Dolar ve Euro Tekrar Rekor Tazeledi

Dolar ve Euro Tekrar Rekor Tazeledi

Dolar ve euro, bir önceki gün kırdığı rekorların ardından yeni günde de rekorları sürdürdü. Dolar/TL, 3.9830 zirvesini görürken, euro/TL rekoru 4.6772 seviyesine taşıdı.

A+A-

Türk Lirası, yeni güne kayıplarla başlıyor... Piyasada her gün yeni bir rekor kırılırken, bu sabah da TL; dolar, euro ve sterlin karşısında rekor düşüş yaşıyor. Dolar 3.9830'a çıkarak tarihi zirveyi yeniledi. Euro 4.6772 ile rekor kırarken, sterlin de 5.2792 ile yeni zirvesini gördü.

Saat 09:15'te dolar/TL 3.9755'ten işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.6710 ve sterlin/TL 5.2720 seviyesinde yer aldı.

Jeopolitik ve diplomatik risklerin yanı sıra hükümetin TCMB'ye yönelik son dönemde artan eleştirilerinin etkisiyle TL'de değer kaybı belirginleşirken, TCMB'nin dünkü örtülü faiz artırımı dolar/TL'de yükselişin önü kesemedi.

Piyasalar bugün ABD'de verilerini ve akşam saatlerinde açıklanacak olan Fed tutanaklarını izleyecek ancak TL'deki değer kaybı eğiliminin bugün de devam etmesi bekleniyor.

MERKEZ'İN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA İHTİMALİ YÜKSEK

Capital Economics üst düzey gelişen piyasa ekonomisti William Jackson, "Yatırımcıların Merkez Bankası'nın hamlelerinin 'bıçak sırtında' olması ve 'siyasi baskıların Para Politikası Komitesi'ni belirgin bir parasal sıkılaşmaya gitmekten alıkoyması' konularındaki endişeleri giderek artıyor gibi görünüyor" ifadesini kullandı. 

Jackson, notunda ayrıca, "Liradaki düşüş gelecek haftalarda devam ederse, olağanüstü bir Para Politikası Komitesi toplantısının gerçekleşme ihtimali oldukça yüksek olur" ifadesine yer verdi. 

YETERLİ BİR PİYASA HAMLESİ DEĞİL

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "TCMB dünkü 'örtülü faiz artışı' aslında ara toplantı yapmamak ve 14 Aralık'taki PPK toplantısına kadar zaman kazanmak için atılmış bir adım oldu. TCMB böylece faizi son raddesine kadar kullandı dolayısıyla 14 Aralık'ta GLP'de anlamlı bir faiz artırımı yapması bekleniyor. Bu da 150-200 baz puan kadar yani yüzde 3-3.5 reel faiz yaratacak şekilde bir artırımı anlamına geliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Piyasada bu adımın pozitif etkisini görmüyoruz çünkü yeterli bir hamle değil, fonlama hala ucuz. ABD, Avrupa ve NATO ile yaşamam gerilimin, hükümetin baskısının etkisini azaltacak bir piyasa hamlesi değil bu. O risklere yönelik olumlu bir haber akışı da yok. Ayrıca 14 Aralık'ta da bu radikal adımı atıp atamayacağı da belli değil, yapamayacağını düşünen bir yatırımcı kitlesi de var. Dolayısıyla TL negatif sürecin devam etmesini bekleriz."

Teknik analistler dolara yön ararken ilk aşamada ocak ayındaki zirvenin üzerine yerleşilip yerleşilmeyeceğini izliyor.

OCAK ZİRVESİ ÜZERİNE YERLEŞECEK Mİ?

İntegral Yatırım, "Teknik olarak Dolar/TL paritesinin 3,9415 seviyesindeki zirve seviyesinin üzerine yerleşip yerleşmeyeceği önemli olacak. Kurun bu seviye üzerinee yerleşmesi durumunda ilerleyen günlerde yukarı hareket devam edebilir" açıklaması yaptı. İntegral Yatırım'ın teknik analizinde 3.9772 ve 4,06 dirençleri paylaşıldı.

3,9870 ÖNEMLİ

Gedik Yatırım da 3,9870'e dikkat çekti. Kurumun sabah raporunda, "Bu sabah günlük grafikte 5 periyotluk üssel hareketli ortalaması üzerinde hareket eden kur 3.9772 seviyelerinden işlem görüyor. Teknik olarak kısa vadede en kuvvetli destek 3.9420 ve en kuvvetli direnç 3.9870 seviyelerinde bulunmaktadır" dendi. Direnç seviyeleri ise "3,9830 - 3,9420 - 3,9930" olarak paylaşıldı.

Gedik Yatırım, teknik indikatörlerin görünümüne ilişkin olarak, "Saatlik grafikte RSI kendi ortalaması üzerinde aşırı alım bölgesinde yukarı yönlü hareket etmektedir. MACD pozitif bölgede ve triggeri altında yukarı yönde toparlanma göstermektedir. Kısa vadeli hareketli ortalamaların yukarı yönlü seyir izledikleri görülmekte" notunu düştü.

4 TL HEDEFE GİREBİLİR

Anadolu Yatırım ise benzer şekilde 3,9850'yi önemsiyor. Anadolu Yatırım'a göre bu seviye üzerinde 4,00 seviyesi hedefe girebilir. "TCMB'nin piyasayı 25 baz puanlık bir faiz artşıyla yalnızca yüzde 12,25 olan geç likidite penceresi ile fonlayacak olması TL'deki tansiyonu düşürmede sınırlı kaldığını söylemek mümkün" değerlendirmesine yer veren kurumun Teknik Bakış notunda, "Dolar/TL'de 3,9850'nin üzerine yerleşmede kanal bandının direnci olan 4'lü seviyelerin gündeme geleceğini söylemek mümkün. Geri çekilmelerde ise 3,92 desteği öne çıkıyor. 3,92'nin altına gevşeme olmadığı takdirde düşüşlerin sınırlı kalacağını düşünmekteyiz" dendi.

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.