Erdoğanın Kürdistan ZİYARETİ

Erdoğan'ın Kürdistan ZİYARETİ

Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret eden Başbakan Erdoğan, 'Mili birlik ve kardeşlik projesi' ile 'ileri demokrasi' konusunda, daha geniş hak ve özgürlükler noktasında tarihi adımlar attıklarını savundu.

A+A-

Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden Başbakan Erdoğan, "Mili birlik ve kardeşlik projesi" ile “ileri demokrasi” konusunda, daha geniş hak ve özgürlükler noktasında tarihi adımlar attıklarını savundu.

Başbakan Erdoğan, saat 17.20’de Irak'ın Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’e (Erbil) geldi. Erdoğan’ı, Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Kürt Başbakan Berham Salih, KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, bakanlar ve diğer yetkililer karşıladı. Erdoğan, Hewler Uluslararası Havaalanı’nın açılışında yaptığı konuşmada, "Komşu bir ülkenin kardeş Kürt halkının" refahının artması ile sevindiklerini dile getirdi. Erdoğan, Irak ile Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağlarının olduğunu ifade ederek, "Bu güzel bölgeyi şimdi artık havayolu ile ki; ben buna aslında havayolu demek istemiyorum. Halkın yolu diyorum. Bu halkın yolu ile de birbirimize dünyaya daha da yakınlaştırıyoruz" dedi.

'İç huzur, güvenlik, adalet yoksa...'

Erdoğan, "Biz ekonomik kalkınmanın demokrasi ile hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi ile kardeşlikle paralel gitmesini son derece önemsiyoruz. İç huzur yoksa, güvenlik yoksa, adalet mekanizması işlemiyorsa, orada ne ekonomik ne sosyal kalkınmadan bahsedilemez. Son 8 yılda Türkiye içinde kardeşliği yücelterek ekonomiyi büyüttük" dedi.

Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını azaltmak için, bölgede, Türkiye tarihinin en büyük yatırım seferlerini başlattıklarını ileri süren Erdoğan, "Mili birlik ve kardeşlik projesi ile ileri demokrasi daha geniş hak ve özgürlükler noktasında tarihi adımlar attık. Şuanda Kürt kökenli vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı bu bölgelerde yılların ihmalini ortadan kaldırıyor, inkar politikalarına son veriyor, devlet-millet kaynaşmasını daha güçlü hale getiriyoruz. Şunu unutmayınız, güçlü bir Türkiye güçlü bir Irak demektir. Güçlü bir Irak da güçlü bir Türkiye demektir. Bu bölgedeki yatırımlarımız aslında nasıl bir gönül birliği içinde olduğumuzu gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

Barzani: Kürdistan ve Türkiye arasında köprü olacak

Barzani ise, Erdoğan ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sayın Erdoğan'ın bugün Irak'a gelişi tarihi günlerden biridir. Bu sizin cesaretli kararlarınızdan biridir. Bu gelişiniz Kürdistan ve Türkiye arasında köprü olacak. Siz çok önemli kararlar verdiniz. Biz bütün Ortadoğu ve dünya olarak attığınız bu adımları çok önemli buluyoruz. Sorunların çözümü için önemli adımlar atıyorsunuz. Umarım yeni adımlar için bu bir başlangıç olacak. Özellikle Kürdistan halkı için önemlidir ve iyi olacağına inanıyorum." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.