Ersin Tatar KKTC’nin Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi

Ersin Tatar KKTC’nin Yeni Cumhurbaşkanı Seçildi

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci turda resmi olmayan sonuçlara göre Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Ersin Tatar Cumhurbaşkanı seçildi.

A+A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci turda resmi olmayan sonuçlara göre Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Ersin Tatar Cumhurbaşkanı seçildi.

Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de tamamlandı ve oy sayımına başlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yarıştı.

Tatar, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 51,74’ünü (67 bin 385 oy) alarak Kuzey Kıbrıs’ın 5. Cumhurbaşkanı oldu. Bağımsız Aday Mustafa Akıncı ise yüzde 48,26 (62 bin 858) oy ile ikinci geldi.

Seçime katılım yüzde 61,03

11 Ekim'de yapılan seçimin ilk turunu Tatar oyların yüzde 32,34'ünü alarak birinci, Akıncı ise yüzde 29,80'ini alarak ikinci sırada tamamlamıştı.

YSK'dan yapılan açıklamada, dün saat 17.00 itibariyle ülke genelinde seçime katılım oranının yüzde 61,03 olduğu belirtildi. Kayıtlı 199 bin 29 seçmenin bulunduğu seçimde vatandaşlar 738 sandıkta oy kullandı.

Akıncı: Siyasi hayatımı noktalıyorum

Seçimi kaybetmesinin ardından siyasi hayatını noktaladığını açıklayan Akıncı, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede şunları söyledi:

"Neler yaşandığını hep anlattım. Tekrar etmeyeceğim. Sanrım neler yaşandığını da görmeyen kalmadı. Bu normal şartlarda yapılmış bir seçim dersek gerçeği söylemiş olmayız. Sayın Ersin Tatar'a hayırlı olsun. 

“Bu sonucun çıkmasında rol oynayanları da tebrik ederim. Bundan sonraki süreç siyasi hayatım bakımından 45 yıllık bir dönemin sonudur... Sonucu kabullenerek hayırlı olmasını diliyorum. Tatar’a görevinde üstün başarılar diliyorum.”

Tatar’dan Türkiye’ye teşekkür

Tatar ise seçimin ardından yaptığı zafer konuşmasında şunları söyledi: “Oy veren, vermeyen herkese teşekkürler. Önemli olan kutuplaşmak değil, birlik içinde KKTC'yi güzel günlere taşıyabilmek. Kıbrıs Türk'ü her şeyin en iyisini, en güzelini hak ediyor. Verdiğim her sözü tutacağım. Herkesin cumhurbaşkanı olacağım. 

“Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda yaşam mücadelesi verirken, bizlere her zaman yardım eden Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkürü borç sayarız. Seçim malzemesi yapmak için anavatan Türkiye'ye laf uzatanları kınıyoruz.”

ersin-tatar.jpg

Ersin Tatar hakkında

Siyasetçi. Kuzey Kıbrıs’ta 30 Ekim 2018’den bu yana UBP Genel Başkanlığı görevini sürdürüyor.

1960’ta Lefkoşa’da doğdu. Lise öğrenimini İngiltere’de tamamladı. 1982’de Cambridge Üniversitesi’nden mezun oldu. 1982-1986 yıllarında İngiltere’de PriceWaterhouse’da çalıştı ve CharteredAccountant unvanını aldı. 

1986-1991 yıllarında İngiltere’de PollyPeck Firması’nda, 1991-1992 yıllarında Ankara’da FMC-Nurol Savunma Sanayi AŞ’de finansman müdürü olarak çalıştı.

1992-2001 yıllarında İstanbul’da Show TV’de Genel Koordinatörlük yaptı. 1996’da Kuzey Kıbrı’ın ilk özel televizyon kanalı "Kanal T"yi kurdu. 2003’te UBP ile siyasete atıldı. 19 Nisan 2009 erken genel seçimlerinde UBP’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2009’da kurulan Derviş Eroğlu hükümetinde Maliye Bakanı görevine getirildi. 27 Mayıs 2010’da kurulan İrsen Küçük hükümetinde de bu görevini sürdürdü.

Kuzey Kıbrıs’ta 28 Temmuz 2013 erken genel seçimlerinde yeniden UBP’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. 8. dönemde Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanlığı yaptı. 

7 Ocak 2018 erken genel seçimlerinde yeniden UBP Lefkoşa Milletvekili seçildi. 27-28 Ekim 2018’deki UBP Kurultayı’nda Hüseyin Özgürgün ile ikinci tura kaldı ve Özgürgün’ün yarıştan çekildiğini açıklamasıyla Genel Başkan seçildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler