1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Erdoğan, Diyarbakır’da Konuştu
Erdoğan, Diyarbakır’da Konuştu

Erdoğan, Diyarbakır’da Konuştu

Referandum mitingi dolaysıyla Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Belediye başkanlığı zorla elinde alınmış biriyim. Yasal yollardan yeni belediye başkanları, kayyumlar atanmaya başlandı, her yer nasıl değişmeye başladı” dedi.

A+A-

Referandum mitingi dolaysıyla Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Belediye başkanlığı zorla elinde alınmış biriyim. Yasal yollardan yeni belediye başkanları, kayyumlar atanmaya başlandı, her yer nasıl değişmeye başladı” dedi. 
Toplu açılış töreni ve referandum mitingine katılmak üzere Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte çok sayıda partili eşlik etti. Merkez Cami’nin temel atma törenine katılan Erdoğan ve heyeti, ardından polis ablukası altında Diyarbakır Valiliği’ne geçti. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bekleyen çevre il ve ilçelerden kente getirilen korucu ve polislere, MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan’ın konuşmalarının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. 

‘TEK MİLLET TEK VATAN’ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak konuştu. Toplu Açılış Töreni için Diyarbakır’a geldiklerini belirten Albayrak, geliş nedenlerinin 16 Nisan referandum seçimleri olduğunu söyledi. Diyarbakır’ın Türkiye açısından önemli kentlerden biri olduğunu ifade eden Albayrak, “Yürürlüğü bir kenara koyalım, 16 maddeyi okuyalım. Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası için, 16 Nisan 15 Temmuz’un rövanşıdır. ‘Evet’ demeye var mıyız? 15Temmuz’da nasıl korkmadıysak, 16 Nisan’da da korkmayacağız. Cumhurbaşkanımızın Rabia’sı var, Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet için ‘Evet’ mi?” diye onay aldı. 
SOYLU: BİZİ DARBELERLE TERBİYE ETTİLER
Ardından konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, kardeşlik ve özgürlük mücadelesi verdiklerini ileri sürerek, “Bizi yıllardan beri terbiye ettiler. Bizi darbeler ile terbiye ettiler. Bizi anarşizm ile terbiye ettiler. Biz 16 Nisan’da sadece 18 maddelik referanduma gitmiyoruz. 1961, 1982 anayasası ile millete yakışmayan elbiseyi, bizi terbiye etmeye çalışanlara karşı ‘Bu vatan bizimdir’ demeyi haykırmak istiyoruz. Bu ülkede birliğimizi bozmak isteyen PKK, DEAŞ bir araya gelsinler, kardeşliğimizi yıkamazlar. Terörü bitireceğiz, endişe etmeyin. Hesap sormazsak namerdiz. Terör bitecek, huzur gelecek, turizm gelecek, terör bitecek zenginlik gelecek zenginlik. PKK’yi tarihin dibine gömmezsek, silip atmazsak, bu dünyada, diğer dünyada bize hesap sor Diyarbakır. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Kararımız ‘Evet’. Allah bizi mahçup etmesin” dedi.
ÖZHASEKİ YIKIMI GÖRMEDİ
Sur’da yeniden yapılandırma vaadinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise, HDP’li vekilleri hedef alarak, “Her türlü yalanı söylediler. Siz neredesiniz, yalanlarınız nerede? İnsanların içine çıkabiliyor musunuz? Bizim herkesin içine çıkmaya yüzümüz var. Güçlü bir şekilde referandumdan çıkacağız” diye konuştu.
Avrupa’da yaşanan kriz üzerinden konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, şunları söyledi: “İsviçre’nin başkentinde, Cumhurbaşkanımızın resminin yanında ‘Erdoğan’ı öldürün’ mitingleri yaptılar. Hollanda’nın Almanya’nın ne işi var. Referandumu Türkiye’de yapıyoruz. Onlar gibi terör örgütü liderlerinden biri, HDP’nin kampanyasına destek çağrısı yapıyor. Ama Diyarbakırlı kardeşlerimiz ‘Evet’ diyor. Siz ‘Evet’ deyince PKK’nin, FETÖ’nün diz çökeceğini biliyorlar. Bütün mazlumlara daha güçlü bir şekilde sahip çıkacaklarını biliyorlar. Barış ve huzur istemiyorlar.” 
KÜRT SORUNU DEMEDİ, BOL VAATTE BULUNDU 
Bakanların konuşmasından sonra kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıkarak, kitleye seslendi. Konuşmasında sık sık ekonomi paketlere değinen Erdoğan, Kürt sorununa dair tek kelime etmedi, bol bol ekonomi vaatlerinde bulundu. 
2015 yılında bitirilen “çözüm süreci”ne ilişkin de hiç konuşmayan Erdoğan, “PKK yanlıları, barış barış barış diyorlar. Laf ile barış olur mu? Elinde silah olanlar ile barış olur mu? Biz inşa, ihya ediyoruz. Barışın fedaileri biziz. Özgürlüklerin fedaisi biziz” dedi. 
DİYARBAKIR BENİ MAHÇUP ETMEYECEKTİR, DEĞİL Mİ?
Diğer referandum mitinglerinin aksine Diyarbakır’da yeni anayasa değişikliğinin içeriğine değinmeyen Erdoğan, “16 Nisan Diyarbakır içinde yeni bir dönemin müjdecisi olacaktır. Büyük Türkiye için ‘Evet’ mi? Bu sesi duymayanın kulağı değil, kalbide kapalıdır. Diyarbakır beni mahcup etmeyecektir değil mi?” diye sordu. 
'BELEDİYE BAŞKANLIĞIM ZORLA ELİMDEN ALINDI'
Belediyelere atanan kayyumları savunan Erdoğan, “Özellikle darbe dönemlerinde ve sıkıyönetim dönemlerinde Diyarbakır’a haksızlıklar yapıldı. Ülkemizin her köşesinde insanlar inanç ve düşüncelerinden dolayı baskı görmüştür. Belediye Başkanlığım elimden zorla alınmış ve cezaevine düşmüş birisiyim… Bunlar benim Kürt kardeşlerimi sevmiyor, asla temsilcileri olamaz. Siz belediyeler elinizdeydi ne yaptınız. Yasal yollardan kayyum atandı, hemen her yer nasıl değişti. İş bilenin, kılıç kuşananın” diye konuştu. 
'DİYARBAKIR’DA TURİZM PATLAMASI OLACAK'
Erdoğan, 6 mahallesinde hala sokağa çıkma yasağının ve yıkımın sürdüğü Sur için şöyle dedi: “Suriçi’ni Diyarbakır’a yakışır bir hale getirmek istiyoruz. Çok tarihi eser olduğu için çalışmalar ağır işliyor. 3695 bağımsız birimin yıkımı ve enkaz kaldırma işlemi tamamlandı. Bölgenin alt yapısı yenilendi. Sokaklar evler tümüyle elden geçiriliyor. 2 bin Diyarbakır evi yaparak turizm hizmetine sunacağız. Niçin Diyarbakır’da turizm patlaması olmasın. Hevsel Bahçeleri de halkımıza hizmet verecek şekilde yenileniyor.”
KÜRTÇE SEÇİM KAMPANYALARI YAPILIYOR MU?
Referandum sürecinde Van, Şırnak ve Diyarbakır’da HDP’nin Kürtçe “Bêjin Na” şarkısı yasaklanırken, Erdoğan, “Başbakanlığım döneminde, Kürtçe yayın ve kurslar serbest oldu mu? Anneler çocukları ile cezaevlerinde Kürtçe konuşabildi mi? Kürtçe seçim kampanyaları yapılıyor mu? Biz özgürlüklerin teminatıyız” dedi.
Konuşmasında HDP’ye de yüklenen Erdoğan, “Gelelim 16 Nisan’a, CHP’nin peşine düştüler. Avrupa’da ırkçıların peşine düşüp ‘Hayır’ diyorlar. 1980 Anayasası değil, buna ‘Hayır’ diyenlere gelin bu kez ‘Evet’ diyelim. Hazırlayalım dedik, katılmadılar. CHP’nin Pelsilvanya’dan aldığı gibi, bunlar da terör baronlarından talimat alıyorlar” diye konuştu. 
‘SIKIYÖNETİM UYGULAMALARI KALKACAK’ VAADİ
Erdoğan, yeni anayasa değişikliğiyle sıkıyönetim uygulamalarının kalkacağına işaret ederek, “Diyarbakırlılar OHAL’in ne olduğunu iyi biliyor. Diyarbakır’dan öyle bir ‘Evet’ sesi yükselsin ki Kandil’in de, Pensilvanya’nın da Avrupa’nın da sesi titresin” dedi. 
Konuşmasında CHP’ye de yüklenen Erdoğan, şöyle devam etti: “‘Hayır’ diyenlere terörist demiyorum. Kılıçdaroğlu yalan söyleme. Kandil ‘Hayır’ diyor, ‘Buna dikkat et’ diyorum. İnsan sevdiğiyle beraberdir. Başka kim diyor. Pensilvanya’da ‘Hayır’ diyor. Bunlar birinci köprüye de ‘Hayır’ dediler. İkinci köprüye de ‘Hayır’ dediler. Biz onlara rağmen bu yatırımları yapıyoruz.”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.