1. HABERLER

  2. Margosyan, Hrant Dink'i ANLATTI
Ehlibeyt Işıklı Camii'ne Resmi AÇILIŞ

Ehlibeyt Işıklı Camii'ne Resmi AÇILIŞ

Türkiye'de yaşayan Caferilerin ilk camisi olan Kars Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii'nin yenileme çalışmaları tamamlanarak törenle açılışı yapıldı.

A+A-
Türkiye'de yaşayan Caferilerin ilk camisi olan Kars Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii'nin yenileme çalışmaları tamamlanarak törenle açılışı yapıldı.
Yeni Mahalle Cumhuriyet Caddesinde yapılan törende konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç Dr. Fikret Karaman, Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye’de vatandaşlık esasına göre hizmet veren bir kurum olduğunu söyledi.
Osmanlı yönetiminden Cumhuriyet yönetimine geçerken merhum Mustafa Kemal Atatürk’ün Diyanet İşleri Reisliğini büyük bir özenle ve bir proje ile kurduğunu belirten Karaman, “O günden bugüne kadar da gerçekten ülkemizde bütün kurumların, bütün vatandaşların bir ortak paydası olmuştur. Şuan da içinde yaşadığımız asırda dünya üzerinde insan hakları, inanç ve vicdan özgürlüğü ve bütün bu toplumu ilgilendiren bu manevi değerlerden sıkıntının çekildiği bir çağda peygamberimiz bin 400 yıl önce şu hükmü ortaya koymuştur. Camiler, kiliseler, mabetler toplumun ortak malıdır, bunlara dokunulamaz. Bunlar bir anlamda bağımsız insanların istifade edeceği ortak mekanlardır. Hatta savaş esnasında bile buralara dokunulmamasını peygamberimiz emir etmişlerdir. Bir savaş anı olsa bile çocuklara, yaşlı insanlara, hasta insanlara, kadınlara, meyve veren ağaçlara bile dokunulmamasını, eti yenilen hayvanların bile telef edilmemesini sevgili peygamberimiz emir etmiştir” diye konuştu.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde camii sayısının 12 bin 500 olduğunu ifade eden Karaman şöyle konuştu:
“Şuanda 2010 yılında ülkemizde ki camii sayısı 78 bindir. Bu ülkemizin kalkınmasıyla, nüfusuyla gelişmesiyle, yerleşim yerlerinin yeniden tesis edilmesiyle orantılı olarak camilerimizde belli bir mimari içerisinde gelişmiş ve halkımızın ihtiyacına cevap verecek şekilde inşa edilmişlerdir. Bugün ülkemizde devlet olarak doğrudan camilere bir ödenek tahsis etmemekle beraber halkımızın ruhunda var olan bu yardımlaşma, hayır işleme insanların en hayırlısı başkasına hayrı olandır düşüncesinden hareketle bu güzel saygın camilerimizin tamamı halkımızın katkılarıyla yapılmıştır. Bugün Kars’ımızda var olan onlarca, yüzlerce camii halkasına Merkez Ehlibeyt Işıklı camisi de yeni bir mabet olarak eklenmiştir. Yeryüzünde ezanın okunmadığı hiçbir saat, hiçbir dakika ve hiçbir saniye yoktur. Şuanda burada ezan okunuyor, 1,5 saat sonra devam eder Edirne’ye kadar ve ondan sonra Batıya doğru gittikçe bu ezan 24 saat boyunca her yerde yeryüzünde okunur.”
Camilerin Müslümanların kutsal mekanları olduğunu söyleyerek, toparlanan, toplanan yerler anlamına da geldiğini ifade eden Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Camiler, tarihin değişik dönemlerinde farklı ülkelerde ve farklı kıtalarda farklı mimari şekillerde günümüze kadar gelmiş ve Müslümanların özellikle İslamiyetin kabulünden günümüze kadar hayırlarının ebedileştirilmesi üzere yapılan mekanlardır. Bu caminin yapılmasında desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Vali Ahmet Kara ise, Camilerin sosyal dayanışma, ibadet ve eğitim yuvaları olmasının yanında Allah’a baş eğilen yerler olduğunu belirtti. Camilerde ihtiyarların olduğunu belirten Kara, “Camilerde gençlerimiz yok, çocuklarımız yok. Camilerde çocuklarımızın ve gençlerimizin olması lazım. Camilere hepimizin ihtiyacı vardır. Bu cami Kabetullah ve mescidi aksa gibidir. Bu camide hem ibadet yapılacak, hem ilim öğrenilecek hem de birbirimizin meselelerini tartıştığımız yerler halinde kullanılacaktır. Camiler bir cemaatin, ümmetin, Müslüman topluluğunun bulunduğu yerin merkezidir. Camilere çok önem verelim” dedi.
İl Müftüsü İlyas Gümüş de, Camilerin toplumun temelini oluşturduğunu ifade ederek, “Camiler Kabe’nin bir şubesidirler. Kabe ne kadar değerliyse bu camimizde o kadar kutsaldır ve değerlidir. Her cami taştan topraktan yapılmıştır ama onun ifa ettiği misyon son derece önemlidir” diye konuştu.
Kars’ta ki Caferilerin Dini Lideri ve Merkez Ehlibeyt Işıklı Cami Din Alimi Seyyid Ahmet Erdem, şunları söyledi:
“Ehlibeyt adını taşıyan bu camii temel ibadetlerin yapılmakta olduğu bir mekan olmanın yanı sıra Peygamberimiz ve Ehlibeytinin anıldığı, Yüce Devletimizin kurucusu büyük Atatürk ve silah arkadaşlarının daima dua ve rahmetle yad edildiği, milli birlik ve beraberliğin öneminin daima vurgulandığı, önemli bir merkez konumundadır” dedi.
Caferi toplumunun daima devletinin yanında ve hizmetinde olduğunu ifade eden Erdem, “Zaten Ehlibeyt sevgisi ve ehlibeyt misyonunun bilinciyle yetişen bir toplumun mensubu olmak öncelikle devlet millet ve bayrak sevgisine sahip olmanın gereğidir. Peygamberimizin de buyurduğu “Vatan sevgisi imandandır” sözünü şiar edinen toplumumuz bu bağlılığı esas alarak Vatanımızın birliğinden, bütünlüğünden taviz vermez tutumunu daima göstermiştir.  Evine götüreceği ekmeği kısıp, gerekirse yevmiyesinin tümünü camiye yardım olsun diye yatıran, meblağı küçük manası çok büyük olan bu ve benzeri yardımları övecek kelime veya cümle bulmak çok zor. Bu kadirşinaslığın mükafatını ancak cenabı Allah verebilir.”
Konuşmaların ardından Merkez Ehlibeyt Işıklı Caminin açılışı Vali Ahmet Kara, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, İl Müftüsü İlyas Gümüş tarafından yapıldı.
Törene Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu’nun yanı sıra daire müdürleri, Kars’tan ve il dışından gelen davetliler katıldı.
CAMİ HAKKINDA
Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii Türkiye’de yaşayan Caferilerin ilk camisidir. 1952 yılında yapılan cami, kullanılamaz hale geldiği için 11 Mart 2007 tarihinde sökülerek yenileme çalışmaları başlatıldı. 14 Nisan’da resmi açılışı yapılan ve 1 milyon 600 bin TL’ye mal olan camide bin 500 kişi namaz kılabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.