Doğum Kontrol İlacı Kullanırken Dikkat

Doğum Kontrol İlacı Kullanırken Dikkat

Sağlıklı olan ve gebelikten korunmak isteyen kadınlara doğum kontrol ilaçları önerildiği belirtildi.

A+A-

Sağlıklı olan ve gebelikten korunmak isteyen kadınlara doğum kontrol ilaçları önerildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, kullanılan ilaçların gebelikten korunma yanında ek birtakım yararlarının da mevcut olduğunu söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, “Türkiye verileri incelendiğinde, çiftlerin başarısızlık oranı yüksek olan geleneksel yöntemleri sık olarak kullanması nedeniyle kürtaj isteği yüzde 10’lara kadar yükselmiştir. Modern korunma yöntemleri kullanmadığı sürece bu oran yüksek kalmaya devam eder. Kürtaj isteği olan gebeliklerde korunma yöntemi olarak çoğunlukla geri çekme veya takvim yöntemi kullanılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması sırasında, özellikle uygun olmayan şartlarda yapılan operasyonlarda yılda 80 bin kadın hayatını kaybeder. Doğum kontrol yönteminde amaç herkesin istediği kadar çocuk sahibi olmasını sağlamaktır” dedi.

Op. Dr. Alay, “Doğum kontrol haplarının gebelikten koruma mekanizmaları birçok değişik sistem ile olduğu için ideal kullanım ile gebelik ihtimali yüzde 0,3’tür. İlaç bırakıldıktan sonra ilk 6 ayda yüzde 83, ilk 1 yılda yüzde 94 oranında gebelik olabilir. Yani doğurganlığı engellemez” diye konuştu.

Doğum kontrol ilaçlarının kadın vücuduna yararlı etkilerini Alay, şu şekilde sıraladı:

“1. Adetleri düzene sokar, adet kanama miktarını ve adet sancılarını azaltır. 2. Adet öncesi gerginlik, ödem, göğüslerde şişme gibi belirtileri azaltır. 3. Over tümörü, kistlerini ve kolon kanserini azaltır. 4. Çikolata kistleri, kronik karın ağrısı, myomların yol açtığı kanama azalır. 5. Sivilce ve vücuttaki kıllanmayı azaltır. 6. Kemik yapısını güçlendirir.”

Doğum kontrol ilacının kesinlikle kullanılmadığı durumların olduğunu kaydeden Alay, “Doğumdan sonraki ilk 6 hafta, geçirilmiş damar tıkanıklığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, karaciğer hastalığı, uzun süreli diyabet mevcudiyeti, sigara için 35 yaş sonraki kadınlar, meme kanseri, ağır migren (auralı) olan kadınlar kesinlikle doğum kontrol ilacı kullanmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

İyi huylu meme hastalığı ve aile öyküsünde meme kanseri olan kadınların da doğum kontrol ilacı kullanabileceğini söyleyen Alay, “40 yaş sonrasında ise kadınlar ayrıntılı değerlendirmeli, ilacın getireceği riskler ve elde edilen yarar düşünülerek hasta ile beraber karar verilmelidir. Adolesanlar da ise gebelikten korunmak için iyi bir yöntem olup, genellikle ara verilmeden kullanılan ilaçlar tedavi uyumunu artırır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.