Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı Çin’in

Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı Çin’in

Çin Sunway’in Sunway TaihuLight ve Tianhe-2’nin halen dünyanın en hızlı birinci ve ikinci bilgisayarı olduğu bildirildi.

A+A-

Çin Sunway’in Sunway TaihuLight ve Tianhe-2’nin halen dünyanın en hızlı birinci ve ikinci bilgisayarı olduğu bildirildi. İsviçre’nin güncellenen Swiss System’inin üçüncü sıraya yükselmesinin ardından ABD’nin en hızlı bilgisayarı Titan’ın dördüncülüğe düştüğü altı ayda bir yayınlanan T0P500 list’in Pazartesi günü yayınlanan son sayısında yer aldı.

T0P500, Sunway TaihuLight’ı geçen haziran ayında, art arda üç yıl dünyanın en hızlı bilgisayarı olan Tianhe-2’iyi tahtından indirmesinden sonra açık ara önde yeryüzünün en hızlı bilgisayarı olarak niteledi.

Sunway TaihuLight’ın saniyede 93 katrilyon (petaflop) işlem yaptığı, Çin’de tasarlanan ve üretilen işlemcilerle yapıldığı kaydedildi.

Tianhe-2’nin işlem kapasitesinin ise 33.9 petaflop olduğu ve ABD hükümetinin 2015’ten bu yana Çin’deki dört süper hesaplama kurumuna satışının yasaklandığı Intel çiplerini kullandığı belirtildi.

İsveç Süpercumputing Merkezinde Kurulu güncellenen üçüncü sıradaki bilgisayar olan Piz Daint’in performansının 19.6 petaflop olduğu ve ABD’in U.S. Oak Ridge Milli Laboratuvarında bulunan 17.6 petaflop kapasiteli Titan’ı geride bırakıp üçüncülüğe yükseldiği belirtildi.

Bununla birlikte ABD’nin dünyadaki en hızlı 10 bilgisayardan 5’nin sahibi bulunduğu kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.