1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenistan Parlamentosu’ndan Türkiye ve Azerbaycan Kararı.. Program Onaylandı!
Ermenistan Parlamentosu’ndan Türkiye ve Azerbaycan Kararı.. Program Onaylandı!

Ermenistan Parlamentosu’ndan Türkiye ve Azerbaycan Kararı.. Program Onaylandı!

Ermenistan Parlamentosu, Azerbaycan ile barışın güçlendirilmesi ve Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasını öngören 2026-2031 hükümet programını kabul etti.

A+A-

Ermenistan Parlamentosu, Azerbaycan ile barışın güçlendirilmesi ve Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasını öngören 2026-2031 hükümet programını kabul etti.

Nikol Paşinyan hükümetinin “Gerçek Ermenistan” yaklaşımına dayandırdığı program, 63 kabul oyuna karşı 24 ret oyuyla geçti.

Programda Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi, Azerbaycan’la barışın kurumsallaştırılması ve bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi hedefleri yer aldı.

ANKARA VE BAKÜ İLE İLİŞKİLER PROGRAMDA

PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; Ermenistan Parlamentosu, Haziran ayında yapılan seçimlerin ardından Nikol Paşinyan hükümeti tarafından hazırlanan 2026-2031 dönemini kapsayan 5 yıllık programı kabul etti.

Programın dış politika bölümünde Azerbaycan ile tesis edilen barışın daha da güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılması hedeflenirken, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulması da hükümetin öncelikleri arasında gösterildi.

Bölge ülkeleriyle ilişkilerin normalleştirilmesi de programda yer alan başlıklardan biri oldu. Böylece Ankara ve Bakü ile ilişkiler, Ermenistan’ın önümüzdeki 5 yıllık hükümet programında doğrudan yer alan dış politika hedefleri arasına girdi.

PROGRAM 63 OYLA KABUL EDİLDİ

Ermenistan Parlamentosunda yapılan oylamada hükümet programı 63 milletvekilinin kabul oyuyla geçti. 24 milletvekili ise programa karşı oy kullandı.

Program, Paşinyan hükümetinin Haziran seçimlerinin ardından ortaya koyduğu yeni dönem politikalarının temel çerçevesini oluşturuyor. “Gerçek Ermenistan” konsepti üzerinden hazırlanan metinde dış politika, güvenlik, ekonomik ilişkiler ve bölgesel normalleşme başlıklarına yer verildi.

Türkiye ve Azerbaycan’la ilişkiler ise programın dış politika bakımından dikkat çeken bölümlerinden oldu.

AZERBAYCAN İLE BARIŞIN KURUMSALLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Programda Ermenistan ile Azerbaycan arasında tesis edilen barışın sağlamlaştırılması ve daha ileri düzeyde kurumsallaştırılması hedefleniyor.

Bu yaklaşım, iki ülke arasında son dönemde yürütülen barış sürecinin siyasi ve kurumsal zeminde ilerletilmesini öngörüyor. Ermenistan hükümeti, Azerbaycan’la ilişkilerin yanı sıra bölge ülkeleriyle normalleşmeyi de dış politika öncelikleri arasında sıraladı.

Türkiye açısından ise programda diplomatik ilişkilerin tesis edilmesi hedefi bulunuyor. Bu hedef, iki ülke arasında uzun süredir devam eden normalleşme görüşmelerinin daha ileri bir aşamaya taşınması açısından önem taşıyor.

TÜRKİYE İLE DİPLOMATİK İLİŞKİ HEDEFİ

Ermenistan’ın yeni hükümet programında Ankara ile ilişkilerin normalleştirilmesinin yanı sıra diplomatik ilişkilerin kurulması da açık biçimde yer aldı.

Programın daha önce açıklanan çerçevesinde Türkiye ile sınırların açılması ve ekonomik bağlantıların geliştirilmesi de bölgesel normalleşme hedefleriyle birlikte gündeme gelmişti.

Türkiye, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki kalıcı barış sürecini desteklerken, Ankara-Erivan normalleşmesinin Bakü-Erivan ilişkilerindeki gelişmelerle birlikte ilerlemesi gerektiğini savunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Nisan ayında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde, Türkiye’nin Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı barış yolunda atılan adımları desteklemeyi sürdüreceğini belirtmişti.

ERMENİSTAN’IN DIŞ POLİTİKA ÇİZGİSİ DEĞİŞİYOR

Program yalnızca Türkiye ve Azerbaycan’la ilişkileri kapsamıyor. Ermenistan’ın “dengeli ve dengeleyici dış politika” çizgisini sürdüreceği belirtilirken, Avrupa Birliği ve ABD ile stratejik ortaklıkların derinleştirilmesi hedefleniyor.

Metinde Rusya ile ilişkilerin dönüştürülmesi ve geliştirilmesi, İran, Çin ve Hindistan ile ilişkilerin güçlendirilmesi de dış politika hedefleri arasında bulunuyor.

Bu çerçeve, Paşinyan hükümetinin Ermenistan’ın dış ilişkilerinde daha dengeli ve çok yönlü bir yapı oluşturma hedefini ortaya koyuyor.

GÖZLER UYGULAMA AŞAMASINDA

Ermenistan Parlamentosunun 2026-2031 programını onaylamasıyla Türkiye ve Azerbaycan’la ilişkiler hükümetin resmi programındaki hedefler arasına girdi. Programın kabulü, Ankara-Erivan normalleşmesi ile Bakü-Erivan barış sürecinin önümüzdeki dönemde Ermenistan’ın dış politika gündemindeki yerini güçlendirdi.

Bundan sonraki süreçte programda yer alan diplomatik ilişkilerin kurulması, Azerbaycan’la barışın kurumsallaştırılması ve bölgesel normalleşmeye ilişkin hedeflerin hangi somut adımlarla hayata geçirileceği takip edilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.