsa; güzelleşmek için estetik yeterli olmayacak belki de estetik operasyonlar tekrarlanacaktır. Böyle bir durumda öncelikle psikolojik destek alınarak beden algı bozukluğunun tedavi edilmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.