1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öğrenci Yurdunda Yangın: 12 Ölü
İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay Hapis Cezası

İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay Hapis Cezası

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada indirimsiz 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kuruluüyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması bugün görüldü. 

Mahkemeye 16.00'a kadar ara veren mahkeme heyeti, yeniden toplandıktan sonra duruşmayı başlattı. 

Karar için 30 dakika daha ara veren mahkeme heyeti, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

….haberin öncesi

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. İmamoğlu'na siyasi yasak getiren 53. madde uygulandı. İmamoğlu’nun siyasi yasaklı hale gelmesi için verilen kararın kesinleşmesi gerekiyor.

Duruşmada müdafi avukatları hazır bulunurken, CHP ve İyi Parti milletvekilleri, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve çok sayıda parti meclisi üyeleri izleyici olarak katıldı. Polis, duruşmadan saatler önce adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Adliye girişlerinin yapıldığı yollar bariyerler kapatıldı. Öte yandan davanın görüldüğü 7'inci Asliye Ceza salonunun bulunduğu koridor da bariyerlerle kapatıldı. Çok sayıda parti temsilcileri bariyer dışında kalarak salonun olduğu noktaya girişlerine izin verilmedi.

REDDİ HAKİM TALEBİNE RET

Hakim Mehdi Komşul, bir önceki celse yapılan reddi hakim talebinin reddedildiğini açıkladı. İmamoğlu’nun avukatları, reddi hakim itirazının Ceza Muhakemesi Kanununun 31’inci maddesine göre bir kez daha ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. Hakim, itirazın daha önce sonuçlandırıldığını, yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

SOYLU'NUN TANIK OLARAK DİNLENMESİ TALEP EDİLDİ

Savunma avukatı Kemal Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, İmamoğlu'nun şahsını kastederek hakaret ettiğine yönelik sözlerini içeren bir CD'yi mahkemeye sunduklarını belirterek, Soylu'nun tanık olarak mahkemede dinlenmesini talep etti.

MURAT ONGUN: 'İMAMOĞLU 'AZ BİLE KONUŞTUM' DEDİ

Bu talebe mahkeme tarafından yanıt verilmeden İBB Basın Sözcüsü Murat Ongun'un ifadesine geçildi.

Tanık olarak dinlenen Murat Ongun ifadesinde şunları söyledi:

"Üsküdar'daki Fethi Paşa Korusu'nda bir aradaydık. Bir toplantı esnasında birçok gazeteci arkadaşımız sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'num yaptı açıklamada "ahmak" dediği ve bu konuda Ekrem İmamoğlu'nun yanıt vermek isteyip istemediğini sordular. Ben de konuyu başkanımıza sordum. Ekrem İmamoğlu ise "Bunlar çok yakışıksız bir ifade. Ona yanıt verelim" dedi. Gazeteci arkadaşları arayıp davet ettik. Binanın içine girerken Ekrem İmamoğlu'na 'acaba sayın başkana çok mu ağır konuştunuz' diye sordum. Ekrem İmamoğlu da "Az bile konuştum" dedi"

Ongun, "basına verdiği demeç öncesinde ya da sonrasında İmamoğlu'nun YSK üyelerine yönelik herhangi bir söz ya da yorum yaptı mı?" sorusuna "Herhangi olumsuz bir söz duymadım." cevabını verdi.

NECATİ ÖZKAN: İMAMOĞLU, SOYLU'YA SÖZLERİNİ İADE ETTİ

Daha sonra tanık olarak Necati Özkan söz aldı. Özkan da ifadesinde, gazetecilerin "Soylu'nun sözlerine cevap verecek misiniz?" diye sorduğunu, İmamoğlu'nun da "Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı diye" giriş yaparak eleştiriyi kendisine iade ettiğini belirtti ve "Ertesi gün bütün gazetelerde başlıklar, "Ekrem İmamoğlu Süleyman Soylu'ya cevap verdi" şeklindeydi. Basın böyle anladı, Ekrem Bey böyle anladı, bu dava nasıl oldu anlayamadık" diye konuştu.

Özkan’ın, hâkimin “İmamoğlu’nun hiç YSK ile ilgili bir ifadesi oldu mu?” sorusuna, “Konusu bile geçmedi” yanıtını verdi.

Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçişleri Bakanı, bu davanın başından sonuna kadar İmamoğlu’nu hedef alan eylem ve harekette bulundu. Ekrem Bey, yenilenen seçimlerin arkasındaki iradenin siyasi iktidar olduğunu düşündüğü için konteksinde YSK üyeleri yoktur."

BİLİRKİŞİ RAPORU OKUNDU

Özkan'ın ifadesinin ardından İzzet Özgenç, Ahmet Gökçen, Adem Sözüer tarafından hazırlanan bilirkişi raporu okundu. Avukat Kemal Polat, "Okunan raporda eleştiri konusu yapılan ve mütalaayı düzenleyen uzman tanıkların dinlenmesini talep ediyoruz" dedi.

SAVCI MÜTALAASINI YİNELEDİ

Raporun okunmasından sonra savcı mütaalasını verdi ve İmamoğlu'nun "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin de uygulanması talebini yineledi.

SOYLU'NUN DİNLENME TALEBİ REDDEDİLDİ

Daha sonra Süleyman Soylu’nun dava konusu olayla ilgili sosyal medyada yayınladığı son konuşması mahkemede dinletildi.

Avukat Kemal Polat konuşmanın bitiminde, "Süleyman Soylu'nun ifadelerinin arkasında olup olmadığı konusunda mahkemede tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz." diyerek, duruşma başındaki taleplerini yineledi. Talebe ilişkin beyanı sorulan savcı, "Uzman tanıkların dinlenmesine yönelik talebimiz yoktur" dedi. Mahkeme de "davaya yarar sağlamayacağı" gerekçesiyle talebi reddetti.

DURUŞMAYA 16.00'YA KADAR ARA VERİLDİ

Müdafi avukat Kemal Polat, esas hakkındaki mütalaaya karşı ayrıntılı savunma yapmak ve bugünkü duruşmadaki tanık, delil ve beyanları detaylı olarak değerlendirmek için ek süre talep etti.

Ek süre talebini de reddeden mahkeme heyeti duruşmaya 16.00'ya kadar ara verdi.

ARA SONA ERDİ

Verilen 3 saatlik ara sona erdi ve duruşma yeniden başladı. Avukatlar mütalaaya karşı savunma yapıyor.

DURUŞMANIN BUNDAN SONRAKİ KISMI KAYDEDİLECEK

Av. Kemal Polat, “Duruşmanın bundan sonra SEGBİS ile kaydedilmesini istiyorum çünkü detaylı savunmalar yapılacak” dedi.

Hakim, SEGBİS ile kayıt alınması için ilgili kişileri çağırttı. Duruşma SEGBİS'le kayıt altına alınıyor.

HÜKMÜN AÇIKLANMASI İÇİN YARIM SAAT ARA VERİLDİ

Müvekkilleri Ekrem İmamoğlu'nun beraatini talep eden avukatlar, Emile Zola'nin sözüyle "Gerçek yürüyor onu hiçbir şey durduramaz" noktaladı.

Hükmün açıklanması için yarım saat ara verildi.

İYİ PARTİ VE CHP'Lİ VEKİLLER: EKREM İMAMOĞLU DEĞİL SEÇMENİN İRADESİ YARGILANIYOR

Ara sırasında İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ve CHP Milletvekili Muharrem Erkek açıklamalarda bulundu.

Erdem, “Size bir hukukçu olarak şu kadarını söyleyebilirim: Herhalde Türk yargısı bu kadar saçma bir iddia, bu kadar saçma bir yargılama ve bu kadar saçma bir davayı zor görür. Sayın İmamoğlu'nun kazandığı belediye başkanlığını vatandaşın, milletin reyiyle kazanamayıp böyle hukuk, yargı müessesesini kullanarak elde etmek için yaptığı bir girişim. İYİ Parti olarak Sayın Genel Başkanımız baştan itibaren bu davayı takip ediyoruz. Sonuna kadar takip edeceğiz. Hiçbir surette vatandaşın oyunu, vatandaşın iradesini İYİ Parti olarak ne AKP'ye ne de hiç kimseye yedirmeyiz” dedi.

CHP Milletvekili Muharrem Erkek de şunları söyledi: "Aslında burada İstanbul'un iradesi yargılanıyor. Demokrasi yargılanıyor. Seçmenin iradesi yargılanıyor. İçişleri Bakanı bir açıklama yapıyor zaten cumhuriyet tarihinin en sorumsuz, basiretsiz bir İçişleri Bakanı'yla karşı karşıyayız. İstanbul'u kazandık. Türkiye'yi de kazanacağız. Korku bu.”

KARAR BEKLENİYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Öte yandan İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinin de uygulanması da isteniyor. Bugünkü duruşmada mahkeme heyetinin karar vermesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

İmamoğlu, 30 Ekim 2019'da Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen kongrede 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesini eleştirmiş, Soylu buna karşı yaptığı açıklamada, “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti. İmamoğlu da, "Tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” yanıtı vermişti.

Duruşmada Fox TV muhabiri Gülşah İnce, tanık olarak dinlendi. İnce, "İmamoğlu'na, 'Sayın Soylu sizin için şu ifadeleri kullanmıştı. Siz ne diyeceksiniz' diye Soylu'nun sözlerini tırnak içinde kendisine aktarmıştım. Ekrem İmamoğlu da sözlerinin başında 'Söze bakarım söz mü diye, adama bakarım adam mı diye' diyerek başlamıştı" diye konuştu.

İnce, söz konusu haberi de "İmamoğlu'ndan Soylu'ya cevap" şeklinde yayınladıklarını aktardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler