1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Elmalı Myo’dan Öğrencilere Yönelik Madde Bağımlılığı Paneli
Ermeni Soykırımı 'Yıl Dönümü'nde Anılıyor

Ermeni Soykırımı 'Yıl Dönümü'nde Anılıyor

Ermeni Soykırımı, 106'ncı yıl dönümünde 24 Nisan günü düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

A+A-

Ermeni Soykırımı, 106'ncı yıl dönümünde 24 Nisan günü düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

TÜRKİYE'DE ONLİNE ANMA

24 Nisan Ermeni Soykırımı'nı anması bu yıl Türkiye'de de Covid-19 nedeniyle online gerçekleştirilecek.

Haberin uzantısı...

JOE BİDEN ‘SOYKIRIM’ DEDİ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1915 yılındaki Ermeni tehcirini "soykırım" olarak niteledi.

Böylece Biden, 1981 yılında aynı sözcüğü kullanan Ronald Reagan'dan bu yana "soykırım" diyen ilk ABD başkanı oldu.

ABD Başkanı açıklamasını Ermeniler'in soykırımı anma günü olarak kabul ettikleri 24 Nisan'da yaptı. Biden 23 Nisan'da göreve geldikten üç ay sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşmüştü

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamalarda 1915 olaylarına ilişkin bir ifade yer almamıştı.

Erdoğan'a telefonda söyledi 

Ancak Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklar Biden'ın Erdoğan'a, 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak tanıyacağını söylediğini bildirdi. 

1915 olaylarını soykırım olarak nitelemek simgesel anlam taşısa da bu tanıma ile Beyaz Saray uzun yıllardır her 24 Nisan'da kullandığı dili dikkat ve titizlikle ayarlama geleneğinden ayrılmış oldu.

Biden adayken söz vermişti

Ermeni soykırımını tanıyacağını söyleyen Bernie Sandeds'ın tabanını da kitlesine katan Joe Biden, bir yıl önce henüz başkan adayıyken soykırım tanımının kullanılması sözü vermişti. 

Biden, o dönemde paylaştığı Twitter mesajında şöyle demişti: "Bugün, Ermeniler'in Metz Yeghern, Ermeni Soykırımı sırasında karşı karşıya kaldıkları zulmü hatırlıyoruz. Ermeni Soykırımı'nı kabul eden bir karara destek verme taahhüdünde bulunuyorum, evrensel insan haklarını öncelik sıralamasının en üzerinde tutacağım."

Türkiye hangi noktada?

Türkiye makamları, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan birçok Ermeninin, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı kuvvetleri ile çatışmalarda öldürüldüğünü kabul ediyor.

Ancak rakamlara itiraz ediyor ve cinayetlerin sistematik bir şekilde düzenlendiğini ve bir soykırım teşkil ettiğini reddediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler