1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde Yeni Tabela Takıldı
Erdoğan, Aliyev'le Görüştü... 'Tarihi Bir Fırsat Penceresi Açıldı'

Erdoğan, Aliyev'le Görüştü... 'Tarihi Bir Fırsat Penceresi Açıldı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısında, "Karabağ'da işgalin sona ermesiyle bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı" dedi.

A+A-

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, beşinci kez göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısında, "Karabağ'da işgalin sona ermesiyle bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanan Aliyev ve Erdoğan'ın başkanlığında, iki ülke arasında, vergilendirme, veterinerlik ve yükseköğretim alanında anlaşmalara imza atıldı. İki lider, ardından anlaşmaların imza töreninde açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN: GİRİŞİMLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerden bahsederek, "Toplam ticaret hacmimiz geçen sene ilk defa 7,5 milyar doları yakaladı. 15 milyar dolar hedefi için gayretlerimizi artıracağız" ifadelerini kullandı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) toplantılarına Azerbaycan heyetinin katılımının engellenmesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Kararı geçersiz kılana kadar Azerbaycan'a desteğimizi, girişimlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, görüşmeler sırasında Güney Kafkasya'nın barış ve istikrarına dair atılan adımları da ele aldıklarını dile getirdi. "Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının bölge ve dünyada barış, huzur ve istikrar için yeni bir umut kaynağı olacağı şüphesizdir" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu süreçte Azerbaycan'la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ'da işgalin sona ermesiyle bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açılıyor. Bu fırsat penceresinin kapanmaması çok önemlidir. Ermenistan'ın uzun vadeli düşünerek stratejik bir perspektifle bu süreci değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Üçüncü tarafları da süreci zehirlemek yerine yapıcı katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde iki ülke sınırında meydana gelen eylemlerin tekrar yaşanmamasını ümit ettiğimizi de belirtmek istiyorum. Yaralanan Azerbaycan ordusu mensubu kardeşimize acil şifalar diliyorum."

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a düzenlediği askeri operasyonun ardından, 29 Eylül itibarıyla Ermenilerin yüzde 70'i Karabağ'dan ayrılmış, Dağlık Karabağ'da tek taraflı ilan edilen ve Azerbaycan'ın tanımadığı yönetim, varlığına 1 Ocak'tan itibaren son vereceğini açıklamıştı. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşmeler devam ederken, geçtiğimiz hafta iki ülke karşılıklı olarak 'ateşkesi ihlal etme' suçlamasında bulunmuştu. 

ALİYEV: BU, HALKARIN BİRLİĞİNE İVME KAZANDIRACAK

Ortak basın toplantısında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de "Türkiye ve Azerbaycan birliği sadece bölge için değil Avrasya için önemli etkendir" diyerek, 'Türkiye'nin bugün dünya çapında söz sahibi olduğunu' söyledi. Aliyev, "Türk dünyasının birleşmesi, ortak kültürlere sahip halkların bir arada olması, her bir Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesinin gücüne güç katacak" değerlendirmesinde bulundu.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirve Toplantısı'nın temmuz ayında düzenleneceğini hatırlatan Aliyev, "Şuşa'da yapılacak zirvede KKTC Cumhurbaşkanı da benim davetimle yer alacaktır. Bu, Türk halklarının birliğine ivme kazandıracaktır" dedi.

Aliyev, Türkiye'nin bölgede barışın, istikrarın ve işbirliğinin garantörü olduğunu, 2. Karabağ Savaşı sırasında Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi. "Barışçıl yollarla çözemediğimiz tarihi meselemizi biz savaş meydanında çözdük" diyen Aliyev, Azerbaycan halkının Türkiye'nin desteğini unutmayacağını belirtti.

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN ARASINDA 3 ANLAŞMA İMZALANDI

İmza töreninde 'Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) İle Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim Ve Eğitim Bakanlığı Arasında Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı' Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev tarafından imzalandı.

'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veterinerlik Alanında İşbirliği Anlaşması'nı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov imzaladı. İmzalanan üçüncü anlaşma olan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması'na Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov imza attı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler