Diyarbakır Newroz Parkı’ndan Çağrı

Diyarbakır Newroz Parkı’ndan Çağrı

Diyarbakır’da 21 Mart Salı günü gerçekleştirilecek Newroz’a ilişkin HDP, DBP, DTK ve TJA Newroz Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

A+A-

Diyarbakır’da 21 Mart Salı günü gerçekleştirilecek Newroz’a ilişkin HDP, DBP, DTK ve TJA Newroz Parkı’nda basın açıklaması yaptı. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, TJA aktivisti Ayşe Gökkan, çok sayıda HDP milletvekili, DBP’li yöneticiler ve TJA aktivistlerinin katıldığı açıklama öncesi süren hazırlıkları inceleyen partililer, daha sonra açıklama yaptı. 

Açıklamada ilk olarak konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, tarihi günlerden geçtiklerini belirterek, tüm baskı ve saldırılara rağmen Kürt halkının direnmekten ve mücadele etmekten geri adım atmadığının altını çizdi. Newroz kutlamaları için 33 merkezde çalışma yürüttüklerini ancak AK Parti hükümetinin yaklaşımları nedeniyle birçok merkezde izin verilmediğini belirten Güven, “Newroz halkların bayramıdır. Newroz yaşama karşı bir duruş demektir, yasaklanamaz. Şırnak’ta, Cizre’de, Nusaybin’de tarih şahit oldu, halk sokaklara çıktı tüm katliam ve baskılara rağmen Newroz’unu kutladı. Çağdaş Kawa Amed zindanında bedenini ateşe verdi. Zekiyeler, Beritanlar yasakları dinlemedi” dedi. 

‘TÜM HALKIMIZI NEWROZ ALANLARINA BEKLİYORUZ’

OHAL koşullarına rağmen Newroz’u tüm coşkusuyla kutlayacaklarını belirten Güven, “Newroz Kürt halkının direnişini ve mücadelesini temsil ediyor. Kürt halkına zulüm edenlerin sonu Saddam gibi olacaktır. Newroz’u engellemeye çalışmaları, baskıları, halkı gözaltına almaları kutlama yapmamıza asla engel olmayacaktır. Herkes biliyor ki savaş kimseye bir şey kazandırmıyor. Herkesin kimliği ile dili ile yaşamaya hakkı var. Biz bu nedenle tüm halkımızı 8 Mart ruhuyla 21 Mart günü Newroz alanlarına bekliyoruz. Amed'de verilecek mesaj çok önemlidir. Biz de buradan mesajımızı verecek ve büyük bir coşku ile kutlamamızı yapacağız” ifadelerinde bulundu.

‘8 MART RUHUYLA NEWROZ’U KUTLAYACAĞIZ’

Tevgera Jinên Azad (TJA) adına kadınlara Newroz çağrısında bulunan Ayşe Gökkan ise, “8 Mart ruhuyla 21 Mart'ı kutluyoruz. Kadınlar tüm baskı ve engellemelere rağmen 8 Mart alanlarını doldurdu. 21 Mart'ta da aynı ruh ve direngenlik ile alanları doldurmalıyız. Newroz devrimdir, Newroz direniştir, Newroz mücadeledir” dedi. 

Kadınların OHAL sürecine rağmen tüm renkleriyle alanda olacağını belirten Gökkan, “Bugün Semaların, Rozaların ve Rahşanların ruhuyla Newroz'umuzu kutlayalım” dedi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek ise tüm halkın Newroz’unu kutlayarak, Newroz’a katılım çağrısında bulundu. Şimşek, “Newroz yıllardır büyük bir coşku ile Newroz’u kutluyor ve hiçbir yasak buna engel olamadı. Bu yıl da böyle olacak ve alanı dolduracağız” diye konuştu.

‘BU NEWROZ 2013 NEWROZU’NU SAHİPLENME NEWROZUDUR’

Konuşmasına Newroz’un barış içerisinde kutlanabilmesi için emek harcayan herkese teşekkür ederek başlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, “2017 Newrozu’nun 2018 Newrozu’nun barış, özgürlük ve eşitlik Newroz’u olabilmesi için bir çağrı ve temel Newroz’u olmasını diliyoruz. Ne yazık ki son yıllarda bu topraklarda çok zulüm yaşandı” dedi. 

2013 Newrozu’nda büyük bir adımın atıldığını belirten Baydemir, “Özgürlük manifestosu bu alanda yazıldı. Eğer 2013 Newrozu’nun ruhuna sahip çıkılsaydı son 2 yıldır bu kadar zulüm yaşanmazdı. Bu yüzden 2017 Newroz’u 2013 Newrozu’nu sahiplenme Newrozudur. 2017 Newroz’u 2013 Newrozu’nun ruhuna, mesajına sahip çıkma Newroz’u olacaktır” açıklamasında bulundu. 

Baydemir, “Kürdistan’ın tüm renklerini, şahıslarını, sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partilerini 21 Mart’ta bu alanda el ele vermeye çağırıyoruz” dedi. 

BATMAN NEWROZUNA KATILIM ÇAĞRISI 

Batman’da 21 Mart günü ‘Mutlaka kazanacağız’ sloganıyla 16 Mayıs Stadyumu önünde yapılacak Newroz etkinliğine, HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile sanatçılar Koma Rosida, Azad Bedran ve Agire Jiyan’ın solisti Mervan Tan katılacak. Etkinlik, saat 12.00’da başlayıp 17.00’da bitecek. HDP İl Eşbaşkanı Fatma Kapalıgöz, tarihsel anlamda önemli bir dönemeçten geçtiklerini belirterek, “16 Nisan’da yapılacak referandumu da esas alarak coşkulu bir şekilde kutlama yapacağız. Biz kadınların ‘Hayır’ deme nedenleri çok daha fazla. Özellikle tüm kadınları ulusal kıyafetleri ve zılgıtları ile Newroz alanına bekliyoruz” dedi. 

DBP İl Eşbaşkanı Abdulbahri Karaağaç ise, tüm Ortadoğu halklarının Newroz’unu kutlayarak, 21 Mart’ta Newroz alanını direniş alanına çevirme çağrısı yaptı ve “Bu yılki Newroz referandum öncesinde kutlanacak. Hem özgürlüğümüz için hem de geleceğimiz için bu Newrozu coşkuyla kutlayacağız. Önceki Newroz bayramları nasıl kutlandıysa Batman’da bu yıl ki Newrozun da o coşkuyla kutlanması önemlidir. Bu yüzden bu yıl ki Newrozu da coşkuyla kutlayacağız” şeklinde konuştu.

‘ÖNCEKİ NEWROZLAR GİBİ ÇOŞKULU KUTLAYACAĞIZ’

HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli ve Mehmet Ali Aslan ile çok sayıda yurttaş, 21 Mart günü 16 Mayıs Stadyumu önünde kutlanacak Newroz için broşür dağıttı. Newroz broşürlerinin yanı sıra 16 Nisan referandumu için üzerinde “Hayır hepimiz kazanalım” yazan broşürler de dağıtıldı.

Batman’ın en işlek caddelerinden olan Diyarbakır Caddesi ve Gülistan Caddesi’nde dağıtılan broşürlere 7’den 70’e yurttaşlar yoğun ilgi göstererek, Newroz’u geçmişte nasıl coşkulu kutladılarsa bu yıl da o coşkuyla kutlayacaklarını dile getirdi.

URFA'DA HER ALANDA NEWROZ KUTLANACAK

Urfa Newroz’una izin verilmemesi üzerine HDP ve DBP Urfa il örgütleri Urfa Valiliğinin yasak kararını kınamak ve Newroz bayramını kutlamak için basın toplantısı düzenledi. HDP Haliliye İlçe binasında yapılan toplantıya HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldız, HDP PM üyesi Ziya Çalışkan, HDP ile DBP İl ve İlçe Eşbaşkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Newroz’un kutlanmasına izin verilmemesine tepki gösteren HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ayşe Sürücü, yasağın Newroz’un ruhuna uygun olmadığını ifade etti. HDP İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili ise, “Tüm baskı ve engellemelere rağmen Urfa halkının Newroz bayramını en içten dileklerimiz ile kutluyoruz” dedi. 

Newroz’un anlam ve önemine dikkat çeken Karakeçili, 2 yıldır Urfa’da Newroz bayramının Valilik tarafından yasaklandığını belirtti. HDP ve DBP’ye yönelik operasyonlara dikkat çeken Karakeçili, bu operasyonlar kapsamında binlerce üye ve yöneticilerinin tutuklandığını belirtti. Urfa Valiliğinin AKP’nin bir kurumu değil, Urfa’da kamusal düzeni sağlamak ile görevli bir kurum olduğunu hatırlatan Karakeçili, valilikten siyasi partinin güdümünde çalışan bir kurum olmadığını açıklamasını istedi. 

‘NEWROZ’UN DİRENİŞ RUHU ENGELLENEMEZ’

Daha sonra söz alan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise, Newroz’un başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının direniş günü olarak kabul edildiğini belirterek, yasak ve baskılar ile engellemeye çalışıldığını ifade etti. Ayhan, “Urfa’da da partimiz ve muhalif kesimlere yönelik baskılar artarak devam etmektedir. Tüm etkinliklerimiz ve faaliyetlerimiz engellenmeye çalışılmaktadır. Tabi bu tür yöntemler ile demokrasi mücadelemize engel olamayacaklar” diye konuştu. 

Siyasi iktidarın referanduma doğru giderken kendi faaliyetleri için devletin bütün olanaklarını kullandığını belirten Ayhan, şöyle devam etti: “Görüldüğü gibi Newroz bayramının kutlanmasına getirilen yasak ile engel olmaya çalışmaktadırlar. Ama biz her şeye rağmen bu yasakçı zihniyete karşı Newroz’u kutlayacağız. Halkımızın bulunduğu her alanda Newroz’u kutlaması en doğal hakkıdır. Bunu kimse engelleyemez. Urfa’da halkımız sokaklarda köylerde ve mahallelerde bayramını anlam ve önemine göre kutlayacaktır.” 

Newroz’un anlam ve önemine değinen DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldız da, son günlerde Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, Türkiye’de demokrasinin olduğu söylemlerinin gerçeği ifade etmediğini, bunun da Türkiye’deki Newroz kutlamalarına yönelik getirilen yasaklar ile açığa çıktığını söyledi. Yıldız toplantı yapıldığı saatlerde HDP Urfa Haliliye İlçe binasının polisler tarafından ablukaya alınmasına dikkat çekerek, “Bugün eğer Türkiye’de demokrasi olsaydı. Abluka yerine güller ile gelir Newroz bayramımızı kutlarlardı” diye konuştu. Kürt sorununun tutuklayarak, katlederek, ablukaya alarak çözülemeyeceğinin altını çizen Yıldız, Kürtlerin tarihte olduğu gibi bugün de tüm baskı ve zulme karşı halkların kardeşliğinden yana olduğunu ve bu yüzden barışta ısrar ettiğini dile getirdi. 

KIBRIS’TA COŞKULU NEWROZ

Kıbrıs’ın Lefkoşa kentinde bulunan halklar, bu yıl “Mutlaka Kazanacağız” sloganı ile startı verilen Newroz Bayramını kutladı. Kıbrıs Newroz Tertip Komitesi tarafından çağrısı yapılan Newroz kutlaması kapsamında Lefkoşa İskele Meydanı’nda toplanan Kıbrıs Öğrenci Gençliği, Emekçiler İnisiyatifi, sendika ve siyasi partiler, müzikler eşliğinde halaylar çekti. 

Newroz ateşinin yakıldığı meydanda “Biji Newroz, azadi, şoreş, sosyalizm” pankartları asıldı. Newroz Tertip Komitesi adına yayınlanan açıklamada Şengal’e dönük KDP saldırısı ile Cizre, Sur, Nusaybin ve diğer Kürt kentlerinde sokağa çıkma yasakları ile uygulanan katliam ve yıkıma dikkat çekildi. Newroz kutlamalarının Demirci Kawa’dan Çağdaş Kawa’ya yüzyılların direniş öyküsü ile karanlığı aydınlattığı belirtildi. HDP’li milletvekillerinin tutukluluğuna da dikkat çekilen açıklamada tutuklamaların halkların iradesini teslim alma girişimi olduğu vurgulanarak, her şeye rağmen “Mutlaka Kazanacağız” ifadelerine yer verildi. Halaylar eşliğinde “Biji Newroz” sloganları ile yapılan kutlamada halkların kardeşliği için halkların direnişini yükseltme çağrısı yapıldı.

MERSİN VE ANTALYA’DA AÇIKLAMA

Mersin’de ise 19 Mart’ta yapılması planlanan Newroz etkinliğine Mersin Valiliğinin yasak kararı üzerine HDP Mersin İl Örgütü açıklama yaptı. İl binasında HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mirza Mehmet Söylemez yaptığı açıklamada, inisiyatifin halkta olduğunu söyledi. Ortadoğu halklarının asırlardır Newroz kutlaması yaptığını belirten Söylemez, halkın geleneksel bayramlarının yasaklanamayacağını kaydetti. “Bu nedenle inisiyatif halkındır” diyen Söylemez, halkın sokağında, mahallesinde, Newroz’u kutlayacağını ve halkla birlikte olacaklarını ifade etti. Devamında konuşan HDP PM üyesi Asiye Kolçak da, Newroz’un bir bayram olduğunu ve yasak uygulamasının faşizm olduğunu kaydetti. Hükümetin Avrupa ülkelerine “faşist ve baskıcı” diye saldırdığını belirten Kolçak, faşizm ve baskının Avrupa’nın değil Türkiye’nin yaptıkları ile açıklanabileceğini söyledi.

Antalya’da da Newroz kutlamasının Antalya Valiliğince yasaklanmasına karşı HDP Kepez İlçe binasında açıklama yapıldı. Polisin TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlarla abluka altına aldığı İlçe binasında açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı İhsan Nergis yaptı. Newroz etkinliği için 15 gün önce başvuru yapıldığını ve Valilik tarafından kutlama günü yasak kararı alındığının kendilerine bildirildiğini belirten Nergis, “90'lı yıllardaki yasakçı anlayış bugün de devreye sokuldu. Newroz baharın gelişidir. İzne tabi tutulamaz. Hükümet Türkiye halklarından korktuğu için yasaklara başvurmaktadır. Ancak bunlara karşı halklar bu Newroz’u da kendi istedikleri gibi kutlayacaklardır” diye konuştu.

Öte yandan Adana, Mersin ve Antalya'da Newroz kutlamalarının halk öncülüğünde 21 Mart’a kadar her alanda yapılacağı belirtildi. 

ŞIRNAK RENKLERİ İLE NEWROZ ALANINI SÜSLEYECEK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 21 Mart tarihinde gerçekleştirilecek Newroz kutlamaları kapsamında, aralarında kentin HDP’li milletvekili Leyla Birlik’in de bulunduğu HDP ve DBP ilçe örgütlerinden oluşan bir grup, Konak Mahallesi’ndeki halk ve esnafı ziyaret etti. Mahallede gezilmedik ev ve esnaf bırakmayan HDP ve DBP’liler, halkı kutlamalara davet etti. Çocukların da “Newroza Cizîra Botan pîroz be” sloganları ile eşlik ettiği HDP ve DBP’liler, halk tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. 

Bu yıl yapılacak olan kutlamaların kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen mahalle halkı, kutlamalara kendi renkleri ile katılarak Newroz alanını süsleyeceklerini belirtti.

SİİRT NEWROZUNA ÇAĞRI

Siirt’te “Mutlaka Kazanacağız” sloganıyla 21 Mart Salı günü Newroz alanında düzenlenecek Newroz programı HDP binasında düzenlenen toplantı ile açıklandı. Toplantıda Kürtçe, Arapça ve Türkçe olmak üzere 3 dilde Newroz’a katılım çağrısı yapıldı.

Newroz Tertip Komitesi adına konuşan Kamuran Kalkan, “2017 yılında Mutlaka Kazanacağız şiarıyla gerçekleştireceğimiz Newroz Bayramına başta Siirt halkımız, Kurtalan, Eruh, Baykan, Pervari, Şirvan, Tillo ile tüm köylerde yaşayan halkımızı Newroz halayında kendi renkleriyle, kendi talepleriyle ve zılgıtlarıyla katılmaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı. 

Kalkan son olarak, “Newroz pîroz be”, “Newroz kutlu olsun”, “Newroz barek” diyerek, 3 ayrı dilde halkların Newroz’unu kutladı.

Siirt’te de HDP ve DBP öncülüğünde yürütülen referandum çalışmaları kapsamında il merkezinde “Hayır” bildirisi dağıtıldı. HDP Siirt Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım, HDP ve DBP yöneticileri ile görevden alınan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Belkıs Beştaş Epözdemir ile Barış Anneleri üyelerinin de aralarında bulunduğu grup, esnafı gezerek yurttaşlara “Hayır” bildirisi dağıttı.

Esnaf ve yurttaşlarla buluşan heyet, tek tek neden “Hayır” dediklerini anlatarak 16 Nisan’da yapılacak referandumda yurttaşlara sandığa gitmeleri çağrısında bulundu. Bildirilere yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.

'HAYIR' STANDINDA NEWROZ HALAYI 

İstanbul’un Esenyurt ilçesi Köyiçi Meydanı’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Hayır” standı açtı. Meydanda sabah saatlerinden itibaren yüzü aşkın yurttaşın bir araya geldiği ve “Hayır” çalışması yaptığı meydanda halk, Newroz halayına durdu. 

Meydanda çalınan müzik eşliğinde halay çeken halk, polisler tarafından zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Bunun üzerine polis yetkilileriyle görüşen HDP İlçe yöneticisi Kerem Kartal, polis yetkilisinin kendilerine “Newroz yasağı var. Newroz kutluyorsun ve halay çekiyorsunuz” dediğini aktardı. 

Ancak, yasağa rağmen halk, “Hayır” seslerini yükselterek, Newroz halaylarına devam etti. 
 

Diyarbakır Newroz Parkı’ndan Çağrı

Diyarbakır Newroz Parkı’ndan Çağrı

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.